Palma furiei din cascheta generalului. UNPR pune juvățul pe gâtul consilierilor locali

Instaurând o adevărată dictatură, UNPR exclude din partid pentru a controla cu mână de fier deciziile din administrația publică

 

Amintind, înfiorător, de dubla măsură comunistă – activistul îmbuibat din frecat menta versus muncitorul rob al statului pe viață – decizia UNPR de a da afară din partid doi consilieri locali de la Hunedoara, pentru simplul fapt că au votat „pentru” la proiectul adoptat pentru realizarea unui spațiu pietonal în centrul municipiului, vine în contradicție cu îngăduința glumeață pe care o are partidul față de doi senatori proprii care au propus în Parlament o aberație gravă, respinsă în 2012 de Curtea Constituțională: comasarea alegerilor (subiect despre care vom vorbi mâine).

 

Politica, mai presus de orice

Așadar, pe de-o parte, așa cum se știe deja, pentru că au votat altfel decât ordinul de partid, consilierii locali UNPR Robert Muzsic și Alexandru Mărginean au fost propuși pentru excluderea din partid.

Motivația transparentă, așadar înțeleasă de toată lumea, este aceea că cei doi consilieri nu au respectat o înțelegere între PSD și UNPR de boicotare a proiectului inițiat de primarul Viorel Arion, aflat în tabăra adversă politic, iar rezultatul a fost acela că proiectul a fost aprobat.

Dar motivația de partid „stilizată”, cu care ne aburesc politicienii, croșetată neglijent și cu picioare de lut, ar fi aceea că cei doi consilieri ar fi votat împotriva intereselor cetățenilor Hunedoarei. „Totdeauna consilierii UNPR trebuie să voteze în conformitate cu interesele cetățeanului (sic!)… Când conștiința lor este influențată de primar și împotriva intereselor cetățenilor, intervine partidul și discutăm… În interiorul partidului am decis că nu sprijinim acest proiect, pentru că sunt foarte mulți oameni care nu îl doresc”, a declarat liderul UNPR Hunedoara, senatorul Haralambie Vochițoiu, într-o intervenție la emisiunea „Ediție Specială”, realizată de Alin Bena, la Hunedoara TV, în data de 6 octombrie 2015.

 

Adevărul care zburlește abureala politică

Fără a fi nici de o parte, nici de cealaltă a baricadei, privind acest proiect, să lămurim lucrurile cinstit și apoi să vedem cum e cu „interesul de partid”, „interesul cetățeanului” și „conștiința consilierului”.

În mod clar, nu există nicio opoziție generală a cetățenilor Hunedoarei față de proiect. Analiza problemelor și solicitărilor cetățenilor referitoare la „pietonala” Hunedoarei arată că a existat opoziție strict față de desființarea unor spații verzi, pentru construirea unei artere suplimentare de circulație, soluție inițială în folosul agenților comerciali din zonă. Opiniile cetățenilor, publice, de altfel, sunt aproape exclusiv de genul: „nu sunt de acord cu distrugerea zonelor verzi”, „nu sunt de acord cu parcări”, așa cum rezultă din studierea celor reclamate oficial de oameni care locuiesc în zonă.

Or, după cum se știe deja, proiectul aprobat – inclusiv de cei doi „rebeli” ai UNPR – prevede un amendament prin care să se renunțe la construirea aleii din spatele blocurilor, care ar fi însemnat intrarea în zona de vegetație – amendament care răspunde pozitiv singurei solicitări majore venite dinspre cei care au criticat proiectul – de unde și „implementarea”, până la urmă, a interesului cetățeanului. În atare situație, de ce să nu fi votat cei doi consilieri proiectul?

Rezultă astfel, după o logică extrem de simplă, că motivația populistă a UNPR de a-și exclude membri pentru că au votat împotriva interesului cetățenilor cade. Rămâne însă „palma furiei din cascheta generalului”, cum ușor glumeț am numit această acțiune, respectiv sancționarea exagerat de dur a unor consilieri care nu au ascultat de ordinul de partid, ordin care, așa cum am arătat, nu are a face cu interesul cetățenilor Hunedoarei, ci cu jocul politic, deseori distructiv.

 

Cu sula-n coastele Statutului

E interesant să vedem și ce spune Statutul UNPR. Cu aplicabilitate în cazul celor doi consilieri de la Hunedoara, membri de partid pot fi excluși, conform articolului 14, în cazul în care „au încălcat hotărâri ale organismelor de conducere ale UNPR”. Dar asta ar însemna că există măcar un document prin care celor doi consilieri li s-a impus „oficial” votul „împotrivă” în Consiliul Local, ceea ce ar fi extrem de grav din partea unei formațiuni politice, să manipuleze votul în administrația publică locală.

Un alt mecanism de sancțiune statutar, dar care este în trepte, este cel furnizat de articolul 13 din Statutul UNPR, care spune că, pentru neîndeplinirea sarcinilor de partid (în exemplul nostru, sarcina fiind să nu voteze pentru proiect, care poate fi și nescrisă), membrii UNPR pot primi următoarele sancţiuni: avertisment, suspendare pe termen limitat și, abia în ultimă instanță, excludere.

Nu credem că mai este nimic de comentat asupra faptului că decizia de excludere, în acest caz, a fost o execuție cu titlu de „exemplu”, pentru a-i lămuri pe ceilalți aleși ai UNPR ce îi așteaptă dacă suflă în ciorba de partid.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + 20 =

ACTUALITATE
Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării