OMAGIU/ Un monument și un muzeu al salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila

La Mina Petrila, la fix 10 ani de la tragedia care a îndoliat mineritul, va fi inaugurat joi un muzeu al salvatorilor minieri. De asemenea, pentru această categorie profesională, care luptă cu moartea și cu timpul, cu secundele, va fi dezvelit un monument.

Un monument dedicat lor, salvatorilor, ”îngerilor din iad”, ridicat la iniţiativa Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă, condusă de George Artur Găman – directorul INSEMEX Petroșani.
”Este un modest omagiu pe care putem să îl aducem. Joi se împlinesc 10 ani de la acea tragedie care a îndoliat Valea Jiului, mineritul, comunitatea salvatorilor. Le vom aduce omagiul nostru”, a declarat George Artur Găman.
De zece ani, 13 mineri şi salvatori fac parte din istoria neagră a mineritului, o scrisă cu sângele ortacilor. Două explozii consecutive produse în subteranul minei Petrila în 15 noiembrie 2008 i-au secerat pe cei care au intrat în ultimul lor şut, dar şi pe salvatorii care s-au dus după ei să îi salveze. Alţi 15 au fost grav răniţi şi o lume întreagă s-a rugat pentru viaţa lor. Pentru colegii lor şi, mai ales, pentru familiile celor dispăruţi atât de brutal dintre noi, timpul nu a alinat rănile. An de an, cu ochii în lacrimi,  familiile și colegii celor ucişi în tragicul accident de muncă retrăiesc, mereu şi mereu, momentele cumplite din acea zi neagră a mineritului. – Amanunte in Informatia Vaii Jiului

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Viața în „colonia” celui mai sărac oraş al Hunedoarei         Frații Gărdean au scăpat de pedepse pentru dare de mită. Faptele s-au prescris!         Sentință definitivă. Complexul Energetic Hunedoara nu intră în insolvență!         Accident la Mina Lupeni/ Un angajat a căzut în gol de la 6 metri         Prima mare investiție din Deva în ultimii zece ani a demarat         Au mers ore în zăpadă pentru cățelușa care păzește Sarmizegetusa Regia         Doliu la muzeu. A murit un tânăr arheolog         Soluții de securitate wireless pentru mașina si garajul tău         Au furat oile         Tânăr arestat pentru spargeri         Unde se vând brazi pe domeniul public         Acoperișul Halei din Piața Centrală Petroșani, afectat de ninsor         Alături de prieteni dragi: românii din Ungaria         S-a deschis patinoarul din Hunedoara!         Acoperiș prăbușit la Aninoasa. O femeie a trecut printr-un pericol de moarte!         Accident rutier grav pe șoseaua Deva – Brad. Unde a condus „vitejia” la volan         Comunicat de presă. Carmen Hărău: “Să ne cunoaștem eroii!”         Trafic feroviar întrerupt pe Defileul Jiului         Traficul rutier a fost închis pe Defileul Jiului         Măsuri de criză luate de Comitetul pentru Situații de Urgență Petroșani