OLIMPIADA DE RELIGIE. „Atleţii lui Dumnezeu”, batjocoriţi de „trompetele” sistemului educaţional

HUNEDOARA. 19 elevi şi-au câştigat dreptul de a participa la Olimpiada naţională de Religie, eveniment găzduit de municipiul Oradea în perioada 1-5 mai 2019. Copiii din judeţul Hunedoara au fost trimişi cu o cursă regulată, fără să ştie că trebuie să-şi cumpere bilet din banii lor „de buzunar”, unii dintre ei fiind nevoiţi să călătorească în picioare sau pe un scăunel pescăresc improvizat. La îmbarcare, inspectorul de Religie le-a făcut, „pe genunche”, un instructaj de protecţie (de la popă mai puţin, mai mult de la Dumnezeu!), un fel de colectă de semnături în caz că „Doamne fereşte” se întâmplă ceva pe drum. Şi după aceea: Dumnezeu cu mila!

Judeţul Hunedoara are zeci (sute, poate) de microbuze şcolare, dar nu s-a găsit nici unul care să ducă grupul de olimpici până la Oradea în condiţii decente. Asta deşi microbuzele şcolare sunt deturnate frecvent de pe trasee. Adeseori, echipele de fotbal de la sate fac deplasarea cu ele şi tot la ele apelează politicienii când îşi cară electoratul la urne. Şi vă mai dau un exemplu: amintiţi-vă cazul liceului din municipiul Hunedoara, cu microbuzul şcolar care făcea clandestin naveta la Cerbăl. Ar fi mers pe şest tot anul, cu acordul tacit al Inspectoratului Şcolar, dacă nu se întâmpla să-l bage într-o râpă şoferul pensionar aflat în curs de angajare.

Cum de nu s-a găsit o soluţie de transport decentă – şi cu siguranţă, mai ieftină decât transportul în comun! – pentru lotul de olimpici, având în vedere numărul mare de participanţi? (A fost vorba de 19 elevi, unul a renunţat, un altul a fost dus de părinţi cu maşina personală, iar ceilalţi 17 au mers cu „rata”.) Cum de nu a existat o întâlnire prealabilă cu toţi participanţii pentru a discuta condiţiile deplasării? (Nu mai punem la socoteală că era obligatoriu un instructaj al elevilor pe care inspectorul de Religie l-a făcut formal în autogară, la îmbarcare, şi doar pentru se acoperi legal cu semnături.) Cum de au ajuns nişte copii trimişi într-o misiune oficială să fie „pescari” de locuri pe rată? Cum de n-a fost implicată Episcopia Devei şi Hunedoarei? Mai marii Inspectoratului Şcolar au răspunsul potrivit pentru fiecare întrebare.

Prima „goarnă”

Maria Ştefănie, şefa Inspectoratului Şcolar Hunedoara, încă mai are abilitatea de a încinge spirite. „O să vă rog să mă lăsaţi să vorbesc cu inspectorul de Religie care coordonează această disciplină, că nu e în regulă ceea ce îmi relataţi dumneavoastră şi n-am avut nicio informaţie în acest sens. Verificăm tot ce s-a întâmplat şi reparăm tot ce-i de reparat. O să vă rog să reveniţi pe la trei şi jumătate pentru că urmează să merg la un eveniment”, a spus Ştefănie. După câteva ore, la momentul stabilit, şefa dascălilor din Hunedoara s-a sustras discuţiei şi l-a trimis la înaintare pe inspectorul de specialitate, semn că nu mai era nimic de cârpit în această poveste.

şi vă vor face pe voi „pescari” de locuri la rată

FOTO: Episcopia Oradea

Cuviosul Gabriel Basa, inspectorul de Religie, vorbeşte mult. Mult chiar şi pentru un popă! Totuşi, în câteva cuvinte explicaţia sfinţiei sale ar fi asta: i-a spus contabila Inspectoratului că nu poate opera în contabilitate cheltuieli de transport pentru că ele aparţin şcolilor care trimit elevi la Olimpiadă. „Au plecat cu transport public 17 elevi şi foarte probabil o parte dintre ei nu aveau banii decontaţi de şcoală în avans pentru că unităţile şcolare – deşi primesc adrese de la noi pentru decont în avans -, din experienţa anului trecut vă spun, preferă să deconteze în momentul în care se întorc copiii cu biletele, ceea ce nu este normal”, spune inspectorul Basa. Nu este normal nici faptul că părinţii au aflat de această cheltuială după ce a plecat „rata” şi copiii au plătit din banii lor „de buzunar”. Cât despre faptul că unii elevi au fost nevoiţi să călătorească pe scăunele pescăreşti, cuviosul spune că au existat DOAR două cazuri, şi ele au apărut din vina şoferului care a vândut bilete rezervate de Inspectorat. Dar elevii n-au avut de suferit pentru că martiriul l-a purtat o dăscăliţă care a făcut drumul spre Oradea în picioare. (Oare cât de des se spovedesc slujitorii Domnului?) „Doamna însoţitoare a stat în picioare… Mă rog, pe acele scăunele… Dacă se pot numi scăunele pentru că eu am fost atunci foarte revoltat şi am obiectat celor de la firma de transport. Am sunat şi am spus că aşa ceva nu se poate, fiind vorba de o adresă oficială şi având răspunsul dumnealor”, ne spune Gabriel Basa, un funcţionar care vorbeşte despre înscrisuri cu pietatea celui ce vinde Indulgenţe Papale.

„Până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”

Cu puţin efort şi implicare, grupul de olimpici putea fi dus la faza naţională cu o cursă specială. Cred că oricare dintre primari ar fi cedat un microbuz şcolar, ţinând cont de faptul că evenimentul s-a desfăşurat într-o perioadă de vacanţă (1-5 mai 2019). Episcopia Devei şi Hunedoarei premiază, discret şi an de an, elevii cu rezultate bune la Religie, începând mai de jos, de la faza judeţeană a Olimpiadei. Probabil ar fi găsit o sponsorizare de transport pentru elevi, dar nu vom şti sigur niciodată. Pentru simplul motiv că nimeni nu a cerut ajutorul Episcopiei. „Ce puteam eu să fac? Să mă duc la Episcopie şi să întind mâna… Dacă vreţi să consideraţi că am ales varianta cea mai uşoară (comodă, am zis noi), puteţi să o consideraţi aşa. Eu personal consider că am ales varianta legală, care era permisă într-o astfel de situaţie”, a mai spus Fericitul Gabriel Basa, preot şi inspector de Religie.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “OLIMPIADA DE RELIGIE. „Atleţii lui Dumnezeu”, batjocoriţi de „trompetele” sistemului educaţional

  1. MosOpinca

    Preotul/Inspector nu a intins mana catre episcopie, pentru stie foarte bine ca ar fi intins-o degeaba. Banii merg intr-o singura directie

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare