Oase umane scoase la iveală de la poalele bisericii din Turdaș

Biserica reformată din satul Turdaș a fost ridicată în secolul al XV-lea, pe ruinele unei așezări mai vechi. Se află în prezent pe lista monumentelor istorice, alături de zidul de incintă și ansamblul din jurul ei. Localnicii nu au ținut însă cont de acest lucru.

Au săpat la poalele zidurilor ei, pentru a scoate lut, lăsând însă în pământul răvășit mai multe rămășițe umane. Groapa săpată de localnici a fost observată zilele trecute, din întâmplare, de arheologul Mihai Căstăian.

„Am constatat în localitatea Turdaș, județul Hunedoara, punctul Biserica Reformată, prezența unor resturi funerare medievale în peretele gropii de împrumut de la baza zidului incintei monumentului clasat. Săpătura recentă a distrus parțial un mormânt medieval. La data prezentă există la suprafața solului răvășite urme osteologice omenești. Vă rog să dispuneți măsurile cuvenite fiind vorba de o intervenție neautorizată, distrugere și eventual profanare de morminte într-o locație protejată de legislația statului român”, arată acesta într-o adresă transmisă reprezentanților Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu a Județului Hunedoara, precum și compartimentului de patrimoniu, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara. Biserica din Turdaș nu a mai fost cercetată arheologic în ultimii ani.

Foto: Mihai Căstăian.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare