Oase umane scoase la iveală de la poalele bisericii din Turdaș

Biserica reformată din satul Turdaș a fost ridicată în secolul al XV-lea, pe ruinele unei așezări mai vechi. Se află în prezent pe lista monumentelor istorice, alături de zidul de incintă și ansamblul din jurul ei. Localnicii nu au ținut însă cont de acest lucru.

Au săpat la poalele zidurilor ei, pentru a scoate lut, lăsând însă în pământul răvășit mai multe rămășițe umane. Groapa săpată de localnici a fost observată zilele trecute, din întâmplare, de arheologul Mihai Căstăian.

„Am constatat în localitatea Turdaș, județul Hunedoara, punctul Biserica Reformată, prezența unor resturi funerare medievale în peretele gropii de împrumut de la baza zidului incintei monumentului clasat. Săpătura recentă a distrus parțial un mormânt medieval. La data prezentă există la suprafața solului răvășite urme osteologice omenești. Vă rog să dispuneți măsurile cuvenite fiind vorba de o intervenție neautorizată, distrugere și eventual profanare de morminte într-o locație protejată de legislația statului român”, arată acesta într-o adresă transmisă reprezentanților Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu a Județului Hunedoara, precum și compartimentului de patrimoniu, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara. Biserica din Turdaș nu a mai fost cercetată arheologic în ultimii ani.

Foto: Mihai Căstăian.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Ambasadorul Republicii Franceze în România, Michèle Ramis, în vizită la Primăria Municipiului Deva         Cât va costa noua statuie a lui Ioan de Hunedoara         A furat o camionetă pentru a-și plimba prietenii         Femeie lăsată fără 30.000 de lei de un hoț         Minoră dată în urmărire națională după ce a fugit din centrul de plasament         Accident spectaculos pe un bulevard din Hunedoara. Ce a pățit șoferul unei mașini de lux, cu volan pe partea dreaptă         Accidente rutiere pe șoseaua Deva – Simeria: șase autoturisme s-au ciocnit luni dimineața         CINE PE CINE STRÂNGE CU UŞA. Bobouţanu îşi demolează consilierul CIVIC cu un „schelet” ţinut trei ani la sertar         LIGA 3. Etapă fără victorie pentru echipele din judeţ         Studenta din SUA care muncește voluntar în adăpostul de câini de la Sântuhalm         Ce s-a ales de uriașul adăpost împotriva bombardamentelor, din Hunedoara         Cadavrul bărbatului înecat în Lacul Cinciș a fost găsit         Bătaie de joc la Cetatea Orăștiei. Turnul medieval s-a transformat în wc public         Elev anchetat penal după ce și-a bătut joc de diriginta sa, a amenințat-o și a agresat-o         Concursuri cu unici candidați/”Rocadă” pe funcții pentru responsabilii Primăriei Petroșani judecați pentru fapte de corupție         A lăsat hoțul în casă         Senatoarea PNL, Carmen Hărău: “Legea pensiilor se întoarce în Parlament fiind parțial neconstituțională”         Ministrul Cuc, pe șantierul căii ferate         Achiziție de utilaje pentru lucrări de amenajare a terenului         Pompierii caută trupul unui pescar înecat în Lacul Cinciș