certej

NU SUNTEM SLUGOII OCCIDENTULUI. Românii pot trăi bine şi în ţara lor

Tinerii din comuna Certeju de Sus îşi iau lumea-n cap şi pleacă în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Şomajul a ajuns la cote alarmante. Dramatic e că oamenii nu mai beneficiază nici măcar de indemnizaţia de şomaj. Au ieşit din drepturi. Comunitatea are nevoie de locuri de muncă şi singura alternativă concretă este exploatarea minieră pe care o deschide Deva Gold SA în această zonă. Primarul Petru Cîmpean spune că a fost „bombardat” de contestatarii proiectului în alegeri, dar n-au reuşit să schimbe voinţa electoratului, aşa că, după ce a fost reales, agitatorii şi-au luat tălpăşiţa din comună.

Sute, mii de şicane, litigii neîntemeiate şi contestaţii au fost produse de un grup restrâns de activişti plătiţi să compromită mineritul din zona Certej. Comunitatea locală s-a pronunţat tranşant în favoarea proiectului, dar agitatorii continuă să-i ignore, ca şi cum ei ar fi singurii depozitari ai unui adevăr absolut. Primarul reales al comunei Certeju de Sus spune că a fost ţinta unor atacuri violente în campania electorală, dar oamenii nu s-au lăsat păcăliţi. Proiectul minier se derulează şi trebuie să continue, pentru că zona are nevoie de investiţii şi de locuri de muncă. „În comună sunt cam 60 de persoane cu indemnizaţie de şomaj, dar în realitate numărul celor care nu au un loc de muncă este mult mai mare. Foarte mulţi au ieşit de sub formele de protecţie. Acesta e necazul şi neajunsul”, a declarat Petru Cîmpean, primarul Comunei Certeju de Sus.

 

Oameni disperaţi pleacă la muncă afară

 

La proiectul miner de la Certej se lucrează la organizarea de şantier. „Avem 84 de angajaţi din comuna Certej la proiectul minier. De asemenea, sunt încă două firme conexe activităţilor de minerit care au angajat în jur de 50 de persoane. Pe de altă parte, suntem în curs de finalizate a două sub-proiecte care ţin tot de proiectul mare, două planuri urbanistice care sunt în proceduri de aprobare. Noi ne luptăm şi facem tot ce ţine de noi pentru ca acest proiect să meargă mai departe. Avem nevoie de minerit, de locuri de muncă. Gândiţi-vă ca sunt în jur de 140 de persoane care au plecat la muncă în Germania. Foarte mulţi pentru comunitatea noastră. Chiar azi (miercuri, 6 iunie) au venit trei tineri care au solicitat adeverinţă de la primărie pentru a-şi întocmi asigurări de sănătate în străinătate. Eu pe toţi i-am sfătuit să îşi întocmească forme legale de muncă. Mai ales tinerii pleacă, din păcate. Şi noi trebuie să ne luptăm cu nişte ONG-uri care contestă şi fac reclamaţii. Chiar şi în alegeri au fost aici ca să mă şicaneze… dar când au aflat că tot eu am ieşit primar şi-au strâns lucrurile şi au plecat din toate locaţiile”, spune Petru Cîmpean, primarul comunei Certejul de Sus.

 

Se poate trăi decent şi în România

 

Implementarea proiectului pe care îl derulează SC Deva Gold SA oferă de lucru la 850 de persoane, într-o primă fază, aceea de construcţie. Apoi, vor fi create alte 500 de locuri noi de muncă, în etapa de exploatare a investiţiei. Pentru realizarea acestor obiective, compania minieră va investi, doar pentru construcţia uzinei de preparare şi a infrastructurii asociate, suma de 500 de milioane de dolari. Exploatarea în cariera de la Certej se va desfăşura pe locaţia Coranda. Zăcământul Certej poate asigura, prin exploatarea în carieră, realizarea unor capacităţi de producţie de până la trei milioane de tone de minereu pe an, extras industrial. Implementarea proiectului presupune construcţia infrastructurii, a uzinei de preparare şi lucrări de deschidere a carierei. Specialiştii companiei estimează că durata pentru desfăşurarea acestor activităţi va fi de trei ani. Un lucru important este şi că exploatarea se va derula pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea extinderii, dacă se evidenţiază noi resurse prin activitatea de explorare. În fine, perioada de închidere şi de ecologizare este estimată la trei ani. Cum spuneam, proiectul înseamnă crearea a 850 de noi locuri de muncă în faza de construcţie a lui şi alte 500 de locuri noi de muncă în etapa de exploatare a investiţiei, ceea ce înseamnă enorm pentru locuitorii comunei Certeju de Sus.

 

Prosperitate pentru toată comuna

 

Dar de câştigat va avea şi administraţia publică locală de pe urma derulării activităţilor miniere. E bine de ştiut că Deva Gold SA şi-a achitat toate taxele şi impozitele la zi, iar Primăria comunei Certeju de Sus îşi realizează bugetul, în cea mai mare parte, din taxele şi impozitele achitate de compania minieră. Numai în perioada 2000-2014, compania a dat la bugetul de stat, ca impozit pe salarii, taxele conform Legii minelor, peste 13 milioane de lei, la bugetul asigurărilor sociale – aproape 18 milioane de lei, iar la bugetul local al comunei Certeju de Sus – 35 milioane de lei. Sunt bani mulţi cu care Primăria a reuşit să se gospodărească, să asigure serviciile de salubritate, iluminat public şi alte lucrări de utilitate publică de care s-au bucurat toţi locuitorii comunei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 13 =

ACTUALITATE
Tânăr acuzat de delapidare         ADEVĂRURI CARE DERANJEAZĂ. Modificarea Codului Silvic, un proiect controversat         Tragedie în Simeria: o femeie a murit, prăbușită în fântână         Rechizitoriul dosarului comorilor dacice: Adrian Stoicoi, acuzat că a ascuns tezaurul de Kosoni din vizuina vulpii         Tragedie: un copil a murit lovit de tractor         Firmă de pază amendată de ITM – peste 900 de persoane depistate lucrând „la negru”         ANCHETĂ LA SGA HUNEDOARA. Directorul Grigore Burjan (UDMR), acuzat de abuz în serviciu         DISPUTE. Replică ALDE la Vochiţoiu         Bârcea Mare. Povești de groază din detenție: bătăi, batjocuri și violuri         La canyoning, prin canionul de pe Valea Mării         Plimbări prin ţara lui Zamolxis         Dosarul morții lui Darius Șendroiu a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara         NEWS-ALERT. Accident rutier la Orăștie, între un microbuz și un autoturism         Georgeta Barabaș, despre pădurile tăiate ale județului: „Principalul vinovat este Ministerul Mediului”         Pacientă internată la Spitalul din Lupeni, infectată cu o bacteria foarte periculoasă!         Drama familiei tânărului ucis în atacul mafiot de la benzinărie, cazul neelucidat de 13 ani         Cadre medicale din toate spitalele, în grevă de avertisment         EXPONATUL LUNII. Cană din lut, expusă la muzeul devean         Salonul Hunedorean al Cărții, ediția a XVII-a         Un nou dosar al traficului de comori dacice: Adrian Stoicoi va fi judecat pentru spălare de bani