NU SUNTEM SLUGOII OCCIDENTULUI. Românii pot trăi bine şi în ţara lor

Tinerii din comuna Certeju de Sus îşi iau lumea-n cap şi pleacă în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Şomajul a ajuns la cote alarmante. Dramatic e că oamenii nu mai beneficiază nici măcar de indemnizaţia de şomaj. Au ieşit din drepturi. Comunitatea are nevoie de locuri de muncă şi singura alternativă concretă este exploatarea minieră pe care o deschide Deva Gold SA în această zonă. Primarul Petru Cîmpean spune că a fost „bombardat” de contestatarii proiectului în alegeri, dar n-au reuşit să schimbe voinţa electoratului, aşa că, după ce a fost reales, agitatorii şi-au luat tălpăşiţa din comună.

Sute, mii de şicane, litigii neîntemeiate şi contestaţii au fost produse de un grup restrâns de activişti plătiţi să compromită mineritul din zona Certej. Comunitatea locală s-a pronunţat tranşant în favoarea proiectului, dar agitatorii continuă să-i ignore, ca şi cum ei ar fi singurii depozitari ai unui adevăr absolut. Primarul reales al comunei Certeju de Sus spune că a fost ţinta unor atacuri violente în campania electorală, dar oamenii nu s-au lăsat păcăliţi. Proiectul minier se derulează şi trebuie să continue, pentru că zona are nevoie de investiţii şi de locuri de muncă. „În comună sunt cam 60 de persoane cu indemnizaţie de şomaj, dar în realitate numărul celor care nu au un loc de muncă este mult mai mare. Foarte mulţi au ieşit de sub formele de protecţie. Acesta e necazul şi neajunsul”, a declarat Petru Cîmpean, primarul Comunei Certeju de Sus.

 

Oameni disperaţi pleacă la muncă afară

 

La proiectul miner de la Certej se lucrează la organizarea de şantier. „Avem 84 de angajaţi din comuna Certej la proiectul minier. De asemenea, sunt încă două firme conexe activităţilor de minerit care au angajat în jur de 50 de persoane. Pe de altă parte, suntem în curs de finalizate a două sub-proiecte care ţin tot de proiectul mare, două planuri urbanistice care sunt în proceduri de aprobare. Noi ne luptăm şi facem tot ce ţine de noi pentru ca acest proiect să meargă mai departe. Avem nevoie de minerit, de locuri de muncă. Gândiţi-vă ca sunt în jur de 140 de persoane care au plecat la muncă în Germania. Foarte mulţi pentru comunitatea noastră. Chiar azi (miercuri, 6 iunie) au venit trei tineri care au solicitat adeverinţă de la primărie pentru a-şi întocmi asigurări de sănătate în străinătate. Eu pe toţi i-am sfătuit să îşi întocmească forme legale de muncă. Mai ales tinerii pleacă, din păcate. Şi noi trebuie să ne luptăm cu nişte ONG-uri care contestă şi fac reclamaţii. Chiar şi în alegeri au fost aici ca să mă şicaneze… dar când au aflat că tot eu am ieşit primar şi-au strâns lucrurile şi au plecat din toate locaţiile”, spune Petru Cîmpean, primarul comunei Certejul de Sus.

 

Se poate trăi decent şi în România

 

Implementarea proiectului pe care îl derulează SC Deva Gold SA oferă de lucru la 850 de persoane, într-o primă fază, aceea de construcţie. Apoi, vor fi create alte 500 de locuri noi de muncă, în etapa de exploatare a investiţiei. Pentru realizarea acestor obiective, compania minieră va investi, doar pentru construcţia uzinei de preparare şi a infrastructurii asociate, suma de 500 de milioane de dolari. Exploatarea în cariera de la Certej se va desfăşura pe locaţia Coranda. Zăcământul Certej poate asigura, prin exploatarea în carieră, realizarea unor capacităţi de producţie de până la trei milioane de tone de minereu pe an, extras industrial. Implementarea proiectului presupune construcţia infrastructurii, a uzinei de preparare şi lucrări de deschidere a carierei. Specialiştii companiei estimează că durata pentru desfăşurarea acestor activităţi va fi de trei ani. Un lucru important este şi că exploatarea se va derula pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea extinderii, dacă se evidenţiază noi resurse prin activitatea de explorare. În fine, perioada de închidere şi de ecologizare este estimată la trei ani. Cum spuneam, proiectul înseamnă crearea a 850 de noi locuri de muncă în faza de construcţie a lui şi alte 500 de locuri noi de muncă în etapa de exploatare a investiţiei, ceea ce înseamnă enorm pentru locuitorii comunei Certeju de Sus.

 

Prosperitate pentru toată comuna

 

Dar de câştigat va avea şi administraţia publică locală de pe urma derulării activităţilor miniere. E bine de ştiut că Deva Gold SA şi-a achitat toate taxele şi impozitele la zi, iar Primăria comunei Certeju de Sus îşi realizează bugetul, în cea mai mare parte, din taxele şi impozitele achitate de compania minieră. Numai în perioada 2000-2014, compania a dat la bugetul de stat, ca impozit pe salarii, taxele conform Legii minelor, peste 13 milioane de lei, la bugetul asigurărilor sociale – aproape 18 milioane de lei, iar la bugetul local al comunei Certeju de Sus – 35 milioane de lei. Sunt bani mulţi cu care Primăria a reuşit să se gospodărească, să asigure serviciile de salubritate, iluminat public şi alte lucrări de utilitate publică de care s-au bucurat toţi locuitorii comunei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primarul propune premierea elevilor din echipa RobotX Hunedoara și a profesorului lor         Sute de participanți la Caravana Culturii în Cetatea Devei         Penele de curent nu vor mai bloca Telecabina care asigură transportul turiștilor în Cetatea Deva         Accident provocat de o tânără de 18 ani         Atenție șoferi. Traficul de pe Autostrada A1 va fi deviat pe centura Devei         Terenurile și clădirile pe care urma să fie construit parcul de retail Carrefour au fost achiziționate         19 turiști au rămas blocați în telecabina Cetății Devei         Sărbătoarea Pădurenilor de pe Dealul Cornetului         FOTO. Poiana Omului, paradisul din Munții Orăștiei         Ultimii pași înainte de reabilitarea Castelului Corvinilor         Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş         Aur pentru echipa României de robotică. Elevii din Hunedoara au întrecut 160 de țări         Drumul spre Lacul Cinciș a fost asfaltat parțial. Unde se poate circula în condiții normale         Biserica medievală Strei va intra în reparații         Cum trebuie purtati blugii skinny fit in functie de silueta – P.         NUMIRE. Cristian Ionică, noul director al Apa Serv Valea Jiului         OMAGIU. Monumentul salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila         ACORD Contractul Colectiv de Muncă al minerilor şi energeticienilor, prelungit cu încă un an         Peste 4.000 de oameni la ștrandul din Deva         Poliția Locală Deva a aplicat amenzi de peste 30.000 lei în luna iulie