Nimeni nu revendică huila furată. Vagoanele cu cărbune, la cheremul „lopătarilor” din Iscroni

Chiar dacă vagoanele cu cărbune sunt asaltate de „lopătari” în Staţia CFR Iscroni, nimeni nu a cerut până acum sprijinul poliţiştilor din Aninoasa sau ai celor de la Poliţia TF. În plus, pentru că nu există păgubit, cele mai multe dosare constituite pe numele celor care fură cărbunii direct din vagoane sunt încheiate cu rezoluţie de „neîncepe a urmăririi penale”.

hoti-carbuniÎn ciuda sumelor mari aruncate pe contractele pentru paza vagoanelor cu huilă, garniturile de tren ce staţionează în Staţia CFR Iscroni sunt luate aproape zilnic cu asalt de cei care locuiesc în colonia din imediata vecinătate a gării. Hoţii de huilă nu se mai mulţumesc cu ce cade din vagoane în timpul mersului şi profită de faptul că trenurile staţionează mai mult timp la Iscroni. Urcaţi direct în vagoane, aceştia le descarcă cu ajutorul lopeţilor ziua în amiaza mare, dar pe nimeni nu pare să deranjeze acest lucru. Teoretic, trenurile sunt păzite, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Complexul Energetic Hunedoara are încheiat contract cu firma care asigură paza unităţilor miniere şi ai cărei agenţi însoţesc – cel puţin în acte – vagoanele până la Iscroni. De acolo, cărbunele trece în responsabilitatea transportatorului care, la rândul său are pază, dar tot pur teoretic. Practic, la Iscroni, deşi este un punct nevralgic, la sfârşitul săptămânii trecute singurii care „păzeau” vagoanele erau chiar „lopătarii”, iar asta nu părea să-i deranjeze nici măcar pe reprezentanţii firmei transportatoare, care ar trebui să suporte pagubele din propriul buzunar.

Peste 100 de huilă, ale nimănui!

Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă se simt depăşiţi de situaţuie, agenţii de pază pot solicita sprijinul poliţiei, atât a Poliţiei Aninoasda, cât şi a celei de la Transporturi Feroviare. Până acum, însă, nu au făcut-o. „În ultima perioadă, nimeni nu ne-a solicitat sprijinul. Competenţa este, teoretic, a celor de la TF, dar, dacă ni se solicită sprijinul şi noi intervenim. Oricum, cei de la Poliţia Aninoasa ne-au comunicat că anul trecut au recuperat peste 100 de tone de cărbune, dar nimeni nu s-a constituit parte civilă şi atunci dosarele se finalizează cu NUP”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. Nici cei de la Poliţia TF – care mai fac patrulări în zonă – nu au fost chemaţi în ajutor, cel puţin în ultima perioadă.

Oricum, potrivit datelor oficiale, la poarta Termocentralei Mintia, vagoanele ajung intacte, fără niciun kilogram de cărbune lipsă, asta în ciuda celor care dau atacul periodic şi fură sute de saci de huilă pe care le vând chiar şi în Oltenia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Cea mai sălbatică zonă a fostei mocănițe a Hunedoarei a devenit traseu educativ         Cum va fi iluminată festiv Hunedoara de sărbători         Cursanții de limbă chineză la momentul bilanțului         Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă         Ziua Armatei Române, celebrată în Hunedoara         Toamna transformă satele din Munţii Apuseni într-un adevărat paradis         PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara