Nimeni nu revendică huila furată. Vagoanele cu cărbune, la cheremul „lopătarilor” din Iscroni

Chiar dacă vagoanele cu cărbune sunt asaltate de „lopătari” în Staţia CFR Iscroni, nimeni nu a cerut până acum sprijinul poliţiştilor din Aninoasa sau ai celor de la Poliţia TF. În plus, pentru că nu există păgubit, cele mai multe dosare constituite pe numele celor care fură cărbunii direct din vagoane sunt încheiate cu rezoluţie de „neîncepe a urmăririi penale”.

hoti-carbuniÎn ciuda sumelor mari aruncate pe contractele pentru paza vagoanelor cu huilă, garniturile de tren ce staţionează în Staţia CFR Iscroni sunt luate aproape zilnic cu asalt de cei care locuiesc în colonia din imediata vecinătate a gării. Hoţii de huilă nu se mai mulţumesc cu ce cade din vagoane în timpul mersului şi profită de faptul că trenurile staţionează mai mult timp la Iscroni. Urcaţi direct în vagoane, aceştia le descarcă cu ajutorul lopeţilor ziua în amiaza mare, dar pe nimeni nu pare să deranjeze acest lucru. Teoretic, trenurile sunt păzite, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Complexul Energetic Hunedoara are încheiat contract cu firma care asigură paza unităţilor miniere şi ai cărei agenţi însoţesc – cel puţin în acte – vagoanele până la Iscroni. De acolo, cărbunele trece în responsabilitatea transportatorului care, la rândul său are pază, dar tot pur teoretic. Practic, la Iscroni, deşi este un punct nevralgic, la sfârşitul săptămânii trecute singurii care „păzeau” vagoanele erau chiar „lopătarii”, iar asta nu părea să-i deranjeze nici măcar pe reprezentanţii firmei transportatoare, care ar trebui să suporte pagubele din propriul buzunar.

Peste 100 de huilă, ale nimănui!

Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă se simt depăşiţi de situaţuie, agenţii de pază pot solicita sprijinul poliţiei, atât a Poliţiei Aninoasda, cât şi a celei de la Transporturi Feroviare. Până acum, însă, nu au făcut-o. „În ultima perioadă, nimeni nu ne-a solicitat sprijinul. Competenţa este, teoretic, a celor de la TF, dar, dacă ni se solicită sprijinul şi noi intervenim. Oricum, cei de la Poliţia Aninoasa ne-au comunicat că anul trecut au recuperat peste 100 de tone de cărbune, dar nimeni nu s-a constituit parte civilă şi atunci dosarele se finalizează cu NUP”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. Nici cei de la Poliţia TF – care mai fac patrulări în zonă – nu au fost chemaţi în ajutor, cel puţin în ultima perioadă.

Oricum, potrivit datelor oficiale, la poarta Termocentralei Mintia, vagoanele ajung intacte, fără niciun kilogram de cărbune lipsă, asta în ciuda celor care dau atacul periodic şi fură sute de saci de huilă pe care le vând chiar şi în Oltenia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică