Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului

Un tunel săpat în munte reprezintă poarta de intrare a şoferilor în ţinutul pitoresc al comunei Lunca Cernii de Jos, aflat la graniţa dintre judeţele Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Din cătunele risipite pe văile râurilor şi pe crestele înconjurate de păduri întinse, mulţi dintre localnici coboară în judeţul vecin, unde la circa 10 kilometri se află localităţile Rusca Montană şi Ruşchiţa.

Două şosele pornesc din Lunca Cernii de Jos spre judeţul Caraş-Severin, însă ambele sunt asfaltate doar până la graniţa celor două judeţe. De acolo, localnicii care vor să ajungă în comuna Rusca Montană îşi continuă drumul pe jos sau cu maşinile de teren, pe timp de vară.

„De aici, mulţi oameni mergeau cu vitele la Rusca Montană, iar alţii lucrează la marmură, la Ruşchiţa. Fac vreo două ore până acolo, prin pădure, dar Rusca este oricum mai aproape de noi decât este Hunedoara”, povesteşte Rozica, o localnică din satul Negoiu. Oamenii îşi fac speranţe că o dată cu modernizarea drumurilor din județul vecin, locul din Ţinutul Pădurenilor se va mai anima.

Prima şosea din istoria de şapte secole a comunei Lunca Cernii a ajuns în satele sale în toamna anului 2013. Drumul Judeţean 687 D Hunedoara – Topliţa – Lunca Cernii de Jos – Gura Bordului a fost modernizat în urma unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Noua şosea de circa 30 de kilometri a fost construită din Topliţa, prin satele Dăbâca, Hăşdău, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus, Gura Bordului, până la limita judeţului Hunedoara, unde se opreşte într-o pădure. De la capătul ei, un alt drum forestier, de circa 10 kilometri, trebuia să fie modernizat până la Rusca Montană, însă proiectul nu a mai fost realizat de autorităţile din judeţul vecin. Anul trecut au fost asfaltaţi alţi şapte kilometri de drum de pământ, din Lunca Cernii de Jos până la marginea satului Negoiu. Noul drum construit cu fonduri accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, i-a mai scos din izolare pe sătenii din Negoiu, care speră însă că şoseaua va fi continuată până în judeţul vecin.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare