„Maternitatea” monumentului a fost vândută la fier vechi. La 75 de la sfinţire Coloana Infinitului va fi aniversată în Peştera Bolii

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la sfinţirea Coloanei infinitului, operă a inegalabilului sculptor Constantin Brâncuşi. Momentul va fi marcat de o asociaţie de ecologie, preocupată de păstrarea valorilor locale, precum şi de Primăria Petroşani, dar nu n locaţia unde cu zeci de ani în urmă s-a turnat coloana. Iar asta pentru că vechea uzină UMIROM este istorie!

coloanaSunt 75 de ani de când a fost sfinţită Coloana Infinitului, monument turnat la Petroşani şi amplasat în parcul central din Târgu Jiu. Coloana Infinitului este, probabil, cea mai cunoscută operă a marelui sculptor Constantin Brâncuşi şi printre cele mai importante opere de artă ale acestuia. Aşa că, Asociaţia de Ecologie Petro Aqua din Petroşani a decis să marcheze momentul, iar în sprijinul acestora a venit şi municipalitatea din Petroşani. Astfel, în data de 26 octombrie, la Târgu Jiu va fi lansată o carte despre istoria turnării Coloanei Infinitului în Atelierele Centrale Petroşani, iar la Peştera Bolii se va organiza un concert de muzică folk, susţinut de Formaţia Generaţia Folk din Craiova. Cheltuielile totale generate de aceste manifestări se ridică la suma de 2.400 de lei, conform devizului prezentat de cei de la Petro Aqua, iar Consiliul Localş Petroşani, în calitate de coorganizator, va contribui cu 1.500 de lei din această sumă.

 

Monument turnat într-o fabrică vândută la fier vechi

 

Coloana Infinitului  a fost realizată în anul 1937 în Atelierele Centrale Petroşani, devenite ulterior URUMP, IUMP şi, în cele din urmă, UMIROM . Potrivit datelor vremii, şeful proiectului a fost inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, iar Constantin Brâncuşi a venit de la Paris pentru a supraveghea turna­rea modulelor Coloanei şi a colaborat îndeaproape cu Georgescu-Gorjan. Mai mult, cei doi ţineau legătura prin scrisori, iar inginerului i-a revenit întreaga răspundere a coordonării operaţiilor la Petroşani şi Târgu-Jiu. Documentele şi schiţele celebrei opere expuse la Târgu Jiu ar fi trebuit, cel puţin la nivel declarativ, să fie găzduite într-un muzeu amenajat chiar în incinta UMIROM. Proprietarul uzinei, fostul prefect Aurelian Serafinceanu, promitea public, în 2001, că va înfiinţa la Petroşani Muzeul Coloanei lui Brâncuşi. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar din vechea fabrică s-a ales praful. În mare parte, vechile ateliere au fost tăiate şi vândute la fier vechi, după ce Serafinceanu a cumpărat în anul 2000 fosta fabrică de utilaj minier, UMIROM SA.

Constantin Brâncuşi a lăsat în urmă o operă inestimabilă. La Petroşani, în schimb, amintirea sa – modificată nefast de oameni de afaceri – înseamnă dezastru, bani din fier vechi şi promisiunea încă neonorată a unui muzeu în memoria marelui sculptor.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în conflict de interese. Sentința este definitivă!         DISPONIBILIZĂRI. 70 de angajați ai CEH pleacă din sistem. Unii ajung direct în șomaj!         De ce au întors armele sindicatele? Au admis inițial insolvența CEH, acum o resping!         Transalpina va fi închisă         Ziua Armatei Române, celebrată în Hunedoara         Toamna transformă satele din Munţii Apuseni într-un adevărat paradis         PETROȘANI/ Lemnul din toaletarea copacilor, donat bătrânilor         NEMULȚUMIT. Alin Simota a contestat condamnarea pentru fals în declarații         Ilie Balaci a murit         Turiste rătăcite în Masivul Godeanu         Prins la furat de cablu, pe calea ferată         Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat