„Maternitatea” monumentului a fost vândută la fier vechi. La 75 de la sfinţire Coloana Infinitului va fi aniversată în Peştera Bolii

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la sfinţirea Coloanei infinitului, operă a inegalabilului sculptor Constantin Brâncuşi. Momentul va fi marcat de o asociaţie de ecologie, preocupată de păstrarea valorilor locale, precum şi de Primăria Petroşani, dar nu n locaţia unde cu zeci de ani în urmă s-a turnat coloana. Iar asta pentru că vechea uzină UMIROM este istorie!

coloanaSunt 75 de ani de când a fost sfinţită Coloana Infinitului, monument turnat la Petroşani şi amplasat în parcul central din Târgu Jiu. Coloana Infinitului este, probabil, cea mai cunoscută operă a marelui sculptor Constantin Brâncuşi şi printre cele mai importante opere de artă ale acestuia. Aşa că, Asociaţia de Ecologie Petro Aqua din Petroşani a decis să marcheze momentul, iar în sprijinul acestora a venit şi municipalitatea din Petroşani. Astfel, în data de 26 octombrie, la Târgu Jiu va fi lansată o carte despre istoria turnării Coloanei Infinitului în Atelierele Centrale Petroşani, iar la Peştera Bolii se va organiza un concert de muzică folk, susţinut de Formaţia Generaţia Folk din Craiova. Cheltuielile totale generate de aceste manifestări se ridică la suma de 2.400 de lei, conform devizului prezentat de cei de la Petro Aqua, iar Consiliul Localş Petroşani, în calitate de coorganizator, va contribui cu 1.500 de lei din această sumă.

 

Monument turnat într-o fabrică vândută la fier vechi

 

Coloana Infinitului  a fost realizată în anul 1937 în Atelierele Centrale Petroşani, devenite ulterior URUMP, IUMP şi, în cele din urmă, UMIROM . Potrivit datelor vremii, şeful proiectului a fost inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, iar Constantin Brâncuşi a venit de la Paris pentru a supraveghea turna­rea modulelor Coloanei şi a colaborat îndeaproape cu Georgescu-Gorjan. Mai mult, cei doi ţineau legătura prin scrisori, iar inginerului i-a revenit întreaga răspundere a coordonării operaţiilor la Petroşani şi Târgu-Jiu. Documentele şi schiţele celebrei opere expuse la Târgu Jiu ar fi trebuit, cel puţin la nivel declarativ, să fie găzduite într-un muzeu amenajat chiar în incinta UMIROM. Proprietarul uzinei, fostul prefect Aurelian Serafinceanu, promitea public, în 2001, că va înfiinţa la Petroşani Muzeul Coloanei lui Brâncuşi. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar din vechea fabrică s-a ales praful. În mare parte, vechile ateliere au fost tăiate şi vândute la fier vechi, după ce Serafinceanu a cumpărat în anul 2000 fosta fabrică de utilaj minier, UMIROM SA.

Constantin Brâncuşi a lăsat în urmă o operă inestimabilă. La Petroşani, în schimb, amintirea sa – modificată nefast de oameni de afaceri – înseamnă dezastru, bani din fier vechi şi promisiunea încă neonorată a unui muzeu în memoria marelui sculptor.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Baloo, celebrat la 19 ani         Ministrul Tineretului și Sportului și-a vizitat ”zestrea” din județul Hunedoara         Lansarea implementării proiectului: “Creșterea eficienței energetice a blocului 13A – Strada Mihai Eminescu din municipiul Deva”, cod SMIS 117065         Primăria Deva premiază performanţa         BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ ORGANIZEAZĂ Cursuri gratuite de limbă şi cultură chineză la Deva         Drumul Județean spre Lacul Cinciș, la fel de dezastruos ca în anii trecuți         Tânărul care a ucis o adolescentă într-un accident pe trecerea de pietoni a primit sentința definitivă         Accident rutier grav pe DN 66: cinci oameni au fost răniți. Printre victime sunt doi copii         Raportul de activitate pe anul 2018 al Tribunalului Hunedoara         Mașină cuprinsă de flăcări în centrul Devei         Nu mai trec pe la casierie. Reacția dascălilor după vacanța (intersemestrială) în Tanzania         Arestați pentru tâlhării         Recidivistul care primeşte daune morale de la Poliţie după ce ar fi fost muşcat de un şobolan în arest         Revolta arheologilor de la Micia, oraşul antic tăiat de calea ferată de mare viteză         Poezie și filozofie         Şefa Inspectoratului Şcolar şi trei dascăli au petrecut o vacanţă (intersemestrială) ca în poveşti în Tanzania         “Jihad financiar”/ Sute de executări silite ar putea fi puse în aplicare         Hoții au dat atacul într-un spital din Brad         Primăria Deva a stabilit zonele unde se vor vinde mărțișoare         Accidentul din apropierea Devei, produs după „un raliu” pe gheață