-0 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Măsuri urgente pentru salvarea vestigiilor antice degradate din Sarmizegetusa Regia

Furtunile, îngheţul, canicula, umezeala şi diferenţele mari de temperatură înregistrate de-a lungul anulu, în Munţii Orăştiei, se numără printre factorii care au afectat starea cetăţilor dacice Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie.

Consiliul Județean Hunedoara a propus un proiect de restaurare și conservare a Sarmizegetusei Regia, care va include intervenții de urgență pentru salvarea unor vestigii antice, afectate de procesul accelerat de degradare. Nota conceptuală a proiectului va fi dezbătută în ședința de miercuri a Consiliului Județean.

„Structurile construite existente în amplasament sunt monumentele arhitectural-arheologice, structuri din zidărie realizată din blocuri mari de piatră fără liant, zidării din piatră cu liant – mortar pe bază de var-nisip, dalaje și pavaje din piatră, elemente de susținere și de delimitare din piatră, elemente din lemn atestate arheologic. Starea de conservare a celor mai multe dintre elementele construite este medie și rea, în curs de deteriorare accelerată, ceea ce face necesară o intervenție rapidă, cu componente de intervenție de urgență pentru restaurarea ansamblului”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Anumite tipuri de vestigii din Sarmizegetusa Regia nu pot fi expuse direct la mediu, în condițiile climatice severe ale amplasamentului, ceea ce face necesară propunerea unor structuri de protecție, au informat reprezentanții instituției, în administrarea căreia se află o suprafață de 183.000 de metri pătrați din așezarea dacică.

„Situl arheologic are destinație mixtă, muzeală și de cercetare. Valoarea culturală excepțională a sitului, care a condus la clasarea în Lista Monumentelor Istorice și înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, impune necesitatea intervențiilor de conservare și punere în valoare. Ele vor respecta următoarele principii: minimă intervenție, reversibilitate, compatibilitate, diferențiere. La acestea se adaugă criteriile: autenticitate și integritate. Toate intervențiile se evaluează prin raportare la Valoarea universală excepțională a sitului, așa cum a fost aceasta definită în documentul de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/