Mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia

Matrița de bronz descoperită în vara anului 2013 în Sarmizegetusa Regia face obiectul unei cereri de recompensă, de 500.000 de lei, depusă de Andreea Ciucu (31 de ani), o tânără din Arad care a făcut parte din grupul de turiști afat în incinta monumentului UNESCO, în momentul descoperirii artefactului.

Solicitarea ei este judecată la Tribunalul Hunedoara, iar în cauză au depus declarații mai mulți martori. Luni, Vladimir Brilinsky, administratorul Sarmizegetusei Regia, a relatat împrejurările în care a fost găsită matrița din Sarmizegetusa Regia.

„Nu mă consider descoperitorul acestei piese, ci doar păstrătorul ei. Niciodată nu am cerut vreo recompensă și nimeni din familia mea nu a cerut și nu am de gând să fac vreodată vreo cerere de recompensă pentru participarea le descoperire, pentru că lucrez într-un sit care își are regulile lui”, a declarat Vladimir Brilinsky.

Administratorul monumentului UNESCO a fost întrebat de ce piesa a fost luată din locul în care a fost găsită şi nu a fost lăsată acolo, în aşteptarea arheologilor, care au ajuns a doua zi. A declarat că nu avea încredere să lase artefactul în pădure, peste noapte, chiar dacă situl se afla sub paza unei firme specializate.
„Între angajații firmei de pază care își desfășura activitatea acolo se aflau și persoane care în trecut au fost cercetate pentru braconaj arheologic”, a declarat acesta.
Vladimir Brilinsky a amintit că în 2006, după o furtună care a dus la prăbușirea a cirac 200 de copaci din zona Sarmizegetusei Regia, la rădăcinilor mai multor arbori au fost descoperite artefacte. A anunțat și atunci autoritățile, însă până la venirea lor, după mai multe zile, braconierii arheologici au răvășit locurile și au furat artefactele. „În zonă sunt persoane care au făcut un sport din a căuta la rădăcina copacilor prăbușiți. Am luat piesa din locul descoperirii în scop de prevenire”, a mai adăugat Vladimir Brilinsky.
Enigmele matriței din Sarmizegetusa Regia
Anul trecut, Andreea Ciuciu a cerut o recompensă de 500.000 de lei în instanţă pentru participarea, alături de mai multe persoane, la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. Cererea ei va fi soluționată de tribunal.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Restricții până în august pe DN 76. Se lucrează la autostradă         Vscolul a făcut ravagii în Râușor – Retezat         3 lei pentru Salvital. Pe cap de locuitor. Totalul – peste 125.000 de lei         Contractul de finanțare pentru reabilitarea a 10 drumuri județene ar putea fi semnat în zilele următoare         Primăria Deva susține financiar Spitalul Județean de Urgență         Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva         Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara