Mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia

Matrița de bronz descoperită în vara anului 2013 în Sarmizegetusa Regia face obiectul unei cereri de recompensă, de 500.000 de lei, depusă de Andreea Ciucu (31 de ani), o tânără din Arad care a făcut parte din grupul de turiști afat în incinta monumentului UNESCO, în momentul descoperirii artefactului.

Solicitarea ei este judecată la Tribunalul Hunedoara, iar în cauză au depus declarații mai mulți martori. Luni, Vladimir Brilinsky, administratorul Sarmizegetusei Regia, a relatat împrejurările în care a fost găsită matrița din Sarmizegetusa Regia.

„Nu mă consider descoperitorul acestei piese, ci doar păstrătorul ei. Niciodată nu am cerut vreo recompensă și nimeni din familia mea nu a cerut și nu am de gând să fac vreodată vreo cerere de recompensă pentru participarea le descoperire, pentru că lucrez într-un sit care își are regulile lui”, a declarat Vladimir Brilinsky.

Administratorul monumentului UNESCO a fost întrebat de ce piesa a fost luată din locul în care a fost găsită şi nu a fost lăsată acolo, în aşteptarea arheologilor, care au ajuns a doua zi. A declarat că nu avea încredere să lase artefactul în pădure, peste noapte, chiar dacă situl se afla sub paza unei firme specializate.
„Între angajații firmei de pază care își desfășura activitatea acolo se aflau și persoane care în trecut au fost cercetate pentru braconaj arheologic”, a declarat acesta.
Vladimir Brilinsky a amintit că în 2006, după o furtună care a dus la prăbușirea a cirac 200 de copaci din zona Sarmizegetusei Regia, la rădăcinilor mai multor arbori au fost descoperite artefacte. A anunțat și atunci autoritățile, însă până la venirea lor, după mai multe zile, braconierii arheologici au răvășit locurile și au furat artefactele. „În zonă sunt persoane care au făcut un sport din a căuta la rădăcina copacilor prăbușiți. Am luat piesa din locul descoperirii în scop de prevenire”, a mai adăugat Vladimir Brilinsky.
Enigmele matriței din Sarmizegetusa Regia
Anul trecut, Andreea Ciuciu a cerut o recompensă de 500.000 de lei în instanţă pentru participarea, alături de mai multe persoane, la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. Cererea ei va fi soluționată de tribunal.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece + patru =

ACTUALITATE
Cum este devastată pădurea de pe Dealurile Silvașului         Soarta cimitirului din Hațeg a fost decisă de magistrați         RAPORT DE CONTURI. Dregătorii hunedoreni s-au întrecut în furăciuni         Accident rutier grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         Accident rutier produs de o tânără de 22 de ani         Razii la transportatorii de lemne: o cantitate impresionantă de material lemnos confiscată de Poliție         PAS CU PAS. Căpuşa favorită a primarilor PNL a intrat în afaceri şi cu Deva         Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, cunoscut în Europa prin proiectul Danube GeoTour         Târgul de Mărțișor își deschide porțile pe 26 februarie, în Piața Unirii         Premii pentru elevii de la Liceul de Arte         Cinci incendii în ultimele zile, în orașele Hunedoarei         O femeie a pierdut 70.000 de lei pe mâna escrocilor         Mărirea și declinul pelerinajelor la Mănăstirea Prislop         Tânărul dispărut din autogara Devei a fost găsit după trei săptămâni         Tragedie pe DN 7: impact frontal între două mașini la Sântuhalm         Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă         Persoană accidentată grav în Masivul Vâlcan         Primăria a chemat deținuții pentru a face curățenie în două blocuri sociale         Scandal cu acuzații grave în Consiliul Local Deva         Adolescentă rănită într-un accident, în Deva