Mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia

Matrița de bronz descoperită în vara anului 2013 în Sarmizegetusa Regia face obiectul unei cereri de recompensă, de 500.000 de lei, depusă de Andreea Ciucu (31 de ani), o tânără din Arad care a făcut parte din grupul de turiști afat în incinta monumentului UNESCO, în momentul descoperirii artefactului.

Solicitarea ei este judecată la Tribunalul Hunedoara, iar în cauză au depus declarații mai mulți martori. Luni, Vladimir Brilinsky, administratorul Sarmizegetusei Regia, a relatat împrejurările în care a fost găsită matrița din Sarmizegetusa Regia.

„Nu mă consider descoperitorul acestei piese, ci doar păstrătorul ei. Niciodată nu am cerut vreo recompensă și nimeni din familia mea nu a cerut și nu am de gând să fac vreodată vreo cerere de recompensă pentru participarea le descoperire, pentru că lucrez într-un sit care își are regulile lui”, a declarat Vladimir Brilinsky.

Administratorul monumentului UNESCO a fost întrebat de ce piesa a fost luată din locul în care a fost găsită şi nu a fost lăsată acolo, în aşteptarea arheologilor, care au ajuns a doua zi. A declarat că nu avea încredere să lase artefactul în pădure, peste noapte, chiar dacă situl se afla sub paza unei firme specializate.
„Între angajații firmei de pază care își desfășura activitatea acolo se aflau și persoane care în trecut au fost cercetate pentru braconaj arheologic”, a declarat acesta.
Vladimir Brilinsky a amintit că în 2006, după o furtună care a dus la prăbușirea a cirac 200 de copaci din zona Sarmizegetusei Regia, la rădăcinilor mai multor arbori au fost descoperite artefacte. A anunțat și atunci autoritățile, însă până la venirea lor, după mai multe zile, braconierii arheologici au răvășit locurile și au furat artefactele. „În zonă sunt persoane care au făcut un sport din a căuta la rădăcina copacilor prăbușiți. Am luat piesa din locul descoperirii în scop de prevenire”, a mai adăugat Vladimir Brilinsky.
Enigmele matriței din Sarmizegetusa Regia
Anul trecut, Andreea Ciuciu a cerut o recompensă de 500.000 de lei în instanţă pentru participarea, alături de mai multe persoane, la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. Cererea ei va fi soluționată de tribunal.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi + nouăsprezece =

ACTUALITATE
Absolvire la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva         Absolvire în sărbătoare, la Liceul Teoretic „Téglás Gábor”         Elevii de la Colegiul Național Decebal au celebrat absolvirea         Crimă urmată de sinucidere într-un teribil accident rutier (GALERIE FOTO)         Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat         Accident mortal pe DN 76         Cetatea Deva a fost ecologizată de elevi de la Colegiul Național Decebal         Pasionații de mașini sunt așteptați la Deva Auto Show 2018         CONTROVERSE. Războiul pe numele lui Arsenie Boca a continuat la Mănăstirea Prislop         Campanie preventivă pe teme de educaţie rutieră         Doi ani de întârziere la Autostrada Lugoj – Deva         Accident mortal pe DN 7, cu motocicleta         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „În coaliția PSD-ALDE nu s-a discutat niciodată despre modificări la Pilonul II de pensii”         Premii la Concursul Euroregional „Eugen Cuteanu”-Timişoara         Ștrandul din Hunedoara se deschide în 1 iunie         Cupa Ioan Corvin         Au început lucrările de reabilitare a Străzii Gheorghe Barițiu         Trofeul Micului Cititor         Poliţiştii au confiscat peste 80 de metri cubi de lemne         Zeci de oameni au căutat un bătrân dispărut în munți