Mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia

Matrița de bronz descoperită în vara anului 2013 în Sarmizegetusa Regia face obiectul unei cereri de recompensă, de 500.000 de lei, depusă de Andreea Ciucu (31 de ani), o tânără din Arad care a făcut parte din grupul de turiști afat în incinta monumentului UNESCO, în momentul descoperirii artefactului.

Solicitarea ei este judecată la Tribunalul Hunedoara, iar în cauză au depus declarații mai mulți martori. Luni, Vladimir Brilinsky, administratorul Sarmizegetusei Regia, a relatat împrejurările în care a fost găsită matrița din Sarmizegetusa Regia.

„Nu mă consider descoperitorul acestei piese, ci doar păstrătorul ei. Niciodată nu am cerut vreo recompensă și nimeni din familia mea nu a cerut și nu am de gând să fac vreodată vreo cerere de recompensă pentru participarea le descoperire, pentru că lucrez într-un sit care își are regulile lui”, a declarat Vladimir Brilinsky.

Administratorul monumentului UNESCO a fost întrebat de ce piesa a fost luată din locul în care a fost găsită şi nu a fost lăsată acolo, în aşteptarea arheologilor, care au ajuns a doua zi. A declarat că nu avea încredere să lase artefactul în pădure, peste noapte, chiar dacă situl se afla sub paza unei firme specializate.
„Între angajații firmei de pază care își desfășura activitatea acolo se aflau și persoane care în trecut au fost cercetate pentru braconaj arheologic”, a declarat acesta.
Vladimir Brilinsky a amintit că în 2006, după o furtună care a dus la prăbușirea a cirac 200 de copaci din zona Sarmizegetusei Regia, la rădăcinilor mai multor arbori au fost descoperite artefacte. A anunțat și atunci autoritățile, însă până la venirea lor, după mai multe zile, braconierii arheologici au răvășit locurile și au furat artefactele. „În zonă sunt persoane care au făcut un sport din a căuta la rădăcina copacilor prăbușiți. Am luat piesa din locul descoperirii în scop de prevenire”, a mai adăugat Vladimir Brilinsky.
Enigmele matriței din Sarmizegetusa Regia
Anul trecut, Andreea Ciuciu a cerut o recompensă de 500.000 de lei în instanţă pentru participarea, alături de mai multe persoane, la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. Cererea ei va fi soluționată de tribunal.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
FINAL DE PROTEST. Preşedintele Mircea Bobora a stins conflictul. Nunu Brilinsky se întoarce la Sarmizegetusa Regia         Restricțiile de circulație de pe autostradă s-ar putea prelungi         Hunedoara premiată la Gala de excelență         Lansare de carte la muzeul din Brad         Violență într-un cartier al Devei         Razii la depozitele de lemne. Ce amenzi au dat polițiștii         Spărgător de mașini prins în flagrant         Jaf în pădurile României/ 23.000 mc de lemn tăiați numai din Parcul Național Retezat și Defileul Jiului!         Dolarul atinge un nou maxim al ultimelor 16 luni         Cum poate fi rezolvată problema trecerii de pietoni mortale de la Sântandrei         CÂT PREŢ POŢI PUNE PE CUVÂNTUL LOR? Costel Avram, administratorul judeţului, se încurcă în minciuni         PROTEST, ZIUA A ŞASEA. Preşedintele Mircea Bobora dă o soluţie cu amânare         Fabrica din Băcia rămâne închisă         Noi dotări pentru pietonala din Hunedoara         LEGE BLOCATĂ. Pensiile minerilor și siderurgiștilor vor fi recalculate. Nu se știe când!         Uzina de mașini de spălat Bosch a primit autorizație de construire. Va fi ridicată în 12 luni         Vernisaj: Orăștia și Marea Unire         Lucrările de pe Autostrada Lugoj – Deva, gata abia în vara anului 2019         A început plantarea arborilor pe centrul pietonal din Hunedoara         Accident rutier în Petroșani