Marius Isfan le arată hunedorenilor Deva frumoasă

După ce a umblat mii de ore prin Deva pentru a-i descoperi frumuseţea ascunsă, Marius Isfan îi invită pe hunedoreni să redescopere capitala judeţului, pusă într-o nouă lumină.

 

 

Fotograf cu dorința de a explora și de a căuta să pună în valoare locurile, lucrurile și oamenii, Marius Isfan e încântat să facă ture montane, dar şi urbane. Şi să le arate şi altora Deva frumoasă. Aşa cum se vede prin ochii lui. Fotograf de peisaj și de evenimente, fascinat și de fotografia de peșteră (a fost coautor al câtorva volume de fotografie de peşteră), care presupune un alt tip de abordare a luminii, deși nu are un stil fotografic preferat, continuӑ să caute și să exploreze lumina, noi încadrări și noi compoziții în cadru. Deveanul tocmai şi-a vernisat prima expoziţie de fotografie. Un eveniment prezentat de Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artӑ Deva, Florin Ilieș, directorul Colegiului Naṭional „Decebal”, dr. Alexandru Gruian, directorul Festivalului Opera Nights şi profesorul fotograf Grigore Roibu, de la Liceul de Arte din Deva.

 

 • Când ai început să faci fotografie, Marius?
 • Fotografie am făcut încă din copilărie, pe film. Apoi, în 2006 mi-am luat un aparat compact, iar prin 2010-2011 am trecut la un DSLR cu obiectiv.

 

 • A fost cineva care te-a inspirat în sensul ăsta, cineva care te-a iniţiat în fotografie?
 • Mama, da. Ea a fost cea care a cumpărat un aparat de fotografiat ca să ne putem păstra amintirile, să ne facem fotografii în vacanţe.

 

 • Ai început un proiect pe care l-ai intitulat Deva 365. Cum ţi-a venit ideea lui?
 • Aşa e. Deva 365 este un proiect fotografic prin care am vrut să prezint, timp de un an, fotografii cu oraşul Deva. Pentru că Deva merită promovată! Totul a început de la pasiunea mea pentru ieşirile în natură. Aşa cum alţii ies cu bicicleta pe dealurile din apropierea Devei, mie îmi place să alerg. Ei şi, tot alergând eu, am avut ocazia să văd Cetatea Devei din toate unghiurile posibile. Aşa a apărut ideea de a fotografia cetatea, pentru a o putea promova mai bine. Ulterior mi-am dat seama că ar fi fost şi mai bine, dacă aş fi reuşit să fac mai mult, să nu mă limitez doar la cetate. Aşa că… am coborât şi în oraş. În cele din urmă, proiectul fotografic „Deva 365” a prezentat timp de un an câte o fotografie din Deva. În total, proiectul însumează peste 15.000 de fotografii realizate în decursul a trei ani în diverse ture fotografice. Ceea ce mi-am dorit eu a fost să promovez ȋn mediul online orașul Deva și împrejurimile acestuia.

 

 • Tocmai ce ai vernisat o expoziţie de fotografie, intitulată „Marius Isfan – Deva 365”, în foaierul Teatrului de Artă Deva. De ce ai simţit nevoia să faci asta?
 • De când am început proiectul de promovare a Devei prin fotografii, am lucrat foarte mult pe computer şi am postat la fel de mult în mediul online. Acum… parcă aş mai fi vrut şi altceva nu doar online. Ceva palpabil. Tocmai de aceea i-am invitat pe deveni, pentru a-mi vedea fotografiile şi pentru a le putea spune câte ceva despre poveştile şi sacrificiile din spatele imaginilor prezentate pe simeze: timpul, condiţiile meteo pe care le-am avut de înfruntat… Noroc că soţia mă înţelege, în condiţiile în care avem şi un băieţel de numai trei ani, Tudor.

 

 • La ce să se aştepte hunedorenii legat de proiectul fotografic Deva 365. Va continua în vreun fel?
 • În primul rând, poate e bine să ştie că expoziția, care a fost susţinută de „Atelierul de fotografie”, poate fi vizitată în perioada 17-31 ianuarie. Apoi, desigur, voi încerca să reunesc cele mai bune fotografii într-un album destinat promovării turistice a oraşului: un album de 200 de pagini, cu explicaţii în limbile română, engleză şi maghiară. Dar pentru asta este nevoie de multă muncă şi de implicare şi din partea altor persoane; e nevoie de sprijin pentru o astfel de iniţiativă.

 

 • Ne-ai povestit foarte mult despre tot ceea ce ai făcut ca fotograf, însă ştiu că specializarea ta profesională este, de fapt, alta.
 • Eu am terminat economie, dar apoi am ajuns tehnician specialist în imprimante, iar acum, mai nou, tehnician maşini de numărat bani (râde). Probabil că voi face o a doua specializare în inginerie, dar fotografia va rămâne, fără îndoială, pasiunea mea!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece + șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Soarta minelor Lupeni şi Lonea e pecetluită. Nici măcar nu sunt luate în calcul în Strategia Energetică a României         Tânăr prins la furat în Hunedoara         Zilele Maghiare din Județul Hunedoara – 22-30 septembrie 2018         Episcopia Devei și Hunedoarei a câștigat procesul pentru numele și imaginea duhovnicului Arsenie Boca         Arborii de pe Bulevardul Corvin au fost extrași, pentru noua pietonală. Vor fi plantați alții în locul lor         Copilă de 10 ani, rănită pe trecerea de pietoni         Accident grav în Deva         Nicio speranță pentru gara Hunedoarei și pentru calea ferată spre Simeria, la șase luni de la închidere         CEH furnizează servicii de sistem de cel puţin 400 MW până în 2020         O seară de astronomie, airsoft pe timp de noapte și concert rock în Cetatea Devei         Expoziție la muzeu: „Frumusețea neconvențională. Arta tatuajului”.         Mircea Nistor a fost propus cetățean de onoare al județului Hunedoara         Lansare de carte: Dumitru Tâlvescu, volumul de versuri „Prosperia”         PE MINUS/ Rectificare de buget negativă la Lupeni. Primarul vrea să meargă în instanţă!         SALVARE LA ÎNĂLŢIME/ Simulare de cutremur la Vulcan. Cum a decurs exerciţiul         Super-tunelul construit la Orăștie, pe magistrala feroviară de mare viteză         Bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor din Deva         Cronica unei ecologizări mânjite populist de primarul Cazacu         „Găinarii” lemnelor de foc amendați de Poliție         A secat complet Lacul Săulești