Marius Isfan le arată hunedorenilor Deva frumoasă

După ce a umblat mii de ore prin Deva pentru a-i descoperi frumuseţea ascunsă, Marius Isfan îi invită pe hunedoreni să redescopere capitala judeţului, pusă într-o nouă lumină.

 

 

Fotograf cu dorința de a explora și de a căuta să pună în valoare locurile, lucrurile și oamenii, Marius Isfan e încântat să facă ture montane, dar şi urbane. Şi să le arate şi altora Deva frumoasă. Aşa cum se vede prin ochii lui. Fotograf de peisaj și de evenimente, fascinat și de fotografia de peșteră (a fost coautor al câtorva volume de fotografie de peşteră), care presupune un alt tip de abordare a luminii, deși nu are un stil fotografic preferat, continuӑ să caute și să exploreze lumina, noi încadrări și noi compoziții în cadru. Deveanul tocmai şi-a vernisat prima expoziţie de fotografie. Un eveniment prezentat de Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artӑ Deva, Florin Ilieș, directorul Colegiului Naṭional „Decebal”, dr. Alexandru Gruian, directorul Festivalului Opera Nights şi profesorul fotograf Grigore Roibu, de la Liceul de Arte din Deva.

 

 • Când ai început să faci fotografie, Marius?
 • Fotografie am făcut încă din copilărie, pe film. Apoi, în 2006 mi-am luat un aparat compact, iar prin 2010-2011 am trecut la un DSLR cu obiectiv.

 

 • A fost cineva care te-a inspirat în sensul ăsta, cineva care te-a iniţiat în fotografie?
 • Mama, da. Ea a fost cea care a cumpărat un aparat de fotografiat ca să ne putem păstra amintirile, să ne facem fotografii în vacanţe.

 

 • Ai început un proiect pe care l-ai intitulat Deva 365. Cum ţi-a venit ideea lui?
 • Aşa e. Deva 365 este un proiect fotografic prin care am vrut să prezint, timp de un an, fotografii cu oraşul Deva. Pentru că Deva merită promovată! Totul a început de la pasiunea mea pentru ieşirile în natură. Aşa cum alţii ies cu bicicleta pe dealurile din apropierea Devei, mie îmi place să alerg. Ei şi, tot alergând eu, am avut ocazia să văd Cetatea Devei din toate unghiurile posibile. Aşa a apărut ideea de a fotografia cetatea, pentru a o putea promova mai bine. Ulterior mi-am dat seama că ar fi fost şi mai bine, dacă aş fi reuşit să fac mai mult, să nu mă limitez doar la cetate. Aşa că… am coborât şi în oraş. În cele din urmă, proiectul fotografic „Deva 365” a prezentat timp de un an câte o fotografie din Deva. În total, proiectul însumează peste 15.000 de fotografii realizate în decursul a trei ani în diverse ture fotografice. Ceea ce mi-am dorit eu a fost să promovez ȋn mediul online orașul Deva și împrejurimile acestuia.

 

 • Tocmai ce ai vernisat o expoziţie de fotografie, intitulată „Marius Isfan – Deva 365”, în foaierul Teatrului de Artă Deva. De ce ai simţit nevoia să faci asta?
 • De când am început proiectul de promovare a Devei prin fotografii, am lucrat foarte mult pe computer şi am postat la fel de mult în mediul online. Acum… parcă aş mai fi vrut şi altceva nu doar online. Ceva palpabil. Tocmai de aceea i-am invitat pe deveni, pentru a-mi vedea fotografiile şi pentru a le putea spune câte ceva despre poveştile şi sacrificiile din spatele imaginilor prezentate pe simeze: timpul, condiţiile meteo pe care le-am avut de înfruntat… Noroc că soţia mă înţelege, în condiţiile în care avem şi un băieţel de numai trei ani, Tudor.

 

 • La ce să se aştepte hunedorenii legat de proiectul fotografic Deva 365. Va continua în vreun fel?
 • În primul rând, poate e bine să ştie că expoziția, care a fost susţinută de „Atelierul de fotografie”, poate fi vizitată în perioada 17-31 ianuarie. Apoi, desigur, voi încerca să reunesc cele mai bune fotografii într-un album destinat promovării turistice a oraşului: un album de 200 de pagini, cu explicaţii în limbile română, engleză şi maghiară. Dar pentru asta este nevoie de multă muncă şi de implicare şi din partea altor persoane; e nevoie de sprijin pentru o astfel de iniţiativă.

 

 • Ne-ai povestit foarte mult despre tot ceea ce ai făcut ca fotograf, însă ştiu că specializarea ta profesională este, de fapt, alta.
 • Eu am terminat economie, dar apoi am ajuns tehnician specialist în imprimante, iar acum, mai nou, tehnician maşini de numărat bani (râde). Probabil că voi face o a doua specializare în inginerie, dar fotografia va rămâne, fără îndoială, pasiunea mea!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 19 =

ACTUALITATE
Doi ambasadori au venit la inaugurarea muzeului textilelor, fondat de Florica Zaharia         Tragedie pe Autostrada Deva – Orăștie         Cine sunt cei mai buni elevi ai promoției 2018         Absolvire la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva         Absolvire în sărbătoare, la Liceul Teoretic „Téglás Gábor”         Elevii de la Colegiul Național Decebal au celebrat absolvirea         Crimă urmată de sinucidere într-un teribil accident rutier (GALERIE FOTO)         Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat         Accident mortal pe DN 76         Cetatea Deva a fost ecologizată de elevi de la Colegiul Național Decebal         Pasionații de mașini sunt așteptați la Deva Auto Show 2018         CONTROVERSE. Războiul pe numele lui Arsenie Boca a continuat la Mănăstirea Prislop         Campanie preventivă pe teme de educaţie rutieră         Doi ani de întârziere la Autostrada Lugoj – Deva         Accident mortal pe DN 7, cu motocicleta         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „În coaliția PSD-ALDE nu s-a discutat niciodată despre modificări la Pilonul II de pensii”         Premii la Concursul Euroregional „Eugen Cuteanu”-Timişoara         Ștrandul din Hunedoara se deschide în 1 iunie         Cupa Ioan Corvin         Au început lucrările de reabilitare a Străzii Gheorghe Barițiu