Marius Isfan le arată hunedorenilor Deva frumoasă

După ce a umblat mii de ore prin Deva pentru a-i descoperi frumuseţea ascunsă, Marius Isfan îi invită pe hunedoreni să redescopere capitala judeţului, pusă într-o nouă lumină.

 

 

Fotograf cu dorința de a explora și de a căuta să pună în valoare locurile, lucrurile și oamenii, Marius Isfan e încântat să facă ture montane, dar şi urbane. Şi să le arate şi altora Deva frumoasă. Aşa cum se vede prin ochii lui. Fotograf de peisaj și de evenimente, fascinat și de fotografia de peșteră (a fost coautor al câtorva volume de fotografie de peşteră), care presupune un alt tip de abordare a luminii, deși nu are un stil fotografic preferat, continuӑ să caute și să exploreze lumina, noi încadrări și noi compoziții în cadru. Deveanul tocmai şi-a vernisat prima expoziţie de fotografie. Un eveniment prezentat de Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artӑ Deva, Florin Ilieș, directorul Colegiului Naṭional „Decebal”, dr. Alexandru Gruian, directorul Festivalului Opera Nights şi profesorul fotograf Grigore Roibu, de la Liceul de Arte din Deva.

 

 • Când ai început să faci fotografie, Marius?
 • Fotografie am făcut încă din copilărie, pe film. Apoi, în 2006 mi-am luat un aparat compact, iar prin 2010-2011 am trecut la un DSLR cu obiectiv.

 

 • A fost cineva care te-a inspirat în sensul ăsta, cineva care te-a iniţiat în fotografie?
 • Mama, da. Ea a fost cea care a cumpărat un aparat de fotografiat ca să ne putem păstra amintirile, să ne facem fotografii în vacanţe.

 

 • Ai început un proiect pe care l-ai intitulat Deva 365. Cum ţi-a venit ideea lui?
 • Aşa e. Deva 365 este un proiect fotografic prin care am vrut să prezint, timp de un an, fotografii cu oraşul Deva. Pentru că Deva merită promovată! Totul a început de la pasiunea mea pentru ieşirile în natură. Aşa cum alţii ies cu bicicleta pe dealurile din apropierea Devei, mie îmi place să alerg. Ei şi, tot alergând eu, am avut ocazia să văd Cetatea Devei din toate unghiurile posibile. Aşa a apărut ideea de a fotografia cetatea, pentru a o putea promova mai bine. Ulterior mi-am dat seama că ar fi fost şi mai bine, dacă aş fi reuşit să fac mai mult, să nu mă limitez doar la cetate. Aşa că… am coborât şi în oraş. În cele din urmă, proiectul fotografic „Deva 365” a prezentat timp de un an câte o fotografie din Deva. În total, proiectul însumează peste 15.000 de fotografii realizate în decursul a trei ani în diverse ture fotografice. Ceea ce mi-am dorit eu a fost să promovez ȋn mediul online orașul Deva și împrejurimile acestuia.

 

 • Tocmai ce ai vernisat o expoziţie de fotografie, intitulată „Marius Isfan – Deva 365”, în foaierul Teatrului de Artă Deva. De ce ai simţit nevoia să faci asta?
 • De când am început proiectul de promovare a Devei prin fotografii, am lucrat foarte mult pe computer şi am postat la fel de mult în mediul online. Acum… parcă aş mai fi vrut şi altceva nu doar online. Ceva palpabil. Tocmai de aceea i-am invitat pe deveni, pentru a-mi vedea fotografiile şi pentru a le putea spune câte ceva despre poveştile şi sacrificiile din spatele imaginilor prezentate pe simeze: timpul, condiţiile meteo pe care le-am avut de înfruntat… Noroc că soţia mă înţelege, în condiţiile în care avem şi un băieţel de numai trei ani, Tudor.

 

 • La ce să se aştepte hunedorenii legat de proiectul fotografic Deva 365. Va continua în vreun fel?
 • În primul rând, poate e bine să ştie că expoziția, care a fost susţinută de „Atelierul de fotografie”, poate fi vizitată în perioada 17-31 ianuarie. Apoi, desigur, voi încerca să reunesc cele mai bune fotografii într-un album destinat promovării turistice a oraşului: un album de 200 de pagini, cu explicaţii în limbile română, engleză şi maghiară. Dar pentru asta este nevoie de multă muncă şi de implicare şi din partea altor persoane; e nevoie de sprijin pentru o astfel de iniţiativă.

 

 • Ne-ai povestit foarte mult despre tot ceea ce ai făcut ca fotograf, însă ştiu că specializarea ta profesională este, de fapt, alta.
 • Eu am terminat economie, dar apoi am ajuns tehnician specialist în imprimante, iar acum, mai nou, tehnician maşini de numărat bani (râde). Probabil că voi face o a doua specializare în inginerie, dar fotografia va rămâne, fără îndoială, pasiunea mea!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 1 =

ACTUALITATE
MODELUL ORADEA. Poliţie locală fără ifose, turism fără vedetism politic         Eminesciana 2018         DOSARELE SECRETE ALE HUNEDOAREI. Cum a fost şters regele Mihai din tradiţia păstrată de femeile din Ținutul Pădurenilor         Trafic rutier oprit pentru un an pe DN 66 A         Cum a trenat ancheta șefului de Poliție Dănuț Mocanu         Dosar penal pentru tentativă de înşelăciune prin metoda „accidentul”         Accident pe DN 76 provocat de un șofer care a adormit la volan         Drumul de poveste din Ţinutul Pădurenilor, afectat de alunecări de teren         Adolescenta de 15 ani, găsită de Poliție după 10 zile de la dispariție         Accident grav pe DN 66 A: s-au prăvălit cu mașina în Jiu. Două dintre victime au murit         Ceremonia de înmânare a Diplomelor de Cetățean de Onoare a Municipiului Orăștie jurnalistului Cornel Nistorescu și medicului Dorel Săndesc         La aniversarea scriitorului Gligor Hașa         Tavanul gării din Hunedoara s-a prăbușit. Clădirea a fost închisă         O femeie de 29 de ani a fost prinsă după ce a înșelat mai mulți deveni         Accident pe șoseaua spre Retezat         Înșelată de angajați la „Deratizare”         Cum va arăta Sarmizegetusa Regia în următorii ani: 17 hectare de pădure din sit ar putea dispărea         Raportul Corpului de Control la SPIGM Deva: prejudiciu de aproape 500.000 lei         Turist lăsat fără 46.000 de lei de pe carduri de trei tâlhari         Lista terenurilor din patrimoniul Hunedoarei vândute în ultimul deceniu