Marea investiţie de la Castelul Corvinilor se lasă așteptată de un an și jumătate

A trecut un an şi jumătate de când Agenţia de Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Hunedoara au semnat contractul de finanţare al celui mai important proiect derulat în Hunedoara pe fonduri de la Uniunea Europeană, restaurarea Castelului Corvinilor.

Proiectul investiţiei estimate la cinci milioane de euro a fost depus la ADR Vest în vara anului 2016, iar în luna mai a anului trecut, a fost semnat contractul de finanţare.

Municipalitatea a scos proiectul la licitaţie publică, dar până în noiembrie 2018, de cinci ori, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a respins publicarea documentaţiei de atribuire pentru lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor. Motivul a fost, potrivit reprezentanţilor Primăriei, că administraţia locală a solicitat ca firmele înscrise la licitaţie să fie evaluate atât după preţul cel mai mic, cât şi după experienţa în lucrări de restaurare şi consolidare de monumente istorice clasa A. În cele din urmă Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice a acceptat criteriile pe care Primăria Hunedoara a dorit să le impună celor care participă la licitaţia publică.

În luna iunie a acestui an, Primăria Hunedoara anunţa că două firme s-au calificat pentru derularea investiţiei. Câştigătoarea a fost declarată SC Corint, însă licitaţia pentru reabilitarea Castelului Corvinilor a fost contestată de SC Coral la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiei. Coral a solicitat, printre altele, reluarea procedurii de evaluare a ofertelor prin reevaluarea ofertei depusă de S.C. Corint S.R.L. şi stabilirea ofertei câştigătoare prin aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preţ”.

În luna septembrie, CNSC a admis contestaţia formulată de de SC Coral SRL şi a luat, în final, decizia de a obliga Primăria Hunedoara să anuleze raportul procedurii de atribuire nr. 57707/14.08.2018 şi să dispună reevaluarea ofertei depusă de SC Corint SRL.

După reluarea procedurilor de analizare a dosarelor, nici până în prezent nu a fost declarat un câştigător al licitaţiei. Cel mai probabil, abia anul viitor vor putea începe lucrările de reabilitare.

Cinci milioane de euro de la UE, pentru castel
Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Judeţul Hunedoara, monument istoric de clasa A” are o valoare de aproape cinci milioane de euro şi este finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţonal Regional. Lucrările se vor derula pe 28 de luni şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje boisia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Reclamă rusească filmată în Castelul Corvinilor         DEVA, „EXCELENŢA ÎN EDUCAŢIE”. La Olimpiada de Matematică, deveanca Cezara Petrui reprezintă (doar oficial) Capitala         Elevii campioni mondiali la robotică au nevoie urgentă de ajutor         Care sunt drumurile prioritare pentru autoritățile din județ         Drumul spre Sarmizegetusa Regia va fi redeschis         Olimpiada Mind Lab la muzeul din Deva         NEGOCIERI. Administraţia Oancea vrea două pasaje auto peste calea ferată         PROTEST. Angajaţi sub teroare la firma Primăriei Orăştie         Spectacolul-fenomen vine la Deva. Holograf şi “Dacă noi ne iubim”         Costel Avram și-a cerut scuze pentru modul în care s-a purtat cu o jurnalistă         Au revenit la muncă pavatorii pe Bulevardul Corvin         Tragedie pe calea ferată Simeria – Petroșani         Sfârșit de săptămână aglomerat la Sarmizegetusa Regia, în ciuda restricțiilor de circulație         Spectacol la Teatrul de Artă Deva: „Audiția.ro”         Ziua Poliției Române, celebrată în județul Hunedoara         Echipa RobotX din Hunedoara va reprezenta România la Campionatul mondial de Robotică         EUROPARLAMENTARE. Iuliu Winkler, Medalia de Aur a Societății pentru Încurajarea Progresului din Paris         ZIUA MONDIALĂ A APEI. Apa Prod, lecţii deschide despre rostul apei în trei municipii din judeţ         Invazie de pelerini la Mănăstirea Prislop: mii de oameni s-au rugat la mormântul lui Arsenie Boca         Fântâna arteziană din Piaţa Victoriei va fi repusă în funcţiune