Locul magic din Munții Metaliferi. Ce s-a întâmplat cu ruinele bisericii trăsnite din Săcărâmb

Ruinele bisericii greco-catolice din Săcărâmb au fost recondiționate, după ce în ultimele decenii au stat îngropate sub dărâmături și buruieni. Au redevenit o atracție a satului pitoresc din Munții Metaliferi, loc al celor mai bogate mine de aur.

Săcărâmb, în trecut un „El Dorado” european pentru căutătorii de aur, este un sat plin de povești din Munții Metaliferi, aflat nu departe de Valea Mureșului și la circa 20 de kilometri de municipiul Deva. A crescut de la mijlocul secolului al XVIII-lea, în jurul unora dintre cele mai bogate zăcăminte de aur cunoscute la acea vreme. Minele sale au fost închise în anii 2000, dar locul a rămas extrem de atractiv pentru turiști, datorită frumuseții priveliștilor sale, a Dealului Calvariei, a bisericilor și vechilor sale cimitire și a numeroaselor legende.

Dintre cele trei biserici vechi ale Săcărâmbului, așezarea greco-catolică a avut cel mai mult de suferit. Biserica a fost ridicată la începutul anilor 1800 pe „coasta uniților”, o înălțime de pe care se poate admira Dealul Calvariei și Valea Mureșului în toată splendoarea lor.

A rezistat timpului până în toamna anului 1970, când un trăznet a distrus-o aproape complet. Turnul bisericii de atunci abandonate a mai rezistat până în urmă cu trei ani, când s-a năruit și el, locul transformându-se într-o movilă de dărâmături, înconjurată de buruieni.

Ruinele bisericii au fost recondiționate, interiorul i-a a fost curățat, iar drumeagul care urcă spre fostul lăcaș de cult a fost lărgit. A fost restaurat și mormântul preotului Vasile Colosi (1779 – 1814), dintre zidurile monumentului. Vasile Colosi a fost preot, filolog, traducător și s-a distins prin contribuția majoră la redactarea Lexiconului de la Buda, primul dicționar cvadrilingv al limbii române (român – maghiar – german – latin), considerat o capodoperă filologică a Școlii Ardelene.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare