Liderul unei asociaţii civice, „blatist” în sanctuarul dacic

tiberiu galambosTiberiu Galambos, preşedintele Asociaţiei Civice „Dreptate”, a fost prins fără bilet în incinta cetăţii Sarmizegetusa Regia.

Hunedoreanul Tiberiu Galambos a fost nevoit să părăsească cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia, după ce angajaţii din situl UNESCO l-au prins fără bilet, în timp ce vizita situl. Oprit de forţele de ordine,  preşedintele Asociaţiei Civice „Dreptate” le-a arătat acestora un bilet vechi, cu care intrase în urmă cu două săptămâni în cetate. A fost condus afară din incintă. Tiberiu Galamboş a povestit că a refuzat să plătească biletul, pentru că nu respectă autoritatea noii administraţii a sitului istoric. Şi, de asemenea, s-a plâns că nu a fost lăsat să se urce pe monumente şi că oamenii care vin să practice diverse ritualuri, nu mai au voie să o facă. „Nu deteriorăm sanctuarul aşa cum spun alţii. Soarele de andezit ar suporta greutăţi de câteva tone, deci ne-ar ţine şi pe noi. Evreii merg şi ating Zidul Plângerii, noi de ce nu mai avem voie să ne aşezăm pe monumente? Nu ne putem încărca energetic doar de la iarba din jurul discului solar de andezit. Consider că mi se încalcă unele libertăţi“, a spus Galamboş.

Regulamentul de vizitare a monumentului istoric trebuie respectat de toţi cei care ajung în Sarmizegetusa Regia, a precizat Vladimir Brilinsky, reprezentantul administraţiei sitului aflat în patrimoniul UNESCO. Acelaşi regulament stipulează că sunt interzise activităţile care îi pot deranja pe ceilalţi turişti, dar şi urcarea pe monumente. „Există un regulament de vizitare al cetăţii, realizat de un consiliu ştiinţific. Acest regulament interzice ritualurile, activităţile spirituale, întrunirile pentru rugăciuni în grup, urcarea pe monumente, sexul pe acestea, aşa cum au fost nenumărate cazurile în trecut. În ultimii ani, din cauza celor care au fost lăsaţi să practice diverse ritualuri aici, monumentul UNESCO s-a deteriorat cum nu s-a întâmplat în ultimele trei secole“, spune Vladimir Brilinsky, şeful administraţiei sitului istoric, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 2 =

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat