Liderul unei asociaţii civice, „blatist” în sanctuarul dacic

tiberiu galambosTiberiu Galambos, preşedintele Asociaţiei Civice „Dreptate”, a fost prins fără bilet în incinta cetăţii Sarmizegetusa Regia.

Hunedoreanul Tiberiu Galambos a fost nevoit să părăsească cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia, după ce angajaţii din situl UNESCO l-au prins fără bilet, în timp ce vizita situl. Oprit de forţele de ordine,  preşedintele Asociaţiei Civice „Dreptate” le-a arătat acestora un bilet vechi, cu care intrase în urmă cu două săptămâni în cetate. A fost condus afară din incintă. Tiberiu Galamboş a povestit că a refuzat să plătească biletul, pentru că nu respectă autoritatea noii administraţii a sitului istoric. Şi, de asemenea, s-a plâns că nu a fost lăsat să se urce pe monumente şi că oamenii care vin să practice diverse ritualuri, nu mai au voie să o facă. „Nu deteriorăm sanctuarul aşa cum spun alţii. Soarele de andezit ar suporta greutăţi de câteva tone, deci ne-ar ţine şi pe noi. Evreii merg şi ating Zidul Plângerii, noi de ce nu mai avem voie să ne aşezăm pe monumente? Nu ne putem încărca energetic doar de la iarba din jurul discului solar de andezit. Consider că mi se încalcă unele libertăţi“, a spus Galamboş.

Regulamentul de vizitare a monumentului istoric trebuie respectat de toţi cei care ajung în Sarmizegetusa Regia, a precizat Vladimir Brilinsky, reprezentantul administraţiei sitului aflat în patrimoniul UNESCO. Acelaşi regulament stipulează că sunt interzise activităţile care îi pot deranja pe ceilalţi turişti, dar şi urcarea pe monumente. „Există un regulament de vizitare al cetăţii, realizat de un consiliu ştiinţific. Acest regulament interzice ritualurile, activităţile spirituale, întrunirile pentru rugăciuni în grup, urcarea pe monumente, sexul pe acestea, aşa cum au fost nenumărate cazurile în trecut. În ultimii ani, din cauza celor care au fost lăsaţi să practice diverse ritualuri aici, monumentul UNESCO s-a deteriorat cum nu s-a întâmplat în ultimele trei secole“, spune Vladimir Brilinsky, şeful administraţiei sitului istoric, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 9 =

ACTUALITATE
Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului         CĂDERI DE STÂNCI Șoseaua spre Retezat a fost blocată de alunecările de teren         Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită