Liderul unei asociaţii civice, „blatist” în sanctuarul dacic

tiberiu galambosTiberiu Galambos, preşedintele Asociaţiei Civice „Dreptate”, a fost prins fără bilet în incinta cetăţii Sarmizegetusa Regia.

Hunedoreanul Tiberiu Galambos a fost nevoit să părăsească cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia, după ce angajaţii din situl UNESCO l-au prins fără bilet, în timp ce vizita situl. Oprit de forţele de ordine,  preşedintele Asociaţiei Civice „Dreptate” le-a arătat acestora un bilet vechi, cu care intrase în urmă cu două săptămâni în cetate. A fost condus afară din incintă. Tiberiu Galamboş a povestit că a refuzat să plătească biletul, pentru că nu respectă autoritatea noii administraţii a sitului istoric. Şi, de asemenea, s-a plâns că nu a fost lăsat să se urce pe monumente şi că oamenii care vin să practice diverse ritualuri, nu mai au voie să o facă. „Nu deteriorăm sanctuarul aşa cum spun alţii. Soarele de andezit ar suporta greutăţi de câteva tone, deci ne-ar ţine şi pe noi. Evreii merg şi ating Zidul Plângerii, noi de ce nu mai avem voie să ne aşezăm pe monumente? Nu ne putem încărca energetic doar de la iarba din jurul discului solar de andezit. Consider că mi se încalcă unele libertăţi“, a spus Galamboş.

Regulamentul de vizitare a monumentului istoric trebuie respectat de toţi cei care ajung în Sarmizegetusa Regia, a precizat Vladimir Brilinsky, reprezentantul administraţiei sitului aflat în patrimoniul UNESCO. Acelaşi regulament stipulează că sunt interzise activităţile care îi pot deranja pe ceilalţi turişti, dar şi urcarea pe monumente. „Există un regulament de vizitare al cetăţii, realizat de un consiliu ştiinţific. Acest regulament interzice ritualurile, activităţile spirituale, întrunirile pentru rugăciuni în grup, urcarea pe monumente, sexul pe acestea, aşa cum au fost nenumărate cazurile în trecut. În ultimii ani, din cauza celor care au fost lăsaţi să practice diverse ritualuri aici, monumentul UNESCO s-a deteriorat cum nu s-a întâmplat în ultimele trei secole“, spune Vladimir Brilinsky, şeful administraţiei sitului istoric, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 3 =

ACTUALITATE
O piață din Deva se va numi a Regelui Mihai I al României         Colindători la primărie         Coroane de flori în memoria Majestății Sale Regele Mihai I         Cântecul măturătoarei de fluturi         Nicolae Furdui Iancu va colinda la Deva         Demers ciudat. Brandul Arsenie Boca a fost luat de un maghiar         Directoarea șpăgară din Petroșani a fost condamnată         Braconierul oprit cu focuri de armă de poliţistul Roman Murar         Risc de avalanșă în munți         Vânătoare ilegală         Povestea aeroportului InternaŢional sibiu continuă alături de voi         Lista drumurilor județene din Hunedoara modernizate în 2017         „Crăciunul Vienez” deschide sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”         Polițiștii din Lupeni și-au reclamat șeful, întors la lucru după nouă luni de concediu medical         Bilațul investițiilor în spitalele din județul Hunedoara         A încărcat mai mult lemn decât trebuia         Transport ilegal de lemne         Bătaie cu urmări grave         Lucrări recepționate pe strada Pietroasa din Deva         Concerte reprogramate, ca urmare a decretării doliului național