La a treia ediţie,Târgul de produse tradiţionale de la Petroşani a strâns mii de participanţi

Chiar dacă bugetul alocat a fost mai mic şi, din acest motiv, a lipsit şi spectacolul de muzică populară, cea de a treia ediţie a Târgului de Produse Tradiţionale de la Petroşani a strâns la un loc zeci de producători şi mii de curioşi.

IMG_20131005_113647În ciuda frigului, oamenii nu s-a sfiit să stea la terasele unde s-au servit mici, virşli, dar şi coaste afumate sau ciolan la grătar, asezonate din belşug cu mist, vin sau bere, după preferinţe. Iar crescătorii de oi au venit şi de această dată din Vaşea Jiului sau din judeţele limitrofe cu sloi de oaie, pastramă şi brânză de diverse sortimente, numai bună să îţi lase gura apă. Şi produsele din carne de porc au fost vedete ale târgului şi nimeni nu a plecat cu mâna goală. Şi, pentru  a  treia oară la rând, sâmbătă dimineaţa s-au servit mii de porţii de păsat şi tocană de oaie, extrem de apreciate de cei care s-au înghesuit să le guste. ”Este a treia ediţie de când am început cu târgul de produse tradiţionale, a prins foarte bine la populaţie, după cum ştim la ceaun mâncarea este foarte bună. Tocană de carne de oaie şi păsatul sunt produsele tradiţionale servite aici. În păsat este unt de casă, brânză de oaie, sare şi apă şi porumbul spart în patru într-o oală specială”, a spus Dorel Călina, bucătarul şef. Edilii din Petroşani au precizat că prin acest eveniment se doreşte dezvoltarea şi impulsionarea producţiei de produse tradiţionale. ”Ne bucură faptul că avem mulţi participanţi mai ales că o mulţime de doritori s-au aşezat la rând cu gândul de a gusta produsele tradiţionale de aici de la noi, e vorba de ciorbă de oaie şi păsatul. Este foarte important să ne păstrăm tradiţiile culinare pentru că foarte mulţi dintre noi  ne-am născut şi crescut la bloc şi spunem că suntem din zona asta şi nu prea mai ştim foarte multe lucruri, atunci ocaziile acestea ne dau prilejul de a ne lega de pământul pe care ne-am născut”, a declarat Dorina Niţă, viceprimarul municipiului Petroşani. De asemenea, unul dintre păstrătorii tradiţiei, Emil Părău, este de părere că, în acest fel, ne păstrăm şi identitatea naţională.

”Este foarte important să ne păstrăm tradiţia culinară pentru că păstrând această tradiţie păstrăm şi identitatea neamuluiIMG_20131005_113356. Noi ca firmă avem produse care se făceau de acum 2000 de ani, din timpul dacilor şi de aceea şi brânza se numeşte <<Brânză Burebista>>. E aceeaşi metodă, oile păşunează pe aceleaşi zone ecologice aşa că e produs 100% bio. Pe lângă asta am făcut multe produse care sunt tradiţionale, dar care în scurt timp vor deveni produse bio. Este vorba de cârnaţi de oaie, sloi de oaie. Începând din acest an avem omologat şi acest produs care se serveşte acum, păsatul momârlănesc şi care este foarte apreciat de consumatori. Sunt tradiţii culinare păstrate de sute de ani, chiar mii de ani şi este un lucru bun pentru că şi primăria Petroşani a reuşit să facă acest târg de produse tradiţionale”, spune Emil Părău, unul dintre producătorii de produse tradiţionale din Valea Jiului.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție         Accident pe DN 66, produs de un tânăr         Accident pe DN 7 produs de un camionagu turc         De la Petroşani, la Deva/ Fost director al CEH în litigiu cu compania energetică         Rute ocolitoare pentru a evita aglomerația de pe șoseaua Deva – Lugoj         Red Bull Romaniacs se implică în două proiecte sociale în Valea Jiului         Construcția artezienelor din centrul Hunedoarei poate începe         PORTRET. Xenia, prinţesa războinică din ringul de box