La 5 ani de la tragedie, niciun vinovat. Dosarul “Petrila 2008” se judecă de Ziua Morţilor!

După aproape 5 ani de la tragedia care a îndoliat Mina Petrila, când dopuă explozii consecutive au răpit dintre cei vii 13 mineri şi salvatori, deocamdată nu există niciun vinovat. Pe rolul Curţii de Apel Craiova se află un dosar în care foştii şefi ai minerilor de la Petrila sunt judecaţi pentru ucidere din culpă, dar procesul este tergiversat de ani de zile din diverse motive.

petrilaNici de această dată magistraţii de la Curtea de Apel Craiova nu au putut face încă un  pas înainte în Dosarul „Petrila 2008”, în carr foştii şefi ai Minei Petrilşa sunt judecaţi pentru ucidere din culpă. Judecătorii au putut doar să acorde un nou termen de judecată, pentru data de 1 noiembrie, iar asta s-a întâmplat pentru că ex-directorul unităţii extractive, Aurelian Necula, a lipsit pe motive medicale.

Peste mai puţin de o lună se împlinesc fix cinci ani de la tragedia din abatajul morţii, când două explozii devastatoare au ucis 13 mineri şi salvatori minieri. Au rămas în urma lor copii care nu mai au cui să spună tată, mame şi văduve pentru care trecerea timpului nu a putut alina suferinţa acelor clipe. Şi, la cinci ani de la cumplitul accident colectiv de muncă nimeni nu a fost găsit vinovat, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Acum, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Craiova, care  judecă recursurile formulate împotriva sentinţei Tribunalului Gorj.

Sentinţe răsturnate

Din data de 8 februarie, de când dosarul a avut primul termen de judecată în această etapă, şi până acum cauza a suferit doar amânări din diverse motove. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instanţe în data de 21 ianuarie, dar a mai trecut o dată pe aici. Magistraţii din Craiova au decis, în 11 mai 2012, casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Gorj, instanţă care menţinuse sentinţele pronunţate de Judecătoria Târgu Jiu. După rejudecare, pedepselor celor trei foşti şefi ai minei Petrila s-au redus faţă de sentinţa iniţială. Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare, Roşu Gheorghe – fost inginer şef securitate minieră a fost condamnat la 4 ani închisoare, iar Ungur Dan Ştefan – şeful staţiei de salvare minieră tot la 4 ani închisoare.  Iniţial, Judecătoria Târgu Jiu l-au condamnat, în noiembrie 2010, pe Aurelian Necula, la şapte ani şi şase luni de închisoare, Gheorghe Roşu a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare, iar Dan Ungur la şase ani şi şase luni de închisoare. Cei trei şefi au fost învinovăţiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă din 15 noiembrie 2008 în care şi-au pierdut viaţa 13 mineri şi salvatori. De precizat că atât inculpaţii, cât şi Parchetul şi rudele victimelor au formulat recurs împotriva sentinţei pronunţate de magistraţii gorjeni în data de 13 decembrie 2012.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Zonă cu restricții pe autostrada A1!         Răsturnare de situaţie. Procesul stimulentelor de la Petroşani o ia de la capăt         Corpul de Control al Ministerului Energiei, trimis la CEH         Clădirile Colegiului Matei Corvin vor fi reabilitate pe fonduri UE         Copil de opt ani rănit într-un accident rutier         Femeie înșelată în Hunedoara         Crimă înfiorătoare în Orăştie: un tânăr de 20 de ani a murit, înjunghiat în inimă, de un vecin         Mort în surparea din subteranul Minei Lupeni         Trubaduri în Cetatea Devei         Surpare la Mina Lupeni!         Transporturi ilegale de lemne         Direcția Impozite și Taxe Locale Deva se mută în noul sediu         Peste 15000 de lei încasări în doar două zile la Ștrandul Municipal din Deva         Proiectul pentru reabilitarea incintei I a Cetății Devei a fost depus la ADR Vest         Încă o victimă în accidentul mortal de pe șoseaua Hunedoara – Deva         Sala de sport a fostului Liceu industrial 1 din Hunedoara a ajuns în ruină         Festivalul medieval Ioan de Hunedoara         Șoseaua spre Lacul Cinciș a intrat în reparații         Accident extrem de grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Accident produs la beție