La 5 ani de la tragedie, niciun vinovat. Dosarul “Petrila 2008” se judecă de Ziua Morţilor!

După aproape 5 ani de la tragedia care a îndoliat Mina Petrila, când dopuă explozii consecutive au răpit dintre cei vii 13 mineri şi salvatori, deocamdată nu există niciun vinovat. Pe rolul Curţii de Apel Craiova se află un dosar în care foştii şefi ai minerilor de la Petrila sunt judecaţi pentru ucidere din culpă, dar procesul este tergiversat de ani de zile din diverse motive.

petrilaNici de această dată magistraţii de la Curtea de Apel Craiova nu au putut face încă un  pas înainte în Dosarul „Petrila 2008”, în carr foştii şefi ai Minei Petrilşa sunt judecaţi pentru ucidere din culpă. Judecătorii au putut doar să acorde un nou termen de judecată, pentru data de 1 noiembrie, iar asta s-a întâmplat pentru că ex-directorul unităţii extractive, Aurelian Necula, a lipsit pe motive medicale.

Peste mai puţin de o lună se împlinesc fix cinci ani de la tragedia din abatajul morţii, când două explozii devastatoare au ucis 13 mineri şi salvatori minieri. Au rămas în urma lor copii care nu mai au cui să spună tată, mame şi văduve pentru care trecerea timpului nu a putut alina suferinţa acelor clipe. Şi, la cinci ani de la cumplitul accident colectiv de muncă nimeni nu a fost găsit vinovat, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Acum, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Craiova, care  judecă recursurile formulate împotriva sentinţei Tribunalului Gorj.

Sentinţe răsturnate

Din data de 8 februarie, de când dosarul a avut primul termen de judecată în această etapă, şi până acum cauza a suferit doar amânări din diverse motove. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instanţe în data de 21 ianuarie, dar a mai trecut o dată pe aici. Magistraţii din Craiova au decis, în 11 mai 2012, casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Gorj, instanţă care menţinuse sentinţele pronunţate de Judecătoria Târgu Jiu. După rejudecare, pedepselor celor trei foşti şefi ai minei Petrila s-au redus faţă de sentinţa iniţială. Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare, Roşu Gheorghe – fost inginer şef securitate minieră a fost condamnat la 4 ani închisoare, iar Ungur Dan Ştefan – şeful staţiei de salvare minieră tot la 4 ani închisoare.  Iniţial, Judecătoria Târgu Jiu l-au condamnat, în noiembrie 2010, pe Aurelian Necula, la şapte ani şi şase luni de închisoare, Gheorghe Roşu a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare, iar Dan Ungur la şase ani şi şase luni de închisoare. Cei trei şefi au fost învinovăţiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă din 15 noiembrie 2008 în care şi-au pierdut viaţa 13 mineri şi salvatori. De precizat că atât inculpaţii, cât şi Parchetul şi rudele victimelor au formulat recurs împotriva sentinţei pronunţate de magistraţii gorjeni în data de 13 decembrie 2012.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × unu =

ACTUALITATE
Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului