Înspre alegeri, suflând degeaba în iaurt. 2016 – schimbare zero în politica hunedoreană

 

Oricine caută cel mai inert, mai plictisitor, mai încremenit în proiect județ din România, din punct de vedere politic, trebuie să vină în Hunedoara. Iată o nouă revelație turistică!…

 

Tot ce s-a întâmplat după evenimentele tragice de la clubul bucureștean unde au murit zeci de tineri – o moarte care a trezit din somnul mizer o administrație românească incapabilă să producă normalitate – reprezintă un punct de cotitură important în debutul unei reforme a clasei politice românești. Vor, nu vor, politicienii deja angajați trebuie să sufle și-n iaurt pentru a mai rezista în viitoarele cicluri electorale. Nu e cazul în județul Hunedoara!…

 

PSD: prăfuit și ușor de bombardat

În județul Hunedoara, schimbarea nu va fi deloc simplă. Asta datorită faptului că este un județ care a dovedit, în timp, două forme periculoase de inerție politică: de grup de interese și de grup electoral.

Prima, cea mai dură și mai păgubitoare, este generată de rețeaua politică hunedoreană. Am observat, inclusiv în ultima vreme, o furibundă zbatere a politicienilor hunedoreni „de cursă lungă și foarte lungă” de a-și păstra, cu orice preț, pozițiile în ierarhiile de partid. La PSD Hunedoara, în condițiile în care structurile din teritoriu s-au cimentat incredibil, devenind imune la democrație internă, grupul de control condus de deputatul Laurențiu Nistor și-a asigurat „domnia” pentru încă o bună bucată de vreme. În aceste condiții, cumulat cu faptul că organizația județeană PSD Hunedoara nu pare dispusă să facă gestul normal al promovării unor nume noi, mai ales a unor oameni tineri care să împrospăteze garnitura de atac pentru alegerile din 2016, social-democrații hunedoreni vor veni în fața electoratului cu o ofertă prăfuită și ușor de „bombardat” în campania electorală. Cu alte cuvinte, schimbare zero.

 

PNL: greu de scos din sinucidere

Nici la PNL Hunedoara nu e în regulă, din punct de vedere al strategiei de adaptare la noile condiții politice și la un posibil nou electorat. În ciuda ineficacității demonstrate, cumulată cu structura bicefală (PNL-PDL) de organizare și coordonare teritorială, nici deputatul Bogdan Țîmpău – evident în afara lucrurilor -, nici „ruginitul” Dorin Gligor, „maestrul” eșecurilor electorale, nu se lasă duși de la vârful ierarhiei, păstrând o atmosferă continuă de nemulțumire internă, nemulțumire care a dus chiar la pierderea de membri de partid, iar tendința de îndepărtare nu scade în intensitate.

În plus, de parcă nu era suficientă lipsa de eficiență a conducerii – și separat, PNL-PDL, și „la comun” în malformația „noul PNL” -, se mai adaugă două elemente păgubitoare: izolarea grupului conducător, prin măsluirea conducerii bicefale, și, la fel ca în cazul PSD Hunedoara, lipsa totală de preocupare pentru promovarea unui nou val de politicieni.

Dacă mai adăugăm și perspectiva extrem de dubioasă ca cei care sunt candidați la primării să devină „instant” șefi de organizații, atunci avem imaginea unui PNL Hunedoara care nu are cu ce și cu cine intra în campania electorală, pe variantă câștigătoare. Cu actualii lideri în fața electoratului, PNL Hunedoara va trăi agonic alegerile din 2016. Și aici, schimbare zero.

 

Sateliții dorm pe ei

Despre „sateliții politici”, nu ar fi prea multe de spus.

Partidul Mișcarea Populară, în județul Hunedoara, lucrează cu strategia cu care alții vând gumă de mestecat sau cărți de dezvoltare personală: vizite de la centru, câte un comunicat de presă cu supărări de moment sau idei, și cam atât.

ALDE Hunedoara este formată printr-un soi de magnetism pe sub masă, cam cum făceam pe vremuri, la școală, experimente cu pilitură de fier și magneți, croindu-se din lideri veniți către această nouă formulă din supărare pe ce aveau înainte. Are o vizibilitate electorală redusă, chiar dacă „beneficiază” de „reclamă gratuită” online, din partea unor „scriitori” care au atins performanța penibilă de a repeta de sute de ori, în ultimul an, aceeași informație privind o legătură între fostul lider liberal Mircea Moloț și ALDE Hunedoara.

Dacă luăm în calcul, în acest moment, structura extrem de firavă a organizației, lipsa unor lideri de forță, carismatici, șansele ALDE Hunedoara de a scoate un procent rezonabil la alegerile din 2016 sunt extrem de reduse, aproape invizibile. Colac peste pupăză, comportamentul ușor penibil, prin aroganță nejustificată, tirade sforăitoare și acțiuni de tipul „Gigi Contra” ale liderului Călin Popescu Tăriceanu nu face altceva decât să îndepărteze electoratul de ALDE, cu atât mai mult pe cel hunedorean, cu mult mai sensibil decât cel de pe Dâmbovița și riveran. Și nici umbra PC-ului unui Voiculescu condamnat nu dă bine la sănătatea construcției ALDE.

Nu avem cum să punem problema schimbării la „sateliți”.

 

Cine ia injecția dureroasă?

Din nefericire, cea de-a doua formă periculoasă de inerție, cea a grupurilor electorale, a alectoratului, pare să se mențină în județul Hunedoara. Avem aici „zone folclorice de persistență”, predominantă fiind stânga politică.

Teoretic, chiar cu formații prăfuite, anacronice, marile organizații își vor împărți cumva județul, pe o regulă deja împământenită, conform căreia social-democrații vor avea primul loc, urmați de liberali și… atât.

Cu toate acestea, în spiritul noului val propus de tineri în România, este posibil ca, în 2016, să iasă la vot mulți dintre cei care și-au refuzat acest drept, din diverse motive, principalul fiind scârba față de politică și politicieni. În aceste condiții, injecția dureroasă pare să fie dăruită PSD dar, la cât de prost gestionează liberalii organizația hunedoreană, nu este exclus ca PNL „să se sacrifice” și să ia bătaie la fundul gol.

Vom trăi și vom vedea.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + 10 =

ACTUALITATE
Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat         Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni