Înainte de sărbători, hunedorenii „au invadat” cabinetele stomatologice

Peste 370.000 de hunedoreni suferă de o boală a dinților sau a gingiilor, iar suferinzii trebuie să se programeze pentru tratament contra cost cu câteva săptămâni înainte.

 

Accesul la unul dintre cabinetele medicale stomatologice în preajma sărbătorilor de iarnă este aproape o misiune imposibilă: majoritatea dentiștiilor pot face programări cel mai devreme după Bobotează și Sfântul Ion. Asta în condițiile în care foarte puțini sunt hunedorenii care se pot lăuda că încă nu au carii, iar mulți dintre cei plecați în străinătate și care au revenit acasă în luna decembrie, au luat „cu asalt” cabinetele stomatologice, cu servicii incomparabil mai ieftine, decât în țările vestice în care muncesc. Din păcate, trecute în plan secundar când vine vorba de o intervenţie medicală care să stopeze evoluţia lor, puţini sunt cei care ştiu că problemele cu dinţii generează boli de stomac, ale sistemului osos, pot declanşa diabet de tip II, dar şi grave probleme de inimă! Cele mai recente rapoarte ale autorităţilor județene de sănătate publică au arătat creşteri ale incidenţei cariilor dentare, chiar şi cu 20 la sută, de la un an la altul.

 

Mai săraci înseamnă mai bolnavi

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara demonstrează că judeţul nostru a înregistrat o creştere a frecvenţei afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor, cât şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală. La un număr de 10.000-11.000 de consultaţii, incidenţa cariilor a ajuns, de la 70 la sută în 2013, la 90 la sută în 2014 şi a înregistrat o uşoară scădere de 5 la sută anul trecut. Mai mult, costurile tratamentelor afecţiunilor care sunt depistate tardiv este ridicat. Datele adunate de Colegiul Medicilor Dentişti din Judeţul Hunedoara arată că aproximativ 95% din populația judeţului prezintă cel puţin o afecţiune din cadrul patologiei orale, în timp ce rata, la nivel global, este de numai 90 la sută. În total, în judeţul Hunedoara funcţionează 242 de cabinete medicale individuale de medicină dentară.

 

Tot mai multe carii dentare

Până anul trecut, cabinete şcolare stomatologice mai funcţionau doar în Deva, Hunedoara şi Lupeni, iar nouă din 10 dintre elevii consultaţi stomatologic aveau carii dentare. Opt medici dentişti şcolari din judeţ au consultat în 2014, mai bine de 10.000 de elevi, iar rapoartele acestora arată că incidenţa cariei dentare a crescut cu 20 la sută, faţă de anul anterior. Asta în condiţiile în care, în 2011, doar o treime dintre şcolarii hunedoreni din clasele primare erau afectaţi de carii dentare. La momentul respectiv, peste 2.000 de copii de la toate şcolile din municipiul Hunedoara au fost consultaţi de medicii stomatologi din oraş, în cadrul Campaniei „Prietenul meu, stomatologul”.

 

Câteva servicii de bază, gratuite

Statisticile dentiştilor arătau că o treime dintre copiii din clasele primare din Hunedoara aveau carii şi aproximativ 10 la sută prezentau diferite anomalii. Din păcate, jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani încă nu fuseseră învăţaţi cum se face un periaj corect şi eficient al dinţilor. Toate astea în condițiile în care, pentru acest raport, medicii nici nu au luat în considerare cazurile dinţilor de lapte cariaţi. De asemenea, faptul că au fost consultaţi doar elevii din ciclul primar este direct legat de faptul că micuţii erau feriţi de carii tocmai din cauza vârstei lor foarte mici: copiii nu au avut când să se îmbolnăvească, pentru că afecţiunile specifice stomatologiei se multiplică odată cu înaintarea în vârstă.

 

Carii, la pachet cu diabet, artrită şi boli de inimă

Cea mai frecventă afecţiune, apariţia cariilor, este generată de obiceiurile alimentare greşite (consum exagerat de zaharuri şi băuturi acidulate, care „rad” smalţul dinţilor), dar şi a igienei dentare deficitare. Infecţiile netratate pot duce la apariţia bolilor de inimă, a diabetului, ba chiar şi a artritei reumatoide, iar în timpul sarcinii, cariile sunt un adevărat pericol pentru mamă şi bebeluş. Neaşteptat, dar organul numărul unu afectat din cauză că nu ne tratăm cariile chiar inima! Gingiile devenite sensibile sângerează, iar bacteriile care proliferează aici ajung pe artere. Odată intrate în sânge, bacteriile slăbesc inima şi duc la apariţia unor afecţiuni cum sunt endocardita sau miocardita. Dacă vreţi o igienă a danturii cât mai apropiată de ideal, atunci nu vă limitaţi la folosirea periuţei: apelaţi cu încredere şi la aţa dentară. Pentru că elimină resturile dintre dinţi, aceasta reduce riscul apariţiei cariilor și parodontozei cu 70%! Potrivit reprezentantei Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, medicul Cecilia Birău, din fericire, anul trecut a fost reintrodusă gratuitatea pentru anumite servicii de bază pentru copii, deşi nu orice cabinet medical stomatologic individual a încheiat un contract, în acest sens, cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În plus, şi vârstnicii pot beneficia de o compensare a costurilor pentru protezele dentare. Pentru adulţi, din nefericire, statul nu oferă niciun fel de facilităţi în ceea ce priveşte sănătatea dentară, iar rezultatul se rflectă în starea proastă a sănătății dentare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 7 =

ACTUALITATE
Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat         Violenţă de limbaj, bagatelizată de câţiva magistraţi hunedoreni