În timp ce oficialii ridică din umeri, Un afacerist a construit peste bazinul de apă care alimentează staţiunea Parâng

Haos în toată regula în Parâng. Pe lângă faptul că mulţi cabanieri preferă şi acum să practice turismul la negru, o parte a construcţiilor sunt haotice sau chiar dincolo de limita legii. În tot acest timp, oficiali ai Primăriei Petroşani nu au mai fost în staţiunea montană de o bună bucată de vreme, din moment ce habar nu au ce se întâmplă în „ograda” lor.

 

parangMai mulţi proprietari de cabane din Parâng au decis să sesizeze Ministerul Mediului după ce un om de afaceri şi-a extins cabana inclusiv peste bazinul de apă care alimentează întregul Parâng. Teoretic, bazinul aparţine celor de la ANEFS, care deţin o cabană în staţiunea montană şi care se presupune că şi-au dat acceptul. Este vorba despre o scenă, care traversează bazinul de apă, şi care a fost deja amenajată, dar urmează să apară şi o construcţie în toată regula, respectiv o extindere a cabanei, tot lângă bazinul de apă. Cabanierii se tem că apa ar putea avea de suferit în cazul unor infiltraţii din conductele de canalizare ale cabanei, mai ales că legea reglementează clar regimul construcţiilor în perimetrul bazinelor de apă. Iar din acest motiv au decis să sesizeze factorii responsabili. Dar, cei care administrează staţiunea, adică responsabilii din Primăria Petroşani, nu prea ştiu ce se întâmplă în ograda lor. Marian Popescu – city manager al municipiului Petroşani şi care s-a ocupat o lungă perioadă de timp de Parâng – a precizat că nu ştie nimic despre nicio construcţie, ci doar de cabana veche, care a fost ridicată în urmă cu câţiva ani.

 

Şi totuşi există!

 

Misterul a  fost dezlegat de un alt angajat al municipalităţii, din cadrul SUAT. „A construit o scenă, care trece şi peste bazin cu un metru – doi, dar bazinul este îngropat în pământ. Mi-a spus că are aprobarea celor de al ANEFS”, a declarat Andrei Ianăş, consilier în cadrul SUAT. Cât priveşte existenţa unui aviz din partea municipalităţii, Marian Popescu susţine că nu este necesar, mai ales că este „o construcţie demontabilă”! Pe de altă parte, Andrei Ianăş a recunoscut că va mai urma o construcţie, o extindere a cabanei existente, pentru care a fost emis certificatul de urbanism, care ar urma să fie amenajată mai jos de bazinul de alimentare cu apă potabilă.  Acum, Ministerul Mediului este aşteptat să facă lumină în această problemă şi să se pronunţe cât de legală este construcţia, în condiţiile în care vorbim despre singura sursă de alimentare cu apă potabilă a Parângului.

 

Turismul la negru în floare

 

Toate acestea se întâmplă în acelaşi timp în acre autorităţile încearcă să implementeze un proiect în valoare de 69 de milioane de euro, ce vizează dezvoltarea turismului şi acre ar trebui să împiedice construcţiile haotice. Şi nue ste singura problemă din staţiunea declarată de interes naţional, unde turismulş la negru este în floare. Aici sunt 140 de cabane şi doar 10 au declarată activitatea de turism, chiar dacă, în realitate, sunt mult mai multe care în plin sezon sunt căutate de turişti. Proprietarii lor susţin, însă, că deţin cabana strict pentru folosul propriu. Şi chiar dacă nu e aşa, autorităţile localenu au atribuţii pentru a  putea interveni. Ministerul Turismului este cel care are atribuţii de control pe această latură, iar pe linia de evaziune fiscală Poliţia economică, dar asta dacă cineva ar şi face vreun control îna cest sens.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − patru =

ACTUALITATE
Tezaure impresionante de comori dacice recuperate de procurori         Minorul dispărut de acasă după ce a lăsat un bilet de adio a fost găsit         Sentință definitivă pentru medicul acuzat că a fraudat examenele de recrutare în Poliție         Contestație la executare depusă de Iulian Ceia         Verdict în dosarul comorilor dacice         Ajutor de stat pentru CEH         Începe procesul fraților Gărdean, afaceriștii acuzați de dare de mită         Incinta I a Cetăţii Devei va fi redeschisă publicului după realizarea unor lucrări de amenajare         Dramă într-o familie din zona Hațegului: adolescentul a lăsat un bilet de adio și a fugit de acasă         Tânărul care a dat spargerea la Castelul Corvinilor a fost condamnat definitiv         Accident în municipiul Hunedoara         Protest la Termocentrala Mintia: Ministrul Energiei s-a întâlnit, la Deva, cu reprezentanții salariaților         Citești și câștigi!, ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri         Studenți de la Universitatea Petroșani, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE)         Vârstnicii învățați să se ferească de infractori         Medicul Ionel Circo, declarat incompatibil de ANI         Povestea neștiută a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa: cum arăta în secolul al XIX-lea         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Cea mai frumoasă dumbravă cu ghiocei sălbatici de trezește la viață         ALDE insistă pe tema industriei energetice hunedorene. Mircea Moloț: „Voi discuta cu ministrul Energiei despre problemele de la Mintia”         Zeci de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat