IN MEMORIAM. Nicolae Adam, 10 ani de la „naşterea pentru eternitate”

În semn de omagiu pentru Maestrul Nicolae Adam, comunitatea în care a trăit și muncit îi dedică prima manifestare culturală, din seria de trei, ce vor cinsti precursori ai noștri ce au dus un plus valoare vieții culturale a urbei. Încercăm astfel să ridicăm ștacheta, cel puțin la înălțimea piedestalului la care cele trei personalități orăștiene, prin propria lor valoare, s-au ridicat!

 

 

„Poarta” oraşul de la poalele munţilor Orăștiei este străjuită de construcție arhitectonică de proporții mari „Semn dacic”, o Sică monumentală (Sica a fost o sabie scurtă sau un pumnal lung, folosit de tracii, dacii și ilirii antici, dar și în Roma Antică). Acesta se află pe DN 7, locul numit Hula Turdașului, la intrarea în Orăștie, județul Hunedoara, fiind opera maestrului Nicolae Adam.

O expoziţie de artă închinată comemorării sculptorului Nicolae Adam va avea loc joi, 27 septembrie, de la ora 18, la „Sala Expozițională” de lângă Moara Cetății (Sinagoga) din Orăștie, când este programat vernisajul „Expoziției de sculptură” a artistului. În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate publicului, în premieră, schițe și adnotări ale diferitelor opere sculpturale realizate sau în stadiu de proiect. Munca artistului plastic orăștian va fi evocată de reprezentați ai partenerilor evenimentului, partener principal al manifestării fiind Primăria Municipiului Orăștie. (Instituții partenere: Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici. Curator: Dan Orghici.)

 

NICOLAE ADAM

S-a născut în 1938, la Orăștie. A absolvit Școala Medie de Arte Plastice din București, secția „Sculptură” (1952-1956) și Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj – clasa profesorului  Virgil Fulicea (1956-1962). După terminarea studiilor funcționează ca metodist la Casa Creației Populare Deva (1962-1964); S-a stabilit în locul de origine, lucrând în domeniul cercetării etnografice și de artă populară (Muzeul de Artă Populară Orăștie – 1964-1989). Consilier de specialitate la Inspectoratul pentru Cultură al județului Hunedoara (1990-2000). Membru al U.A.P. (Filiala Deva). Debutează public cu basorelieful „Dacii în luptă” (1962). În 1971 întreprinde o călătorie de studii în Cehoslovacia. A participat la expozițiile organizate la Deva, Sibiu, Craiova, București. La prima expoziție personală, i-au fost remarcate lucrările cioplite direct din lemn, într-o viziune euritmică* a formei – LUCIAN BLAGA, o figură statuară; LUPENI 29; macheta de monument PALIA DE LA ORĂȘTIE. În căutările sale, sculptura monumentală constituie o constantă. Dintre proiectele de monument, prezentate Comisiei de artă monumentală București, s-au materializat în cadrul unor comenzi oficiale: Grupul PALIA DE LA ORĂȘTIE (marmură de Rușchița, Orăștie, 1974); Bustul monumental OVID DENSUȘIANU (bronz, Densuș, 1970); Bustul ION POP-RETEGANUL (bronz, Deva, 1970); portretul monumental MICHAEL KLEIN (bronz, Hunedoara, 1994); bustul monumental NICOLAUS OLAHUS (bronz, Orăștie, 1998); AUREL VLAD (bronz, Orăștie, 2002). A sculptat mai multe MONUMENTE ALE EROILOR, gen „troiță” – în lemn de stejar (Orăștie, 1994; Hațeg, 1995) și în marmură de Rușchița (Hunedoara, 1996). A realizat lucrări de artă monumentală – ambientală: IZVORUL DE AUR AL DACILOR, cu stindard-lup (bronz, Orăștie, 2001), FLACĂRA OLIMPICĂ (alamă bătută, Deva, 2002) sau JUSTIȚIE (Parchetul General București, 2000). A participat la Tabăra de creație de la LĂZAREA – HARGHITA, 1979, și a organizat Tabăra de sculptură, ediția I, de la Vața-Băi, unde a participat personal, cioplind o piatră locală. Lucrări constituite definitiv, după căutări reluate zeci de ani, puține turnate în bronz: MUGUR-FLACĂRĂ I și II (prezentate în expozițiile UAP, filiala Deva), MONADĂ (ipsos placat cu foiță metalică, Orăștie, 2003); POARTA CERULUI, machetă de monument din ipsos, și în mărime intermediară, din tablă patinată (Orăștie, 1985).

A realizat, în spirit realist, portrete și busturi printre care se numără și „Nicolaus Olahus” (bronz, 1998), amplasat în centru istoric al Orăștiei; „Michael Klein” (bronz, 1995), amplasat în fața Stadionului municipiului Hunedoara; Generalul „Ion Bunoaica” (1997) și domnitorul „Alexandru Grigorie Ghica” (bronz) – amplasate în Cazarma Jandarmeriei din Timișoara. Participă la expoziții colective în: Deva, Craiova, Arad, etc., cu compoziții în basorelief. A fost prezent la simpozioane și sesiuni științifice, a publicat studii și articole despre arta și folclorul hunedorean. În 1973 realizează bustul lui „Ovid Densușianu”, amplasat în centrul comunei Densuș. Între anii 1974-1975 realizează trei altoreliefuri compuse prismatic, dedicate momentului literar „Palia de la Orăștie”, sculptură figurativă, cioplită în marmură albă de Rușchița. Soclul din beton, în plan triunghiular, de un metru înălțime, sprijină un amplu basorelief realizat din marmură, înalt de 3 m și lat de 2,5 m, care-l reprezintă pe Șerban, fiul diaconului Coresi, alături de Marian Diacul, ținând în mâna dreaptă un exemplar din „Palia de la Orăștie”.

A mai realizat, cu scop ornamental, o serie de frize cu tematică sportivă și istorică, pe pereții exteriori ai sălilor de sport din Orăștie, ai Muzeului și Spitalului Nou – lucrări de dimensiuni mari, direct pe zid. În anul 1999 i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Orăștie.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident rutier grav în Deva         (P) We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România         Retrocedarea terenurilor din Retezat a dus la închiderea complexului Pietrele         Accident grav în Deva, produs la beție         Ambasadorul SUA a primit cheia municipiului Hunedoara         Telecabina de la Cetatea Devei rămâne oprită         Primarul Florin Oancea propune Deva în „Alianța Vestului”         Reabilitarea centrului istoric al Devei – fază finală de aprobare a PUZ         Motivarea sentinței în dosarul comorilor dacice. Cum a scăpat de închisoare interlopul sârb care a traficat brățările de aur         VIDEO Momente groaznice la meciul de kick-boxing dintre Endre și Tolea Ciumac         Topul petrecerilor „de sezon” pe bani publici: tocana împărțită de primar și recitaluri costisitoare         Capră neagră braconată în Parâng de doi cetățeni străini și doi români!         Cu softul în probe. Recalcularea pensiilor mai așteaptă încă o săptămână         Învățământ ”european”. Foi xerocopiate și mape de plastic în loc de Abecedare!         Două noi telescaune în Straja         Conducta de transport gaz Mintia – Brad poate intra în șantier         Portofel cu bani găsit de un jandarm și predat proprietarului         Exercițiu al pompierilor alpiniști pe stâncile Dealului Cetății din Deva         ADR Vest a declarat eligibile proiectele de 30 de milioane de euro din Hunedoara         Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost printre cele mai vizitate monumente istorice din județ