5.4 C
Deva
joi, aprilie 18, 2024

În două săptămâni aflăm cine DEMOLEAZĂ o parte a Vălii Jiului

Şansele ca activitatea minieră de la cele trei unităţi extractive neviabile să fie dusă mai departe este practic nulă, în ciuda speranţelor. În nici trei săptămâni vom afla cine ne pune minele la pământ.

petrila.minaSocietatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului, în subordinea căreia se află unităţile extractive de la Petrila, Paroşeni şi Uricani, a organizat toate cele trei licitaţii pentru demolarea clădirilor şi ecologizarea perimetrelor miniere. Sunt două societăţi care îşi dispută contractele estimate la câteva zeci de milioane de lei.

Pentru Mina Petrila, licitaţia s-a ţinut în data de 4 noiembrie, iar pentru Paroşeni şi Uricani selecţia de oferte a fost organizată luni. Însă pentru niciuna dintre ele nu a fost desemnat câştigătorul, iar directorul SNIMVJ, Aurel Anghel, spune că acest lucru se va întâmpla cel mai devreme în două săptămâni. „Două firme au depus oferte şi urmează să analizăm documentele, să atriubzuim contractul unia dinpre participanţi sau, eventual, să cerem clarificări. Sunt foarte multe claridicări de cerut pe proiectele tehnice, pe documentaţia depusă de ei, contactul urmând să se deruleze pe o perioadă lungă de timp”, a declarat Aurel Anghel. Acesta spune că, dacă lucrurile merg bine şi vor primi clarificările solicitate repede, în două săptămâni se vor putea cunoaşte demolatorii. În caz contrar, atrbuirea contarctului se va face în maximum trei săptămâni.

Pentru Mina Petrila, valoarea maximă estimată este de 20.538.550 lei, bani alocaţi de la bugetul de stat şi care intră în demolări şi nu în reconstrucţia Văii Jiului. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”. Durata acestui contract este de 26 de luni, iar lucrările vor fi efectuate etapizat.

Până în 2018 vor fi istorie!

Pentru Paroşeni şi Uricani, unde se vor implementa progranme similare, valoarea totală a contractului este estimată la aproximativ 30 de milioane de lei. Pentru toate cele trei unităţi miniere aflate pe program de închidere asistenţa tehnică şi dirigenţia de şantier la execuţia lucrărilor este asigurată de SC CONVERSMIN SA, societate aflată tot în subordinea ministerului Economiei. „Rămâne CONVERSMIN până în anul 2018 care are dirigenţia de şantier şi răspunde pentru întreaga lucrare. Noi verificăm ca totul săs e întâmple conform proiectului tehnic şi a planului de închidere”, a mai percizat directorul SNIMVJ.

Înfiinţată în noiembrie 2012, SNIMVJ înglobează cele trei unităţi miniere considerate neviabile, Petrila, Paroşeni şi Uricani aflate pe program de închidere până în 2018. Pentru ele, cu acordul Comisiei Europene, Guvernul plăteşte anual un ajutor financiar care să acopere atât diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, cât şi aşa – numitele cheltuieli excepţionale, respectiv cele cu reconversia profesională, disponibilizările de personal, închiderile subterane, legătura dintre subteran şi suprafaţă şi ecologizarea perimetrelor.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/