Îi doare în cot de legi. Hainele second – hand vă pot îmbolnăvi grav!

Nici hainele second – hand nu pot fi vândute oricum. Prea uzate, nespălate sau nedezinfectate nu pot fi comercializate. O spun inspectorii de la Protecţa Cosnumatorilor, care au plecat în control şi au descoperit o mulţime de nereguli, în cadrul campaniei de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea articolelor de îmbrăcăminte şi a articolelor textile purtate sau uzate.

haine-second-handCampania a avut loc la nivel naţional şi au fost verificaţi 686 de operatori economici. La 485 de operatori economici, respectiv 70,69 %, s-au depistat abateri de la prevederile legale, iar valoarea totală a produselor cu abateri a fost de 1.167.409 lei. În total, s-au aplicat 571 de sancţiuni, dintre care 296 de amenzi contravenţionale, în valoare de 603.200 lei, şi 275 de avertismente. De asemenea, s-au dispus 92 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru îmbrăcăminte şi articole textile uzate nesortate, în valoare de 500.739 lei.

Potrivit ANPC, principalele abateri constatate fac referire la nerespectarea cerințelor de introducere pe piață a produselor: textile uzate aflate la comercializare fără a fi supuse operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție sau care nu cuprindeau toate datele prevăzute de lege: numele/denumirea și adresă/sediul persoanei fizice sau juridice, data efectuării și denumirea comercială a produselor biocide utilizate; neefectuarea sortării lunare obligatorii şi lipsa evidenței lunare a intrărilor și ieșirilor produselor.

Judeţul Hunedoara, cu nereguli

Judeţul Hunedoara nu a fost ocolit de nereguli nici la acest capitol, deficienţe scoase la lumină de controalele efectuate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.Astfel, au existat deficienţe în ceea ce priveşte respectarea cerințelor de introducere pe piață, comercializare și distribuire gratuită. Conform legislaţiei în vigoare, se admite introducerea pe piață comercializarea și distribuirea gratuită a articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzată și a articolelor textile purtate sau uzate numai dacă acestea au fost supuse operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție și sunt însoțite de un document, distinct pentru fiecare lot, care certifica efectuarea operațiunilor. Documentul de certificare trebuie să conțină, în mod obligatoriu, numele/denumirea și adresă/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operațiunile de curățare, dezinfecție și dezinsecție; tipul operațiunilor prevăzute mai sus și data efectuării acestora; denumirea comercială a produselor biocide utilizate la operațiunile efectuate. În judeţul nostru s-au găsit la comercializare textile uzate care nu fuseseră supuse operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție și nu erau însoțite de documentul de certificare a operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție efectuate sau la care documentul nu conținea toate datele prevăzute de lege. Nereguli s-au stabilit şi în ceea ce priveşte respectarea obligativității de realizare a sortării lunare. “Operatorii economici care întroduc pe piață, comercializează și distribuie gratuit articole de îmbrăcăminte și articole textile purtate sau uzate sunt obligați să realizeze sortarea lunară a acestora în funcție de gradul de uzură; numai articolele de îmbrăcăminte și textile purtate sau uzate care sunt reținute în urmă sortării mai pot fi comercializate sau distribuite gratuit”, spun oficialii ANPC, dar toţi comercianţii respectă normele legale, la fel cum se întâmplăşi în ceea ce priveşte promoţiile, unde din nou au fost probleme. Nici obligativitatea afişării, la loc vizibil, a unei plachete cu TELEFONUL CONSUMATORILOR – 021 9551 nu este respectată peste tot în judeţul Hunedoara, aşa că s-au dat din nou sancţiuni.

Atenţie, cumpărători!

ANPC îi sfătuieşte pe cei care achiziţioneză articole de îmbrăcăminte și articole textile purtate sau uzate să nu cumpereâ decât din magazine și/sau raioane specializate în acest sens (în niciun caz de la tarabe sau de pe stradă), unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea nevoie în caz de reclamație; să se asigure că în magazin este afișată plachetă cu TELEFONUL CONSUMATORILOR- 021 9551, adresă și numerele de telefon/fax ale CJPC-urilor în a căror rază teritorială se află operatorul economic, precum și adresă siteului ANPC: www.anpc.ro); să facă alegerea cu mare atenție: articolele de îmbrăcăminte trebuie să fie examinate cu minuțiozitate, pentru a evită că acestea să fie degradate (rupte, murdare, pătate); după ce s-au asigurat că sunt în bună stare, consumatorii trebuie să se asigure că acestea au fost supuse operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție efectuate de persoane fizice sau juridice specializate în domeniu și sunt însoțite de un document de certificare, distinct pentru fiecare lot, care certifica efectuarea operațiunilor mai sus menționate – prin eventuala solicitare a acestor documente, în mod politicos operatorului economic; documentul de certificare a operațiunilor menționate mai sus trebuie să conțină: numele/denumirea și adresă/sediul persoanei fizice sau juridice care a efectuat operațiunile de curățare, dezinfecție și dezinsecție; tipul operațiunilor efectuate și data efectuării acestora; denumirea comercială a produselor biocide utilizate la operațiuni; dacă nu sunt însoțite de documentul certificator, există riscul potențial de a contacta diverse infecții și/sau micoze. Orice reclamație trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care au fost cumpărate și în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − 6 =

ACTUALITATE
Echipa morții își află sentința la Tribunalul Hunedoara         Amenzi de 5.800 de lei date de ISU Hunedoara         Misiune de salvare în Masivul Vâlcan         Incendiu în Călan: peste 20 de persoane au fost evacuate         Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță