Iadul alb al Retezatului. Salvamontist: „Copiii nu aveau ce căuta acolo”

Salvamontistul Sorin Sanda a făcut parte din echipele care au recuperat trupurile zdrobite de stânci ale celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat, alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi.

El a explicat cum s-a produs tragedia. „Grupul care a fost surprins de avalanşă a fost cel care a declanşat-o. Zăpada de acolo era în plăci, era instabilă pe structura stâncilor de acolo. Au călcat pe ea, au rupt-o şi s-au prăvălit până jos, în Căldarea Berbecilor, pe o distanţă de circa 250 de metri. Lăţimea suprafeţei de pe care s-a desprins zăpada cu ei era de 30 – 40 de metri. Lungimea traversărilor respective era de câteva sute de metri”, a declarat Sorin Sanda.

Au ignorat avertizările

Salvatorul montan susţine că cei doi minori găsiţi morţi nu erau echipaţi corespunzător pentru o astfel de ascensiune. Nu aveau nici căşti de protecţie, nici hamuri şi, oricum, nu trebuiau să plece pe munte, în condiţiile în care se cunoştea faptul că există risc de avalanşă în zonă. Nici grupul mai numeros, condus de Cătălin Berenghi, cel care le-a acordat primul ajutor răniţilor din urma avalanşei, nu avea ce căuta în acea zonă şi pe traseul lor fiind locuri în care exista pericolul producerii unor avalanşe.

„Salvamontiştii erau la Pietrele şi la Genţiana. Grupurile plecate pe munte puteau să îi întrebe dacă este indicat să urce pe traseu. Sau puteau să întrebe chiar pe cabanierul din locul unde erau cazaţi. Este semnal, iar cei care conduceau grupurile trebuiau să se intereseze dacă pot aborda un gol alpin. Puteau suna şi la112. Salvamontiştii nu pot sta agăţaţi prin munţi să le interziscă. Dacă eşti ghit şi duci turişti pe munte, trebuie să îţi iei măsuri de siguranţă”, a declarat Sorin Sanda.

Salvatorul montan a filmat cu o cameră GoPro misiunea de recuperare a celor două trupuri neînsufleţite. Prăvălite în Căldarea Berbecilor. „Dacă era o vreme frumoasă copiii puteau merge în acea zonă, dar în condiţiile de sâmbătă, cu furtuna în care vântul bătea cu 90 la kilmetri pe oră, cu zăpada spulberată care a format plăci, nu aveau ce căuta acolo. Ei nu aveau hamuri şi nici cască. Copiii au fost duşi către moarte, pentru că grupul putea lua decizia să nu îi ducă pe copii acolo”, mai spune salvamontistul.

Au murit fulgerător

Decesul alpiniştilor Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani) a avut loc la scurt timp după ce avalanşa i-a surprins şi i-a doborât pe stâncile Retezatului.

Cei doi au murit în scurt timp de la producerea accidentului pe munte, suferind traumatisme complex cranio – cerebrale cu fracturi iradiante la bază şi hemoragie meningo-cerebrală, a declarat medicul Dan Mărculescu, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara. Cei doi minori nu purtau căşti de protecţie în momentul tragediei, un detaliu care le-ar fi putut schimba situaţia, susţin legiştii. „Dacă aveau căşti, purtate cu rolul de a proteja cutia craniană şi creierul, cel puţin cauza directă a morţii nu ar fi fost aceasta, respectiv traumatismul”, a precizat medicul Dan Mărculescu.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu a fost externat din spital, la cerere

Ovidiu Popescu, unul dintre cei cinci supraviețuitori ai avalanșei produsă în Masivul Retezat, a fost externat, luni, din Spitalul municipal Hunedoara. „Pacientul s-a externat pe semnătură, la cererea dânsului, dar înainte de a pleca din spital, colegii mei i-au mai făcut niște analize suplimentare, tocmai pentru a fi siguri că nu este în niciun pericol iminent”, a declarat Radu Budae, managerul Spitalului municipal „Alexandru Simionescu”, din Hunedoara. Ovidiu Popescu a fost adus sâmbătă seara la spital, alături de alte două femei, având mai mute traumatisme provocate de impactul cu stâncile. „Pacienţii aduşi sâmbătă seara, în jurul orei 23, au fost investigaţi clinic, supravegheaţi în secţia de urgenţă. În urma consulturilor de specialitate, bărbatul a rămas internat în Secţia de Chirurgie, cu un politraumatism, policontuzionat, iar cele două femei care au fost ţinute sub observaţie la noi au evoluat favorabil, fără probleme deosebite, ele fiind externate”, declara medicul Horia Talfeş, specialist Urgenţe.

Filmul tragediei

Sâmbătă după-amiază, un grup de şapte persoane, din care făceau parte şi trei minori, respectiv Karla Gulacsi (16 ani), Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), dar şi taţii copiilor şi două femei, cu vârste de 38 de ani şi 40 de ani, a fost surprins de o avalanşă produsă în zona Bucura – Vârful Pelegii. Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi alpinişti campioni, au decedat. În urma avalanşei ceilalţi membri ai grupului au suferit răni uşoare.  Pe munte se mai afla un grup de 52 de persoane, condus de Cătălin Berenghi. „La un moment dat ne-am oprit pentru a ne regrupa şi a amenaja o coardă şi atunci am auzit în vale ţipetele unei femei care striga: «Ajutor, Ajutor, Avalanşă!». Ne-am regrupat într-un loc mai ferit şi am format o echipă din trei salvatori cu experienţă. Eu am rămas cu grupul deoarece eram singurul care-i puteam coborî în siguranţă la cabană. Cei trei colegi au plecat să-i ajute pe răniţi. Aveau la ei staţii, corzi şi truse de prim-ajutor. Au coborât spre locul accidentului şi noi i-am aşteptat. Apoi a venit vestea. Colegii mi-au spus că sunt cinci persoane pe picioare şi doi copii decedaţi. Le-am spus să le verifice semnele vitale, dar făcuseră deja acest lucru şi părinţii lor, care reuşiseră să-i dezgroape de sub zăpadă. Din păcate, erau morţi. Au fost luaţi pe sus de avalanşă şi izbiţi de stânci. A urmat apoi cel mai teribil moment al operaţiunii, cel în care am reuşit cu greu să îi convingem pe părinţi să îşi abandoneze copiii decedaţi şi să coboare cu noi. A fost un moment teribil, dar crucial pentru supravieţuirea lor. Dacă rămâneau acolo în condiţiile în care temperatura era deja de -15 grade Celsius, iar vântul bătea cu 70 km/oră astăzi aveam probabil mai multe victime“, mai povesteşte Cătălin Berenghi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece + optsprezece =

ACTUALITATE
Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara         Camionetă cu butelii implicată într-un accident rutier         MODELUL ORADEA. Poliţie locală fără ifose, turism fără vedetism politic         Eminesciana 2018         DOSARELE SECRETE ALE HUNEDOAREI. Cum a fost şters regele Mihai din tradiţia păstrată de femeile din Ținutul Pădurenilor         Trafic rutier oprit pentru un an pe DN 66 A         Cum a trenat ancheta șefului de Poliție Dănuț Mocanu