Hunedorenii întreprinzători pot primi bani pentru brutării, patiserii, fabrici de bere şi de îngheţată

AFIR primește, începând din această săptămână, solicitări de finanțare a proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole şi a celor din sectorul pomicol, în vederea obținerii de produse neagricole, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Până în 30 decembrie 2016, la ora 16:00, solicitanții de fonduri europene nerambursabile au la dispoziție peste 45,67 milioane de euro pentru proiecte care se încadrează în aria de finanțare a Schemelor GBER și de minimis aferente submăsurilor Procesarea produselor agricole (4.2.) și Procesarea produselor din sectorul pomicol (4.2a). Printre domeniile eligibile putem menționa fabricarea înghețatei, a produselor de panificație sau patiserie, a ciocolatei, condimentelor, fabricarea de suplimente alimentare, dar și a berii, a fructelor confiate, dar și a băuturilor alcoolice din fructe. Hunedorenii cu spirit antreprenorial pot cere fonduri pentru toate produsele amintite şi pot apela, desigur, la reţete tradiţionale, astfel încât să pună în valoare chiar produsele tradiţionale specifice judeţului nostru.

Produsele tradiţionale, mai dificil de atestat

Dintre 54 de produse atestate ca fiind tradiţionale în judeţul nostru iniţial, pentru 15 au fost trimise cereri de reatestare, astfel că Hunedoara a pierdut din start mai bine de două treimi dintre produsele tradiţionale. Cele 54 de produse care fuseseră atestate ca fiind tradiţionale au primit certificările necesare pe parcursul a zece ani, precizează responsabilii cu produsele tradiţionaale din judeţul Hunedoara. În decursul anilor, unii au renunţat, alţii au dat faliment şi numai o parte a rămas. Potrivit autorităţilor, atestarea are criterii mai stricte: noul Ordin impune o mai mare meticulozitate în ceea ce priveşte ingredientele folosite, modul de preparare specific pentru o anumită zonă şi o vechime mai mare de 30 de ani pentru reţete.

Cum dovedim exclusivitatea unui produs

Vechimea unui produs poate fi demonstrată prin unele înscrisuri sau documente, cum ar fi ziare ale vremii sau monografii săteşti. Hunedorenii care vor să fabrice un anumit produs, dar nu pot dovedi cu documente că este într-adevăr vorba despre un aliment tradiţional, pot apela la Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale, de la Hunedoara. Organizaţia poate să elibereze o declaraţie de notorietate, prin care să certifice că producătorul face parte din Asociaţia Producătorilor, produsul pe care îl prezintă este cunoscut în zonă şi a fost produs de-a lungul anilor într-o singură gospodărie sau în mai multe. Spre exemplu, tăieţeii de casă, denumiţi laşcă sunt un produs cu specific local, ceea ce îi dă individualitatea şi exclusivitatea.

 

Documentele, verificate la Bucureşti

Hunedorenii care doresc să obţină un atestat pentru produsele lor tradiţionale trebuie să depună un caiet de sarcini în trei exemplare la Direcţia Agricolă. Aici, caietele sunt verificate, astfel încât ele să corespundă Ordinului 724, apoi inspectorii Direcţiei merg la solicitant, pentru a face constatarea la faţa locului. Procesul verbal este semnat de reprezentantul Direcţiei şi de producător, iar apoi acesta, împreună cu o notă de înaintare şi un exemplar din caietele de sarcini merg la Ministerul Agriculturii, la Departamentul Produse Alimentare. Documentaţia este verificată, iar ulterior Direcţia Agricolă este anunţată dacă produsul a primit atestat sau dacă sunt necesare anumite remedieri ale aspectelor necorespunzătoare. Autorităţile au împărţit produsele tradiţionale în patru categorii: carne, legume-fructe, paste făinoase şi lactate. Varietatea hunedoreană a produselor cu tradiţie include pâine, caş, cârnaţi, cârnăciori şi virşli, magiun şi laşcă. Asta în condiţiile în care, la sfârşitul anului anului 2013, România era una dintre ţările din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de produse atestate. După modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare, numărul produselor tradiţionale româneşti s-a redus de aproape 10 de ori, ajungând de la 4.500, la mai puţin de 500 în prezent.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × doi =

ACTUALITATE
PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării         Percheziții DIICOT în Hunedoara         SCĂLDĂTOAREA DEVEI. Aqualand, patria politrucilor mufaţi la banul public         Marius Isfan le arată hunedorenilor Deva frumoasă         Hoţii îşi fac de cap în „ţara comandantului Mocanu”. Farmacii şi magazine prădate la Lupeni         Alin Simota se află pe lista interlopilor fugari de un an         Proiect pentru un parc tematic în jurul Castelului Corvinilor         Reparații pe șoseaua Deva – Lugoj         Asigurații nu mai au nevoie de adeverințe de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a beneficia de servicii medicale         Trei incendii au avut loc în Hunedoara         Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat         Caritas Petroşani, proiect pentru oamenii străzii         Elevii îngheaţă de frig la o şcoală din Vaţa. Primarul şi fochistul se acuză reciproc         PROBLEMELE CETĂȚEANULUI. Scandal pe locurile de parcare în Deva