Hunedoreanul Avram Iancu, cetăţean de onoare în judeţul Gorj?!

Hunedoreanul Avram Iancu, primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii săptămâna trecută, a fost propus pentru a deveni Cetăţean de Onoare al municipiului Târgu Jiu.

 

Conducerea primăriei celui mai important oraş din judeţul vecin încearcă să găsească o soluţie pentru a-i conferi bibliotecarului din Petroșani, titlul de Cetăţean de Onoare, în condițiile în care procedura permite acordarea acestei distincţii doar persoanelor născute în judeţul Gorj.

 

Avram Iancu, „profet” în judeţul vecin

Oricum, Avram Iancu, bărbatul din Petroşani care a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, va fi recompensat în luna octombrie de către autorităţile din Târgu Jiu, care apreciază performanţa sa. Săptămâna trecută, după o cursă infernală de 18 ore înot prin apa rece a Canalului Mânecii, hunedoreanul a înregistrat un record: el a devenit primul român care a parcurs înot distanța între Anglia și Franța, un total de 62 de kilometri! Încă înainte de începerea cursei hunedoreanul a anunțat că va înota pentru campania dedicată achiziţiei operei brâncuşiene “Cuminţenia Pământului”. Mai mult, Avram Iancu a înotat, în această vară, ore în şir în râul Jiu pentru a strânge bani pentru o fetiţă bolnavă din Gorj. Edilii din Târgu-Jiu au anunțat că autoritățile din municipiu vor găsi o modalitate de recompensare a petroșăneanului, în semn de apreciere faţă de efortul uriaș al bibliotecarului pasionat de înotul de performanţă. Autoritățile din județul vecin doresc ca sportivul să fie premiat în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis. Astfel, hunedoreanul ar urma să fie premiat de autoritățile din Târgu-Jiu, cel mai probabil în luna octombrie, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 78 de ani de la inaugurarea Ansamblului brâncuşian din județul Gorj. La acest eveniment sunt așteptați să participe, pe lângă președintele României, Klaus Iohannis, mai mulți miniştri, dar şi ambasadori ai Austriei, Germaniei, Rusiei şi Ungariei.

 

Înotam şi mă gândeam la fiecare român în parte!

„A fost teribil, nu mi-am revenit nici acum! Iniţial eu plănuisem să înot cel mult 14 ore, pe o distanţă maximă de 40-45 de kilometri. Din păcate, curentul m-a târât mult spre sud, aşa că timpul de înot a crescut cu încă patru ore. M-a motivat mult faptul că echipa mea de suport, soţia, prietenii mei şi Kamil, cel mai bătrân turc care a traversat înot Canalul Mânecii m-au susţinut de pe barcă. Eu, din apă, vedeam tot ce se întâmplă pe punte, iar ei îmi scriau permanent pe pancarte câte un mesaj de încurajare: „Pentru Adina!” (Adina fiind fetiţa mea cea mică), „Pentru România!”, „Pentru Cuminţenia pământului!”. Înotam şi mă gândeam la fiecare român în parte, la fiecare dintre prietenii  mei, la toţi cei care ştiam că mă susţin… După cursă, în primele zile a fost cel mai greu, pentru că, din cauza durerilor teribile din braţe, nu reuşeam să dorm mai mult de o oră şi jumătate pe noapte. Apoi am avut probleme cu escalele în Germania: din cauza alertelor de securitate am pierdut cursele din Frankfurt şi Munchen şi am întârziat încă cinci ore. Cu toate acestea, am fost fericit să văd că la Timişoara, în aeroport m-au aşteptat peste 20 de pesoane, cu drapelul României. Mă bucur enorm că nu i-am dezamăgit!”, a declarat pentru Ziarul hunedoreanului, noul erou al inimilor românilor, tizul marelui revoluţionar paşoptist, Avram Iancu.

 

Prin „Iadul de gheaţă”, pentru România

Ca să reuşească finish-ul acestei curse teribile, Avram s-a antrenat săptămâni în şir în lacuri reci de munte, înotând în ape de numai 9-10 grade Celsius. Petroşăneanul cu inimă mare a înotat, apoi, chiar şi 10-11 ore, în Jiu şi în Dunăre, inclusiv pentru scopuri caritabile. A încercat de trei ori să traverseze în condiţii extreme canalul care desparte Marea Britanie de Franţa şi, nevoit să renunţe după ce era cât pe ce să-şi vadă visul cu ochii, a încercat, din nou, în 29 august, şi a reuşit, după o amânare de mai bine de o lună! Hunedoreanul a parcurs 62 de kilometri, în 17 ore şi 54 de minute, între Anglia şi Franţa, terminând cursa în jurul orei 4 dimineaţa, ora României. „Am urmărit, până târziu, traseul lui Avram Iancu, pe care îl afişa Channel Swimming Association. Peste zi lucrurile par mai simple, deşi este uluitor când realizezi câte faci tu într-o zi, câte ore trec şi cum cineva are puterea de a înota permanent, în tot acest timp. Ce formă fizică poate căpăta de la Dumnezeu un astfel de om şi ce psihic!? La ce se poate gândi, în cele peste 17 ore de înot, când noi ne plictisim pe scaunul de la birou?!… Se înnoptează şi te cuprinde frica să ştii un om în apă, oricât de antrenat ar fi. Am adormit cu gândul acesta. Ieri, un atlet britanic a murit încercând să traverseze Canalul Mânecii, astăzi, un român a reuşit să-şi împlinească visul. Felicitări, Avram! Cu tine şi noi am trăit un vis!”, posta în pagina de socializare a hunedoreanului Raluca Butan, una dintre susţinătoarele lui.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece + șapte =

ACTUALITATE
L-au acuzat degeaba. Medicul Bende Barna Gavril a câștigat procesul cu ANI         TEATRU LA PRIMARIA DEVA. Oancea vs. Mareş, „Ce formidabilă harababură”         Femeie rănită grav de mașina scăpată de sub control, care a intrat pe trotuar         Încă un an eșuat pentru furnalul de la Govâjdia, cel mai vechi din România         Localnicii își bat joc de cea mai spectaculoasă cascadă cu ape termale         Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara