Harta morții nu ne-a ocolit nici pe noi. 236 de morți în centrele DGASPC Hunedoara

În perioada 2011 – 28 septembrie 2016, 236 de adulți și copii au murit în centrele pentru persoanele cu dizabilități din județul Hunedoara. Datele au fost puse la dispoziția publicului de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ), o organizație înființată la nivel national în anul 1998.

Din rapoartele primite de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara, reprezentanții CRJ arată, în cadrul campaniei ”Lagărele de lângă tine”, că, în perioada 2011-2014, în centrele pentru persoanele cu dizabilități din județ au murit 5 copii și 155 de adulți, în anul 2015 au murit 52 de adulți, iar în anul 2016, în perioada 1 ianuarie – 28 septembrie au decedat 24 de copii și adulți.

Nu se fac autopsii

Georgiana Pascu, managerul de program ”Pledoarie pentru demnitate” din cadrul CRJ, a declarat, pentru Ziarul Hunedoreanului, că cea mai mare problemă este că majoritatea deceselor nu sunt notificate, deci nu se fac nici autopsii pentru a se afla cauzele exacte ale morților.

”De ani de zile spunem că toate aceste direcții generale de asistență social și protecția copilului, precum și toate aceste centre au obligația legală, din anul 2000, de a notifica aceste decese. Este vorba despre un ordin pentru expertiza medico-legală pentru că, potrivit ordinului ministerului justiției , locurile acestea, în care se află copii și adulți cu dizabilități, respectiv dizabilități mintale, sunt considerate locuri privative de libertate, adică locuri din care oamenii nu pot pleca atunci când doresc și se află acolo dintr-un ordin al statului. Scris, evident. Și în aceste locuri apare suspiciunea că pot să apară încălcări sau abuzuri la adresa drepturilor omului”, precizează Georgiana Pascu.

Mai mult, managerul proiectului ”Pledoarie pentru demnitate” din cadrul CRJ susține că, deși România este condamnată la CEDO pentru lipsa acestor notificări ale deceseloe, continuă să încalce regulile cu bună știință.

”Pe cale de consecință, nu doar că România a fost condamnată pentru că nu a făcut o astfel de notificare și nicio cercetare eficientă încă din 2004, dar continuă să nu raporteze aceste decese, în condițiile în care știe că sunt probleme. Dacă nu există documente, putem spune că, aparent, există suspiciuni, iar din punct de vedere legal se încalcă acest ordin cu bună știință. Dacă nu există această notificare, persoanele decedate nu sunt autopsiate. E ușor să suni la 112 și să anunți, nu ar fi mare lucru să se facă treaba asta, dar întrebarea este de ce nu se face”, mai spune Georgiana Pascu.

Hunedoara, pe ”Harta Morții”

La începutul lunii decembrie 2015, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități,  CIM împreună cu CRJ au publicat „Harta Morții”, întocmită în urma unui studiu făcut la nivel național în perioada iulie-noiembrie 2015. Conform studiului și coroborat cu statistica anterioară a CRJ, rezultă că din ianuarie 2010 și până în septembrie 2015, în Romania au murit, în centrele de stat sau private dar finanțate de stat, 4.568 de persoane. Harta interactivă prezintă două categorii de informaţii: (1) rezultatele vizitelor de monitorizare realizate de Centrul de Resurse Juridice în centre pentru copii şi tineri cu dizabilităţi mintale şi (2) numărul comunicat de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la decesele persoanelor cu dizabilităţi mintale aflate în custodia statului, în perioada 2011-2014. Ultima actualizare a hărții este din 26.01.2017

Itemii din hartă privind decesele se bazează pe datele comunicate de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC-uri), ca răspuns la solicitările de informaţii publice trimise de CRJ. Din toate cele 47 de DGASPC-uri, CRJ a primit până la acest moment răspuns de la doar 27 de Direcţii. Datele prezentate în hartă nu sunt publicate de către aceste instituţii.

În acest context, Centrul de Resurse Juridice a inițiat campania Lagărele de lângă tine și o petiție prin care cere autorităților să adopte proiectul de lege pentru înființarea mecanismului independent de monitorizare, menit să prevină și să supravegheze respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei         Lansare de carte la Hunedoara         Simulator de incendiu prezentat, în premieră în România, la I.S.U. Hunedoara         ACCIDENTUL FILMAT ÎN DIRECT: Imagini cutremurătoare cu carnajiu pe autostrada A1, provocat de un șofer care a intrat pe contrasens         Inundații în comuna Densuș         Dosarul lui Laurențiu Nistor analizat de judecătorii de la Înalta Curte. Miza – 80.000 de lei         Zilele Petroșaniului, sub semnul Centenarului         Apele Jiului înghit amenajările hidrotehnice stopate         FOTBAL. CS Hunedoara înfrântă în primul meci al barajului de promovare         Comercianții de la Zilele Municipiului Petroșani, taxați de asociatul Primăriei         Fotbalul, eterna poveste         Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „PRO PIANO –ROMÂNIA”         Imagini șocante pe autostradă: patru oameni au murit după ce un șofer a intrat pe contrasens         Comunicat de presă Daimler România         Accident pe bulevard         Trei tineri din Hunedoara reținuți pentru spargeri         Au început Zilele Municipiului Petroșani.         Drumul spre Retezat a rămas închis, iar traseele sunt nesigure