FOTO. Festivalul Pădurenilor, în memoria artistului Drăgan Muntean

Pădurenii l-au omagiat pe Drăgan Muntean, artistul – simbol al folclorului din Ținutul Pădurenilor, la cea de-a 38-a ediție a sărbătorii de la Poienița Voinii.

Muzica folclorică și versurile cântate altădată de Drăgan Muntean (1955 – 2002), unul dintre cei mai faimoși interpreți de muzică populară ai românilor, au animat la sfârșit de săptămână satul natal și vatra părintească a acestuia. Sâmbătă și duminică, la Poienița Voinii, a avut loc Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”, un eveniment menit să păstreze tradițiile ținutului de la poalele Munților Poiana Ruscă și prin care îi este adus un omagiu artistului.
Festivalul, aflat deja la a 38-a ediție, a început sâmbătă seara cu o nedeie pădurenească, pe Dealul Cornetului de la intrarea în sat. Mulți dintre oaspeții săi și-au lăsat mașinile pe dealuri, ridicând corturi în vecinătatea lor, pentru a petrece la foc, sub cerul liber. În vale, alți oameni și-au întins păturile pe iarbă, în fața scenei, și s-au bucrat de recitalurile artiștilor de folclor.

Duminică dimineață, o slujbă de comemorare a lui Drăgan Muntean a avut loc la biserica veche din Poienița Voinii. Mulți dintre localnici au venit la slujbă în costume populare specifice ținutului pădurenilor. De la biserică, oamenii au coborât la casa memorială Drăgan Muntean, în curtea căreia au fost invitați la brâul pădurenesc și au ascultat câteva dintre cele mai frumoase melodii cântate de Bogdan Toma, Mariana Suciu și Alin Ienciu. Festivalul s-a încheiat cu un spectacol folcloric, la care invitații au fost Nicoleta Voica, Traian Ilea și Valeria Codorean, Nicoleta și Nicu Novac, Bogdan Toma, Felicia Stoian, Maria Coman, Viorica Brândușan Lupo, Mariana Suciu, Carmen Muntean, Alin Ienciu, Mara Andraș, precum și formațiile artistice din Ţinutul Pădurenilor din Lelese, Cerbăl, Ghelari, Bunila.

Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa şi peste 40 de sate de munte. Cele mai apropiate oraşe îi sunt Hunedoara şi Deva. Aşezările din Pădurenime păstrează încă atmosfera pitorească a deceniilor trecute. Populaţia satelor de pădureni s-a diminuat în ultimele decenii, însă localnicii au continuat să păstreze tradiţii vechi, chiar milenare şi să îşi păstreze un mod de viaţă şi o spiritualitate care a rezistat trecerii timpului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Restricții până în august pe DN 76. Se lucrează la autostradă         Vscolul a făcut ravagii în Râușor – Retezat         3 lei pentru Salvital. Pe cap de locuitor. Totalul – peste 125.000 de lei         Contractul de finanțare pentru reabilitarea a 10 drumuri județene ar putea fi semnat în zilele următoare         Primăria Deva susține financiar Spitalul Județean de Urgență         Povestea tristă a turnului celei mai vechi biserici din Deva         Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara