FOTO. Festivalul Pădurenilor, în memoria artistului Drăgan Muntean

Pădurenii l-au omagiat pe Drăgan Muntean, artistul – simbol al folclorului din Ținutul Pădurenilor, la cea de-a 38-a ediție a sărbătorii de la Poienița Voinii.

Muzica folclorică și versurile cântate altădată de Drăgan Muntean (1955 – 2002), unul dintre cei mai faimoși interpreți de muzică populară ai românilor, au animat la sfârșit de săptămână satul natal și vatra părintească a acestuia. Sâmbătă și duminică, la Poienița Voinii, a avut loc Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”, un eveniment menit să păstreze tradițiile ținutului de la poalele Munților Poiana Ruscă și prin care îi este adus un omagiu artistului.
Festivalul, aflat deja la a 38-a ediție, a început sâmbătă seara cu o nedeie pădurenească, pe Dealul Cornetului de la intrarea în sat. Mulți dintre oaspeții săi și-au lăsat mașinile pe dealuri, ridicând corturi în vecinătatea lor, pentru a petrece la foc, sub cerul liber. În vale, alți oameni și-au întins păturile pe iarbă, în fața scenei, și s-au bucrat de recitalurile artiștilor de folclor.

Duminică dimineață, o slujbă de comemorare a lui Drăgan Muntean a avut loc la biserica veche din Poienița Voinii. Mulți dintre localnici au venit la slujbă în costume populare specifice ținutului pădurenilor. De la biserică, oamenii au coborât la casa memorială Drăgan Muntean, în curtea căreia au fost invitați la brâul pădurenesc și au ascultat câteva dintre cele mai frumoase melodii cântate de Bogdan Toma, Mariana Suciu și Alin Ienciu. Festivalul s-a încheiat cu un spectacol folcloric, la care invitații au fost Nicoleta Voica, Traian Ilea și Valeria Codorean, Nicoleta și Nicu Novac, Bogdan Toma, Felicia Stoian, Maria Coman, Viorica Brândușan Lupo, Mariana Suciu, Carmen Muntean, Alin Ienciu, Mara Andraș, precum și formațiile artistice din Ţinutul Pădurenilor din Lelese, Cerbăl, Ghelari, Bunila.

Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa şi peste 40 de sate de munte. Cele mai apropiate oraşe îi sunt Hunedoara şi Deva. Aşezările din Pădurenime păstrează încă atmosfera pitorească a deceniilor trecute. Populaţia satelor de pădureni s-a diminuat în ultimele decenii, însă localnicii au continuat să păstreze tradiţii vechi, chiar milenare şi să îşi păstreze un mod de viaţă şi o spiritualitate care a rezistat trecerii timpului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Elevă accidentată de microbuz, în Deva         Hoții de pe calea ferată         Tânăr reţinut de poliţişti, după ce a comis mai multe infracţiuni de furt         A fost semnat contractul de modernizare a străzilor din Hunedoara         Soarta Drumului Național 7 A Petroșani – Obârșia Lotrului         Primăria Deva susține învățământul dual în școli         CETATEA NIMĂNUI. Monument UNESCO, Feţele Albe, răvăşit de un incendiu. „Culturnicii” judeţului, absenţi şi birocraţi la eveniment         Avize și studii de fezabilitate pentru noua rețea de transport public ecologic din Deva         A început montarea pavajelor pe noul centru pietonal din Hunedoara         Calvarul șoferilor de pe DN 7 continuă. Restricțiile de pe autostradă s-au prelungit         O nouă tranșă de disponibilizări. Numărul celor care pleacă, în funcție de rectificarea de la Ministerul Finanțelor         Sens giratoriu în locul trecerii de pietoni mortale de pe DN 7         Incendiu la Fețele Albe         Transport public local pentru Cartierul Grigorescu – de miercuri, 14 noiembrie 2018         FINAL DE PROTEST. Preşedintele Mircea Bobora a stins conflictul. Nunu Brilinsky se întoarce la Sarmizegetusa Regia         Restricțiile de circulație de pe autostradă s-ar putea prelungi         Hunedoara premiată la Gala de excelență         Lansare de carte la muzeul din Brad         Violență într-un cartier al Devei         Razii la depozitele de lemne. Ce amenzi au dat polițiștii