Foștii șefi ai Minei Petrila ar vrea să reaudieze martorii din dosarul tragediei din 2012

Termene după termene, dar dosarul tragediei de la Mina Petrila, din iunie 2012, este departe de a se fi încheiat. Cauza se află abia la judecata pe fond, la Petroșani, și nu pare să se finalizeze prea curând.

La ultimul termen de judecată au fost formulate mai multe cereri, care au dus în cele din urmă la acordarea unui nou termen, pentru data de 12 martie.

”Prorogă discuţiile privind efectuarea unei noi expertize judiciare, solicitată de reprezentantul convenţional al părţilor civile, după administrarea probei testimoniale cu martorii încuviinţaţi în cauză ; – prorogă discuţiile în ceea ce priveşte cererea de readministrare a probatoriului administrat până la acest moment procesual, respectiv reaudierea martorilor, solicitată de inculpaţi prin apărătorii aleşi ; – prorogă discuţiile în ceea ce priveşte cererea formulată de partea responsabilă civilmente CNH SA privind introducerea în cauză, în calitate de asigurător a Casei Judeţene de Pensii Hunedoara ; – pune în vedere apărătorilor aleşi ai inculpaţilor să precizeze în scris aspectele pe care le-au avut în vedere la formularea cererii de readministrare a probatoriului, în vederea respectării principiului continuităţii şi a principiului nemijlocirii ; – pune în vedere inculpaţilor şi apărătorilor acestora ca, până la următorul termen de judecată, se efectueze demersurile necesare în vederea identificării adresei la care martorul XXX locuieşte efectiv, în vederea citării acestuia”, au decis judecătorii de la Petroșani. De asemenea, pentru termenul din martie se vor cita și doi martori.

Reamintim că, în data de 18 iunie 2012, inginerul adjunct şef de sector Cătălin Şerban  şi minerul şef de brigadă Dănuţ Codreanu au fost grav răniţi în timpul unei operaţiuni de introducere de cenuşă de termocentrală pe un foraj într-o galerie aflată la o distanţă de 1,5 metri de frontul de lucru. În acel moment s-a produs o erupţie spontană de apă supraîncălzită din zona forajului, care i-a surprins şi accidentat grav pe cei doi angajaţi. După doar câteva zile, Dănuț Codreanu s-a stins pe un pat al Spitalului de Arși din București, unde a fost internat cu arsuri de gradele III şi IV pe 60 la sută din suprafaţa corpului. Avea doar 43 de ani, 24 de ani vechime în muncă la Mina Petrila, unde a lucrat încă de la angajare. În urma sa au rămas o soție și două fiice, care așteaptă încă răspunsuri la o mulțime de întrebări. Cele trei sunt părți civile în acest proces în care au fost trimise în judecată două persoane găsite responsabile de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Este vorba de Ioan Dăbulean, fost inginer șef Sănătate și Securitate în Muncă de la Mina Petrila, respectiv Sergiu Viorel Crișan, fost inginer șef producție la EM Petrila. Potrivit informaţiilor, niciunul nu mai este acum angajat în sistem, cei doi disponibilizându-se din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiuliui, de care a aparținut ultima dată mina Petrila.

După producerea cumplitului accident, inspectorii de muncă au stabilit că evenimentul a fost favorizat de încălcarea a cel puţin trei normative, iar vinovaţi ar fi cei care au stabilit programul de lucru din subteran.

 

Carmen COSMAN – PREDA

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare