Fondurile europene salvează bisericuţa de lemn din Boz

O bijuterie însufleţită liturgic, biserica monument istoric din satul Boz (comuna Brănişca) va fi restaurată graţie stăruinţelor preotului Dacian Popescu şi ale arhitecţilor Fundaţiei Pro Patrimonio care au obţinut prima finanţare europeană din Regiunea de Vest pentru astfel de lucrări.

 

Biserica de lemn din  Boz a fost ridicată la 1701, are hramului Sfântului Gheorghe şi a fost înregistrată ca monument istoric de categorie B. Este o biserică „activă”, în care se ţine Sfânta Liturghie, deşi alături enoriaşii şi-au construit o biserică mai încăpătoare din zid. „Periodic, în sărbători, slujim şi în biserica monument, iar în interior activează în prezent un mic muzeu cu obiecte din patrimoniul bisericii noastre, obiecte care vor fi puse mai bine în valoare la momentul restaurării”, ne spune preotul paroh Dacian Popescu.

Finanţarea europeană

Pe parcursul ultimilor ani, multe biserici din lemn au ajuns în pericol de a dispărea, în special din cauza acoperişului, cum a fost şi cazul bisericii din Boz. „Am făcut mai multe demersuri de a o salva pentru că se degradase acoperişul. În 2012, împreună cu Fundaţia Pro Patrimonio din Bucureşti cu care am intrat în parteneriat, am schimbat şiţa după care am început să căutăm finanţare pentru restaurarea completă a acestui monument. Am încercat mai multe variante de finanţatori: Fondurile Norvegiene, Ambasada Americii… Dumnezeu a rânduit să obţinem finanţare europeană”, povesteşte părintele Dacian.  Proiectul de restaurare a fost admis şi a intrat la finanţare. Valoarea totală a investiţiei este de 256.000 de euro, iar lucrările se vor derula pe o perioadă de doi ani şi jumătate. „Acest proiect câştigat de Parohia Boz este unic la nivelul Regiunii Vest, lucru lăudabil. Părintele paroh Dacian Popescu a depus un efort consistent pentru a accesa această finanţare europeană”, declară Pr. Gabriel Miricescu, purtător de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

 

Dulgheri fără frontiere

Biserica este inclusă într-un program al Fundaţiei Pro Patrimonio care monitorizează starea bisericuţelor de lemn din zona Olteniei şi sudul Transilvaniei. Arhitecţii Fundaţiei ajută, sprijină şi intervin de urgenţă în cazurile grave. Au colectat fonduri şi au lucrat cu voluntari. Datorită lor, câteva bisericuţe au scăpat de la prăpăd. „Oamenii din Boz sunt încântaţi că, iată, istoria lor o readucem la viaţă prin această restaurare. Din punct de vedere financiar, comunitatea n-ar fi putut susţine o lucrarea de asemenea anvergură, dar oamenii ne-au sprijinit atunci când am avut nevoie cu cazarea şi masa celor care au lucrat acolo”, spune părintele Dacian. Arhitectul Raluca Munteanu de la Pro Patrimonio îşi propune să susţină şi celelalte biserici aflate în declin. „Intenţionăm să înfiinţăm un atelier „Dulgher fără frontieră” cu parteneri din Norvegia şi dulgheri din toată lumea care vin să discute şi să exemplifice practici de dulgherie tradiţională pe care sperăm să le reactivăm în zonă”, spune arhitectul Raluca Munteanu, coordonatorul proiect Fundaţia Pro Patrimonio, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor Bucureşti.

Biserica din Almaşu Mic, ca pasărea Phoenix

Provocarea cea mai mare ar fi biserica din Almaşu Mic. Acolo edificiul s-a surpat şi pare un monument iremediabil pierdut. „Am fost împreună cu câţiva dulgheri norvegieni la monument şi ei sunt încrezători, spun că biserica poate fi restaurată”, ne-a declarat preotul Florin Dobrei, consilier cultural al Episcopiei.

Biserica de la Vălari (comuna Topliţa) ar putea fi salvată tot prin fonduri europene, dar lucrurile s-au poticnit în birocraţie. Există un proiect tehnic, dar pentru a depune dosarul la finanţare e nevoie de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), o lucrare extrem de costisitoare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + zece =

ACTUALITATE
Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara