Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona

Ionel Crișan locuiește de aproape 20 de ani într-un fost canton CFR situat la câteva zeci de metri de clădirea Gării Devei, peste liniile ferate.

„Ieri au venit cei de la firma care se ocupa de lucrări și ne-au spus să ne mutăm. Locuiesc de aproape 20 de ani aici și sunt bolnav. Veste că trebuie săplecăm de urgență, să lăsăm casele să fie demolate, m-a șocat, mai ales că nu știu când vor veni să ne demoleze. Am fost la primărie pentru a cere ajutor știind că voi ajunge să dorm sub cerul liber. Mi s-a spus că, fiind din Deva, pot fi cazat, peste noapte, la adăpostul de urgență. Dar ce voi face cu toate lucrurile pe care le-am strâns până acum și ce voi face pe timpul zilei, unde mă voi mai adăposti?”, se întreabă Ionel Crișan. Bărbatul povestește că a ajuns într-o stare de disperare. Și-a scos ușa din țâțâni, pentru a o lua cu el în cazul în care își va găsi o nouă locuință și a mutat câteva dintre piesele de mobilier la apropiați.

În aceeași situație se află și vecinii săi, familii sărace, unele cu copii, aciuiate în zona de peste liniile ferate. „În apropiere, unde a fost amplasată o bornă galbenă, va trece pasajul rutier care va face legătura centrului orașului cu cartierul Grigorescu. De cealaltă parte a locuințelor noastre au fost câteva clădiri vechi ale CFR, transformate apoi în depozite și părăsite până acum, cnd au început să le demoleze. Au rămas liniile ferate, scoase de ani buni din folosință”, a povestit bărbatul. Lângă bordeie se întinde un teren viran acoperit cu gunoaie. Situația locului se va schimba o dată cu începerea lucrărilor la magistrala de cale ferată.
Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare între Gurasada și Simeria intră în componența proiectului european al magistralei de mare viteză din conexiunea Nürnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Brașov – București – Constanta. Vor fi modernizați 41 de kilometri de cale farată între cele două localități hunedorene, iar trenurile vor putea circula pe acest sector cu până la 160 de kilometri pe oră. Proiectul prevede lucrări de terasamente și consolidări pe întreaga distanță, construirea a 17 poduri, dintre care 3 peste râul Mureș, 27 de podețe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 stații de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare și energoalimentare precum și lucrări de implementare a sistemului de siguranță a traficului ERTMS. Sursa de finantare este asigurată din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, iar termenul de execuție este de trei ani, la care se adaugă perioada de garanție de 2 ani. Valoarea totală a proiectului este de 9,5 miliarde lei (2 miliarde euro) si va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Primăria Municipiului Deva va plăti, luni, bursele de merit și performanță         Au cerut sprijin pentru revizia tractoarelor și curățarea terenurilor împădurite         Au refuzat facturile la gunoi. Primarii din Valea Jiului față în față cu Supercom. CJ Hunedoara – mediator         Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei         Incendiu puternic la marginea autostrăzii         O clipă de neatenție i-a fost fatală unui șofer din Deva         Razie de amploare în Hunedoara. A fost prins un recidivist extrem de periculos         Florin Oancea: Un nou pas important pentru deschiderea și dezvoltarea zonei Grigorescu din Deva         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Raportat la 2018, bugetul investițiilor este mai mare cu 15,7 miliarde de lei         HUNEDOARA PESEDISTĂ. Gunoierul Brai – Cata funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de mediu zice că e OK şi fără         Accident rutier grav. ATV-ul condus de un tânăr a fost lovit de mașină         Sentință pentru Marian Muntean, în dosarul de conflict de interese         Dosarul de dare de mită pentru lucrări în turism se întoarce în instanță. Frații Gărdean vin din nou în fața judecătorilor         Doi bărbaţi au murit înecați în nordul şi centrul judeţului Hunedoara         Drum județean blocat de bolovani         Sprijin pentru vârstnici și pentru copiii cu dizabilități         Hunedorean înșelat de o femeie cunoscută pe Facebook cu 18.000 de euro         Ovidiu Drîngă a fost pus în libertate după trei ani de la uciderea a două femei         Zimbrii care atrag toate privirile oaspeţilor de la Zoo Hunedoara         Dragobete la Castelul Corvinilor