Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona

Ionel Crișan locuiește de aproape 20 de ani într-un fost canton CFR situat la câteva zeci de metri de clădirea Gării Devei, peste liniile ferate.

„Ieri au venit cei de la firma care se ocupa de lucrări și ne-au spus să ne mutăm. Locuiesc de aproape 20 de ani aici și sunt bolnav. Veste că trebuie săplecăm de urgență, să lăsăm casele să fie demolate, m-a șocat, mai ales că nu știu când vor veni să ne demoleze. Am fost la primărie pentru a cere ajutor știind că voi ajunge să dorm sub cerul liber. Mi s-a spus că, fiind din Deva, pot fi cazat, peste noapte, la adăpostul de urgență. Dar ce voi face cu toate lucrurile pe care le-am strâns până acum și ce voi face pe timpul zilei, unde mă voi mai adăposti?”, se întreabă Ionel Crișan. Bărbatul povestește că a ajuns într-o stare de disperare. Și-a scos ușa din țâțâni, pentru a o lua cu el în cazul în care își va găsi o nouă locuință și a mutat câteva dintre piesele de mobilier la apropiați.

În aceeași situație se află și vecinii săi, familii sărace, unele cu copii, aciuiate în zona de peste liniile ferate. „În apropiere, unde a fost amplasată o bornă galbenă, va trece pasajul rutier care va face legătura centrului orașului cu cartierul Grigorescu. De cealaltă parte a locuințelor noastre au fost câteva clădiri vechi ale CFR, transformate apoi în depozite și părăsite până acum, cnd au început să le demoleze. Au rămas liniile ferate, scoase de ani buni din folosință”, a povestit bărbatul. Lângă bordeie se întinde un teren viran acoperit cu gunoaie. Situația locului se va schimba o dată cu începerea lucrărilor la magistrala de cale ferată.
Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare între Gurasada și Simeria intră în componența proiectului european al magistralei de mare viteză din conexiunea Nürnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Brașov – București – Constanta. Vor fi modernizați 41 de kilometri de cale farată între cele două localități hunedorene, iar trenurile vor putea circula pe acest sector cu până la 160 de kilometri pe oră. Proiectul prevede lucrări de terasamente și consolidări pe întreaga distanță, construirea a 17 poduri, dintre care 3 peste râul Mureș, 27 de podețe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 stații de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare și energoalimentare precum și lucrări de implementare a sistemului de siguranță a traficului ERTMS. Sursa de finantare este asigurată din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, iar termenul de execuție este de trei ani, la care se adaugă perioada de garanție de 2 ani. Valoarea totală a proiectului este de 9,5 miliarde lei (2 miliarde euro) si va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Manifestări.Eroii omagiaţi la 1.600 de metri altitudine         Comemorare la un an de la moartea scriitoarei Ileana Lucia Floran         Primarul propune premierea elevilor din echipa RobotX Hunedoara și a profesorului lor         Sute de participanți la Caravana Culturii în Cetatea Devei         Penele de curent nu vor mai bloca Telecabina care asigură transportul turiștilor în Cetatea Deva         Accident provocat de o tânără de 18 ani         Atenție șoferi. Traficul de pe Autostrada A1 va fi deviat pe centura Devei         Terenurile și clădirile pe care urma să fie construit parcul de retail Carrefour au fost achiziționate         19 turiști au rămas blocați în telecabina Cetății Devei         Sărbătoarea Pădurenilor de pe Dealul Cornetului         FOTO. Poiana Omului, paradisul din Munții Orăștiei         Ultimii pași înainte de reabilitarea Castelului Corvinilor         Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş         Aur pentru echipa României de robotică. Elevii din Hunedoara au întrecut 160 de țări         Drumul spre Lacul Cinciș a fost asfaltat parțial. Unde se poate circula în condiții normale         Biserica medievală Strei va intra în reparații         Cum trebuie purtati blugii skinny fit in functie de silueta – P.         NUMIRE. Cristian Ionică, noul director al Apa Serv Valea Jiului         OMAGIU. Monumentul salvatorilor minieri, la 10 ani de la tragedia de la Mina Petrila         ACORD Contractul Colectiv de Muncă al minerilor şi energeticienilor, prelungit cu încă un an