Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona

Ionel Crișan locuiește de aproape 20 de ani într-un fost canton CFR situat la câteva zeci de metri de clădirea Gării Devei, peste liniile ferate.

„Ieri au venit cei de la firma care se ocupa de lucrări și ne-au spus să ne mutăm. Locuiesc de aproape 20 de ani aici și sunt bolnav. Veste că trebuie săplecăm de urgență, să lăsăm casele să fie demolate, m-a șocat, mai ales că nu știu când vor veni să ne demoleze. Am fost la primărie pentru a cere ajutor știind că voi ajunge să dorm sub cerul liber. Mi s-a spus că, fiind din Deva, pot fi cazat, peste noapte, la adăpostul de urgență. Dar ce voi face cu toate lucrurile pe care le-am strâns până acum și ce voi face pe timpul zilei, unde mă voi mai adăposti?”, se întreabă Ionel Crișan. Bărbatul povestește că a ajuns într-o stare de disperare. Și-a scos ușa din țâțâni, pentru a o lua cu el în cazul în care își va găsi o nouă locuință și a mutat câteva dintre piesele de mobilier la apropiați.

În aceeași situație se află și vecinii săi, familii sărace, unele cu copii, aciuiate în zona de peste liniile ferate. „În apropiere, unde a fost amplasată o bornă galbenă, va trece pasajul rutier care va face legătura centrului orașului cu cartierul Grigorescu. De cealaltă parte a locuințelor noastre au fost câteva clădiri vechi ale CFR, transformate apoi în depozite și părăsite până acum, cnd au început să le demoleze. Au rămas liniile ferate, scoase de ani buni din folosință”, a povestit bărbatul. Lângă bordeie se întinde un teren viran acoperit cu gunoaie. Situația locului se va schimba o dată cu începerea lucrărilor la magistrala de cale ferată.
Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare între Gurasada și Simeria intră în componența proiectului european al magistralei de mare viteză din conexiunea Nürnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Brașov – București – Constanta. Vor fi modernizați 41 de kilometri de cale farată între cele două localități hunedorene, iar trenurile vor putea circula pe acest sector cu până la 160 de kilometri pe oră. Proiectul prevede lucrări de terasamente și consolidări pe întreaga distanță, construirea a 17 poduri, dintre care 3 peste râul Mureș, 27 de podețe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 stații de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare și energoalimentare precum și lucrări de implementare a sistemului de siguranță a traficului ERTMS. Sursa de finantare este asigurată din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, iar termenul de execuție este de trei ani, la care se adaugă perioada de garanție de 2 ani. Valoarea totală a proiectului este de 9,5 miliarde lei (2 miliarde euro) si va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 14 =

ACTUALITATE
Cum este devastată pădurea de pe Dealurile Silvașului         Soarta cimitirului din Hațeg a fost decisă de magistrați         RAPORT DE CONTURI. Dregătorii hunedoreni s-au întrecut în furăciuni         Accident rutier grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         Accident rutier produs de o tânără de 22 de ani         Razii la transportatorii de lemne: o cantitate impresionantă de material lemnos confiscată de Poliție         PAS CU PAS. Căpuşa favorită a primarilor PNL a intrat în afaceri şi cu Deva         Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, cunoscut în Europa prin proiectul Danube GeoTour         Târgul de Mărțișor își deschide porțile pe 26 februarie, în Piața Unirii         Premii pentru elevii de la Liceul de Arte         Cinci incendii în ultimele zile, în orașele Hunedoarei         O femeie a pierdut 70.000 de lei pe mâna escrocilor         Mărirea și declinul pelerinajelor la Mănăstirea Prislop         Tânărul dispărut din autogara Devei a fost găsit după trei săptămâni         Tragedie pe DN 7: impact frontal între două mașini la Sântuhalm         Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă         Persoană accidentată grav în Masivul Vâlcan         Primăria a chemat deținuții pentru a face curățenie în două blocuri sociale         Scandal cu acuzații grave în Consiliul Local Deva         Adolescentă rănită într-un accident, în Deva