Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona

Ionel Crișan locuiește de aproape 20 de ani într-un fost canton CFR situat la câteva zeci de metri de clădirea Gării Devei, peste liniile ferate.

„Ieri au venit cei de la firma care se ocupa de lucrări și ne-au spus să ne mutăm. Locuiesc de aproape 20 de ani aici și sunt bolnav. Veste că trebuie săplecăm de urgență, să lăsăm casele să fie demolate, m-a șocat, mai ales că nu știu când vor veni să ne demoleze. Am fost la primărie pentru a cere ajutor știind că voi ajunge să dorm sub cerul liber. Mi s-a spus că, fiind din Deva, pot fi cazat, peste noapte, la adăpostul de urgență. Dar ce voi face cu toate lucrurile pe care le-am strâns până acum și ce voi face pe timpul zilei, unde mă voi mai adăposti?”, se întreabă Ionel Crișan. Bărbatul povestește că a ajuns într-o stare de disperare. Și-a scos ușa din țâțâni, pentru a o lua cu el în cazul în care își va găsi o nouă locuință și a mutat câteva dintre piesele de mobilier la apropiați.

În aceeași situație se află și vecinii săi, familii sărace, unele cu copii, aciuiate în zona de peste liniile ferate. „În apropiere, unde a fost amplasată o bornă galbenă, va trece pasajul rutier care va face legătura centrului orașului cu cartierul Grigorescu. De cealaltă parte a locuințelor noastre au fost câteva clădiri vechi ale CFR, transformate apoi în depozite și părăsite până acum, cnd au început să le demoleze. Au rămas liniile ferate, scoase de ani buni din folosință”, a povestit bărbatul. Lângă bordeie se întinde un teren viran acoperit cu gunoaie. Situația locului se va schimba o dată cu începerea lucrărilor la magistrala de cale ferată.
Lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare între Gurasada și Simeria intră în componența proiectului european al magistralei de mare viteză din conexiunea Nürnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Brașov – București – Constanta. Vor fi modernizați 41 de kilometri de cale farată între cele două localități hunedorene, iar trenurile vor putea circula pe acest sector cu până la 160 de kilometri pe oră. Proiectul prevede lucrări de terasamente și consolidări pe întreaga distanță, construirea a 17 poduri, dintre care 3 peste râul Mureș, 27 de podețe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare, lucrări civile în 9 stații de cale ferată (inclusiv halte comerciale/puncte de oprire), lucrări de electrificare și energoalimentare precum și lucrări de implementare a sistemului de siguranță a traficului ERTMS. Sursa de finantare este asigurată din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, iar termenul de execuție este de trei ani, la care se adaugă perioada de garanție de 2 ani. Valoarea totală a proiectului este de 9,5 miliarde lei (2 miliarde euro) si va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 4 =

ACTUALITATE
Absolvire la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva         Absolvire în sărbătoare, la Liceul Teoretic „Téglás Gábor”         Elevii de la Colegiul Național Decebal au celebrat absolvirea         Crimă urmată de sinucidere într-un teribil accident rutier (GALERIE FOTO)         Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat         Accident mortal pe DN 76         Cetatea Deva a fost ecologizată de elevi de la Colegiul Național Decebal         Pasionații de mașini sunt așteptați la Deva Auto Show 2018         CONTROVERSE. Războiul pe numele lui Arsenie Boca a continuat la Mănăstirea Prislop         Campanie preventivă pe teme de educaţie rutieră         Doi ani de întârziere la Autostrada Lugoj – Deva         Accident mortal pe DN 7, cu motocicleta         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „În coaliția PSD-ALDE nu s-a discutat niciodată despre modificări la Pilonul II de pensii”         Premii la Concursul Euroregional „Eugen Cuteanu”-Timişoara         Ștrandul din Hunedoara se deschide în 1 iunie         Cupa Ioan Corvin         Au început lucrările de reabilitare a Străzii Gheorghe Barițiu         Trofeul Micului Cititor         Poliţiştii au confiscat peste 80 de metri cubi de lemne         Zeci de oameni au căutat un bătrân dispărut în munți