Fabrica din Băcia rămâne închisă

Tribunalul Hunedoara a respins cererea depusă de administratorii fabricii de făină proteică din Băcia împotriva deciziei de suspendare a activității acesteia, luată în urmă cu o lună de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

În 10 octombrie, inspectorii DSVSA Hunedoara au dispus încetarea activității fabricii de pe Valea Streiului, în care munceau circa 40 de localnici. Sătenii din Băcia, s-au plâns de mirosurile care veneau de la Fabrica de făină proteică și au strâns sute de semnături la petițiile prin care solicitau funcționarea normală a acesteia.

În 21 – 25 septembrie 2018, înainte de a pune sigiliul pe fabrică, inspectorii DSVSA Hunedoara au efectuat controale la sediul acesteia în urma cărora au constatat următoarele neconformități: poluarea atmosferică produsă de unitatea de procesare din Băcia provine în cea mai mare parte din alterarea materiei prime produsă din următoarele cauze: 1.Transportul materiilor prime cu mijloace auto fără instalații frigorifice pe distanțe lungi și pe o perioadă mare de timp; 2.nedescărcarea containerelor imediat după sosire și staționarea acestora în incinta unității la temperatura ambientală; 3.derularea lentă a procesării materiei prime,fapt care conduce la stagnarea acesteia în cuva de recepție; 4. Depozitarea timp îndelungat în interiorul halei de receptive a paleților respectiv a casoanelor cu materie primă până până la introducerea la procesare; neetanșeitatea capacelor cuvei de receptive materie prima și a celorlalte utilaje din incinta Zonei Roșii; exhaustarea necorespunzătoare a aerului și temperatura ridicată din interiorul halei de receptive materiei prima; 7 gazele provenite de la alterarea materiei prime scăpate în atmosfera prin neetanșeitatea clădirii; 8.igienizarea necorespunzătoare a pereților interior a cuvei de recepție; aerul viciat din interiorul Zonei Verzi exhaustat necorespunzător; 10. stația de spălare a aerului exhaustat provine de la tricantor și uscător prin apa reziduală prin apa mirositoare neevacuată în mod curent din bazinele de spălare a aerului.

„Suspendarea activității fabricii ar conduce la imposibilitatea de a ne mai onora obligațiile asumate față de cei 16 furnizori principali de marfă, care ar avea puternice consecințe negative atât de ordin financiar cât și în ce privește mediul înconjurător, fiind vorba de achiziția unei materii prime constând în subproduse de origine animală care în caz contrar ar fi foarte dificil de colectat, tratat și procesat. Această situație ar reprezenta un pericol real pentru mediul înconjurător, iar nu mirosul care reprezintă normalitatea având în vedere obiectul de activitate a societății. Simplul miros emanat nu reprezintă un factor de poluare și o atingere adusă mediului înconjurător”, arătau reclamanții în plângerea împotriva deciziei de închidere a fabricii.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara s-a solicitat respingerea acțiunii ca nefondată.
„Cât privește condiția pagubei iminente, instanța reține că societatea își achiziționează materia primă cu calitatea de prestator și cumpărarea se face în mod gratuit sau la un preț derizoriu, astfel că nu se poate susține că este îndeplinită această condiție. În consecință, se va respinge acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâta Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara”, se arată în motivarea sentinței.
Potrivit inspectorilor sanitari-veterinari, fabrica își va putea relua activitatea numai după ce va respecta toate procedurile legale de fabricare a făinii proteice și a deversării rezidurilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Dosarul insolvenței CEH a rămas în pronunțare         Priveliştile de poveste din Sarmizegetusa Regia         Gala Sportului Simerian în 14 – 15 decembrie         Mașină furată din fața casei, în Hunedoara         Tatăl unui copil de 12 ani: „Fiul meu a fost răpit din fața școlii”         Petarde comercializate ilegal, confiscate de polițiști         Două accidente rutiere pe șoseaua Hunedoara – Deva, produse de șoferi imprudenți         Proaspăt ieșit din PSD, Petru Mărginean a trecut la Partidul Umanist         Florin Oancea anunță că Deva se va alătura „Alianţei Vestului” în 2019         13 ani de închisoare pentru criminalul din Orăștie         Fiul lui Traian Berbeceanu s-a dedicat muzicii. Ce versuri a scris pentru familia sa         VIDEO. GALĂ DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE. Cei mai buni elevi și profesori din Deva au fost premiați de primărie         PRO-ECHITATE – UN PROIECT DE SUCCES AL UNIVERSITARILOR ALBAIULIENI DEDICAT PERFORMANȚEI SOCIO-PROFESIONALE A ELEVILOR ȘI STUDENȚILOR         Va fi lansat numărul 24 al revistei de etnografie și folclor Miorița         Colindători la Hunedoara         Proiect ”Deva 750”/ 750 de motive să sărbătorim orașul Deva și pe locuitorii săi         Intervenții pe drumurile județene         Donație de carte în limba română pentru comunitatea românească din Gyula (Ungaria)         Starea drumurilor județene, după primele ninsori abundente         Accident rutier grav pe DN 66