NEWS-ALERT! UPDATE Munţi de documente ridicate de procurorii DNA de la Complexul Energetic Hunedoara

Patru cutii de documente au ridicat procurorii DNA numai de la sediul administrativ al Complexului Energetic Hunedoara, iar descinderi au avut loc şi la Termocentrala Mintia, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara sau Termogaz Haţeg, firmă controlată de fraţii Gărdean.

Percheziţiile au început încă de dimineaţăşi s-au finalizat după ore bune în care a fost analizat fiecare document ce poate avea legătură cu această anchetă despre care surse bine infomate spun că vizează în primul rând importurile de cărbune, relaţii comerciale dintre Mintia şi Termogaz Company, dar şi lucrările de la grupul III energetic. În plus, pocurorii DNA au ridicat documetele aproape de Consiliul de Administraţie şi AGA în perioada 2011-2014, referitoare la improturile de cărbune energetic, contractele de mandat ale directorilor generali Costel Alic, Daniel Andronache şi Aurel Niculescu, precum şi documentele referitoare la atribuţiile acestora. De precizat că ANAF a precizat recent că entitatea energetică a încheiat mai multe contracte de import cărbune, dar nu întreaga cantitate contractată ar fi ajuns la Mintia. În plus, există şi informaţii conform cărora huila, achiziţionată la preţuri superioare celei din Valea Jiului, nu ar fi avut puterea calorifica specificata in contract. Surse apropiate anchetei vorbesc şi despre faptul că, din acest motiov, procurorii DNA au percheziţionat şi sediul societăţii comerciale Vitol, cucareCEh are contract pentru cărbunele din import, precum şi la locuinţa patronului acesteia Victor Paicu.

Percheziţiile ar avea legătură cu verificările făcute la CEH, în luna mai, de către Corpul de Control al Ministerului Energiei, mai susţin sursele din cadrul anchetei, mai ales că ministrul Energiei a precizat chiar la Petroşani că au fost identificate mai multe nereguli, trei speţe fiind trimise DNA pentru continuareacercetărilor.

În total, procurorii au efectuat nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţele Hunedoara şi Maramureş, din care una este la sediul unei instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, a precizat DNA. Procurorii au fost sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba.

Cum şi-a întins Gărdean “tentaculele” în CEH

Cum – necum, familia Gărdean – care controlează societatea Termogaz Company, implicată în scandalul penal “Gala Bute” – a reuşit să îşi întindă tentaculele financiare până în interiorul Compelxului Energetic Hunedoara.

Acum este luată la ochi de procurorii anticorupţie mai ales pentru contractul privind “Colectarea şi transportul în depozit a zgurii, cenuşii şi produselor de desulfurare”, în valoare de 69 .500.000 de lei, la care se adaugăTVA. Termogaz ar fi primit un avans de peste 8,6 milioane de lei noi, destinat achiziţionării unor echipamente, însă, ar fi folosit banii în alte scopuri comerciale, nelegate de obiectul contractului. În plus, să nu uităm că aceeaşi societate, printr-un ingenios montaj financiar, CEH a fost transformat în recuperator de creanţe în numele Termogaz Company. Afacerea a ieşit la iveală odată cu controlul făcut de inspectorii Curţii de Conturi, care au şi stabilit că societatea energetică a devenit parctic recuperator de creanţă în numele SC Termogaz Company (furnizorul de drept al UATM Lupeni) din fondurile bugetului de stat. De fapt, încrengătura financiară duce chiar la Primăria Lupeni, de unde Termogaz ar fi avut bani de recuperat. Şi de ce s-ar fi zbătut cei de la Termogaz dacă tot şi-au găsit recuperatorii, adică fix Compelxul Energetic Hunedoara ai cărui foşti şefi au fost de acord cu ideea preluării datoriei?! Practic, după cum au stabilit auditorii externi, CEH şi Termogaz Company au convenit ca avansul acordat de CEH în cadrul unui contract comercial, în valoare de 8, 618 milioane lei, la care se adaugă alte 5,2 milioane de lei să fie recuperate din bugetul de stat de CEH.. În doi timpi şi trei măşcări s-a încheiat un contract de cesiune de creanţă între cele două părţi, banii urmând să fie recuperaţi de la Primăria Lupeni, cu care Termogaz a avut relaşii contractuale.

De ce să muncească Termogaz dacă se poate zbate CEH?!

Ideea acestui contract de cesiune a sumelor datorate de UATM Lupeni are la bază o înşelegere comercială, nefinalizată, dintre firma din Haţeg şi complexul energetic. Pe la finele anului 2011, o asociere de trei firme, printre care şi Termogaz Company, trebuiau să ealizeze proiectul de colectare și transport în depozit a zgurii, cenuşii şi a produselor de desulfurare. Conform contractului, trebuia să fie achiziţionate, montate şi puse în functiune echipamentele staţiei de şlam dens nr.2, contractul incluzând proiectarea detaliilor de execuţie. CEH a achitat un avans de 8.618.000 lei pentru achizionarea echipamentului necesar efectuării lucrărilor, dar banii ar fi fost folosiţi de Termogaz în alte scopuri. Firma din Haţeg trebuia să returneze banii, în condiţiile în care lucrarea nu s-a efectuat, iar firma a intrat în insolveţă, dar în septembrie 2013 cei doi parteneri de afaceri găsesc ca oportună înceheierea respectivului contract de cesiune de creanţă, prin care entitatea energetică urma să recupereze avansul de la Primăria Lupeni în contul datoriilor pe care aceasta le înregistra către firma din Haţeg, constructor de altfel al domeniului schiabil din Straja. Contractul a fost parafat în data de 5 septembrie 2013 şi tot atunci a fost încheiat şi un act adiţional prin care CEH şi-.a dat acordul ca din totlul de 13.875.740 lei, suma de 8.618.000 lei – banii pe care îi avea de altfel de recuperat – să rămână în conturile complexului, în timp ce diferenţa de 5.257.740 de lei să fie alocată celor de la Termogaz Company. Şi tot în data de 5 septembrie, angajaţiiCEH se dovedesc plini de zel şi încheie şi acordul cu Primăria Lupeni pentru stingerea obligaţiilor de plată/ fiscale, invocând prevederile OUG 17/2013 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, deşi – spun inspectorii Curţii de Conturi –CEH nu avea înregistrate în contabilitatea sa sume restante de încasat de la bugetul local al Municipiului Lupeni, rezultate dintr-o relaţie de furnizare de bunuri, servicii sau lucrări. Astfel, CEH s-a transformat într-un recuperator de creanţă, aşa cum scrie la manual, au mai stabilit reprezentanţii Curţii de Conturi.

De menţionat că reprezentanţii Termogaz Company Haţeg, fraţii Adrian şi Miron Gărdean, sunt puşi sub urmărire penală în Dosarul „Gala Bute”, după ce ar fi beneficiat preferenţial de fonduri pentru realizarea lucrărilor la domeniul schiabil din Straja. DNA arată că Miron Gărdean, acţionar majoritar şi administrator al S.C. Termogaz Company S.A, societate specializată în lucrări de construcţii, este pus sub urmărire penală pentru infracţiunile de cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, Adrian Gărdean pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, în timp ce Miron Lupulescu, director general al S.C. Termogaz Company S.A, cu privire la infracţiunile de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

UPDATE

Pe urmele cărbunelui „otrăvit”

Pe motiv că nu are suficientă huilă extrasă din Valea Jiului, în ultimii șapte – opt ani, Termocentrala Mintia a cumpărat cărbune și din import și de la producătorii din țară, iar aici a fost ars chiar și cărbune brun adus din zona Banatului. Contractele de achiziţii au făcut obiectul mai multor verificări ale Corpului de Control al Premierului și Corpului de Control al ministului Energiei, însă rezultatele verificării nu au mai fost comunicate. Ultimul contract pentru importul de cărbune energetic s-a semnat la finele lunii noiembrie a anul trecut, pentru aproximativ 200 de mii de tone de huilă, valoarea de adjudecare fiind de aproape 3,4 milioane de dolari. De-a lungul timpului, în huila adusă de peste graniţă s-au investit milioane de euro. De exemplu, numai în 2012, când importurile au stârnit un imens scandal, CEH a plătit peste 32 de milioane de euro pentru cărbunele adus de peste graniţă. Oficialii companiei energetice au motivat, în repretate rânduri, că huila de import nu numai că are o putere calorică mai mare, dar este şi mai ieftină decât cea din Valea Jiului.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 1 =

ACTUALITATE
Soarta șoselei spre Parcul Național Retezat – cel mai periculos drum al Hunedoarei         SOARTA MOCĂNIȚEI. Drumul feeric care a luat locul celei mai vechi căi ferate a Hunedoarei         Petru Androne Eli a câștigat procesul cu primăria         Sinucidere în spital         Bulevardul Mihai Viteazul va fi modernizat         Parcarea jefuită de pe DN 76         Polițiștii au descins la locuințele unor tineri, suspectați de trafic de cannabis și cocaină         Comori dacice impresionante traficate de un german         Despre soarta cărților…         INIŢIATIVĂ. Aleşii ALDE prezintă surse de finanţare pentru Deva         Noaptea Lungă a Industriei – În 10 mai, Cugir și Sebes         Întâlnire inedită în Cetatea Deva         INVENTARUL ȚINUT LA SECRET DE CONSILIUL JUDEȚEAN. Cât de proaste sunt drumurile Hunedoarei         S-a reluat furnizarea gazului metan la Termocentrala Mintia         Percheziții la persoane bănuite de înșelăciune. Prejudiciul depășește 200.000 de lei         DEVA. Mesaj emoţionant transmis de primarul Florin Oancea veteranilor de război         ULTIMUL EPISOD. Sarmizegetusa Regia, o istorie a furtunilor care au devastat monumentul UNESCO (IV)         Restaurarea Cetăţii Orăştiei va costa cinci milioane de euro         Nori de praf peste Hunedoara, de la combinatul siderurgic         Peste 85.000 de puieţi vor fi plantaţi în această primăvară în munţii Orăştiei