Experţii “salvatorului mocăniţelor”, acuzaţi de falsuri. HOCEVAR: „Experţii nu meritau să fie târâţi în noroi”

Dosarul poliţiştilor de la Patrimoniu îl vizează indirect pe Georg Hocevar. SURSA FOTO: Georg Hocevar. Facebook.

Dosarul poliţiştilor de la Patrimoniu îl vizează indirect pe Georg Hocevar. SURSA FOTO: Georg Hocevar – Facebook.

Omul de afaceri austriac Georg Hocevar, devenit în ultimii ani „înger şi demon” al locomotivelor de epocă, riscă din nou punerea sub învinuire pentru exportul ilegal a şase locomotive vechi de aproape un secol şi a unui locomobil. Procurorii îi acuză de fals şi mărturie mincinoasă pe cei doi experţi, Răsvan Ciucă şi Şerban Georgescu, cei care au stabilit că locomotivele au fost exportate legal de Hocevar.

Au cerut arestarea celor doi, însă magistraţii au dispus cercetarea lor în libertate, sub control judiciar. „În fapt s-a reţinut că, în cursul judecăţii dosarului, în recurs, suspecţii au efectuat noi expertize judiciare cu privire la bunurile care au făcut obiectul unui dosar de trafic cu  bunuri de importanţă tehnică, respectiv şase locomotive cu abur şi un locomobil.  În calitate de experţi, cei doi suspecţi au întocmit rapoartele de expertiză, atestând fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, astfel că decizia asupra nevinovăţiei inculpaţilor s-a luat, în principal, în considerarea concluziilor acestor expertize”, a declarat Adriana Tamaş, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.

Experţii, învinuiţi de falsuri

Anchetatorii fac cercetări pentru a stabili dacă în afara celor şapte piese de patrimoniu şi alte locomotive şi vagoane de epocă expertizate de Răsvan Ciucă şi Şerban Georgescu, fac obiectul unor tranzacţii ilegale. „La percheziţiile efectuate de procurori şi poliţişti la domiciliile celor doi experţi au fost găsite 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, unele dintre acestea fiind sustrase de pe locomotive cu abur clasate în Tezaurul României, precum şi documente din arhiva Ministerului Transporturilor”, a precizat procurorul Adriana Tamaş.

În luna mai 2013 Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat pe Georg Hocevar de acuzaţiile de export ilegal al locomotivelor, pe baza rapoartelor realizate de experţii autorizaţi de Ministerul Culturii, Şerban Georgescu şi Răsvan Ciucă. Aceştia au stabilit că locomotivele vechi nu erau obiecte de patrimoniu. Anchetarea austriacului a început în 2009, iar de când a fost pus sub învinuire, Georg Hocevar a declarat război poliţiştilor. Patronul atelierelor din Crişcior şi administratorul singurului tronson de cale ferată îngustă funcţional în judeţul Hunedoara, pe ruta Brad – Crişcior, îi acuză pe poliţişti că aproape i-au ruinat afacerile, prin demersurile împotriva lui în cursul anchetei. Austriacul a dat în judecată conducerea Inspectoratui de Poliţie Judeţean Hunedoara, acuzând-o de abuzuri, însă de fiecare dată instanţele au decis în favoarea poliţiştilor.

Hocevar pune ancheta pe seama răzbunării

Georg Hocevar a declarat că ancheta care a urmat achitării lui e un subiect jenant, pus pe seama răzbunării poliţiştilor, iar cei doi experţi nu meritau să fie „târâţi prin noroi”. Este trist dacă cineva nu înţelege adevărul. Este regretabil dacă cineva nu acceptă adevărul, dar nu este de acceptat dacă cineva încearcă să modifice adevărul”, a declarat austriacul.

Două dintre cele şapte locomotive despre care anchetatorii susţin că au fost exportate ilegal fac parte dintr-o colecţie unicat şi sunt fabricate în 1908, în Austria. Celelalte au o vechime de până la şase decenii. Georg Hocevar a precizat că le-a achiziţionat înainte de a fi tăiate şi vândute la fier vechi. Le-a recondiţionat şi le-a vândut, iar ulterior au ajuns în parcuri de distracţii din Austria şi Slovacia.

Comentarii FB

comentarii
4 Răspunsuri la “Experţii “salvatorului mocăniţelor”, acuzaţi de falsuri. HOCEVAR: „Experţii nu meritau să fie târâţi în noroi”

 1. Motu de la Brad

  Corect!Daca Hocevar este vinovat pentru faptul ca a scapat calea ferata ingusta Brad-Criscior si din Bucovina de frenezia afacerilor ilegale cu fier vechi,trebuie arestat,terfelit in noroi si eventual omorat!
  Inseamna ca cei care au dezmembrat calea ferata normala Brad-Dealu Fetii-Chiscadaga trebuie declarati eroi nationali si sa li se ridice statui in fata garilor din Brad,Dealu Fetii,Ormindea,Paulis Lunca,nu?
  Rusine d-lor anchetatori-militieni,care nu v-ati dezbarat de vechile metehne!

  Răspuns
 2. Acrie

  Domnul Serban Lacriteanu, Hocevar si altii au facut cate ceva pentru calea ferata din Romania. Eu personal am o stima deosebita pentru ei. Consider ca ar trebui arestati aia care au distrus Calea Ferata, care au furat garnituri de vagoane si locomotive si acum au firme particulare care falimenteaza CFR de la o zi la alta!!!! Lacriteanu e un om cinstit care traieste din salariu, are un caracter aparte. Toata treaba asta pute si ma face inca o data sa cred ca in Romania Justitia, SRI, Politia – sunt aservite unor gasti de interese si aceasta tara e vanduta la un pret de nimic. Ar trebui inca o revolutie care sa-i termine pe toti securistii de partid, smecherii, hotii si coruptii, cioroii camatari si proxeneti, toate scursurile care prolifereaza in tara asta condusa de incompetenti, analfabeti si oameni fara cultura. Numai unul care nu stie cat de mult si ce au facut oamenii astia pentru tara asta – fara sa ceara nimic in schimb – poate fi atat de dobitoc sa puna botul la asemenea inscenare. Rusine celor care nu vor sa vada cine sunt hotii in tara asta, ba chiar ii si pupa-n fund!

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 1 =

ACTUALITATE
Primarul Călin Dud a fost achitat în dosarul DNA, în care a fost acuzat că a luat șpagă două drujbe         Prinși la furat în Hunedoara         Fierul vechi din curtea Minei Petrila a fost scos la vânzare         O tânără a fost amendată pentru şedere ilegală în România         Polițiștii au ținut ședințe cu vârstnicii pentru a-i învăța să se ferească de hoți         RECULEGERE PE BANI. Ce spun turiștii despre taxa de la mormântul lui Avram Iancu         Incendiu în Deva         Andrei Gheorghe a murit         Peste 700 de burse pentru elevii din Petroșani         Controversele turismului mai scump la muzeele și locurile istorice ale Hunedoarei         Ambasadorul Republicii Belarus, în vizită în județul Hunedoara         Peste 300 de elevi din Deva au participat la campania „Am 14 ani!”         Adolescent de 15 ani prins după ce a furat o mașină         Au confiscat un metru cub de lemne         Șoferul unui camion cu lemne amendat         Alertă meteo – Cod galben în județ         Proiect realizat sub 20 la sută. Peste 10 milioane de euro a înghițit până acum Parângul         Jandarmul hunedorean Alin Marian din nou pe podium         Satul de pe muntele dacilor, readus la viață         Cinci turişti au rămas blocaţi pe crestele Retezatului