Foștii edili ai Hunedoarei, Ovidiu Hada și Dan Robert, precum și cei doi foști angajați, condamnați la închisoare cu executare

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au menţinut condamnările pe care Curtea de Apel Alba-Iulia le-a pronunţat împotriva fostului primar al Hunedoarei Ovidiu Hada, fostul viceprimar  Robert Dan, fosta șefă a Serviciului Buget-Finanțe-Contabilitate a primăriei Daniela Căpâlnă și Ioan Tiplea, inspector de specialitate la Serviciul Achiziții în cadrul instituției respective.  Ca urmare, Ovidiu Hada are de executat cinci ani de închisoare, Robert Dan – trei ani, Daniela Căpâlnă – trei ani și Ioan Țiplea –  cinci ani. Pe lângă acestea, magistrații au decis și interzicerea unor drepturi timp de 10 ani pentru fiecare dintre cei patru condamnați. Deciziile sunt definitive. Mandatele de arestare au fost puse în executare vineri, 4 octombrie, când cei patru condamnați s-au prezentat la sediile de poliție de pe raza localităților în care își aveau domiciliile.

Minuta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

– Admite recursul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie–D.N.A.–Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale nr.117 din 3 octombrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia–Secţia penală.

Casează în parte sentinţa şi rejudecând: În baza art.191 Cod pr. penală obligă pe inculpaţii Hada Ovidiu Marius, Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela Arieta şi Ţiplea Ioan (iar pe acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Aris Mondo Consulting SRL) la câte 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate.

Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Hada Ovidiu Marius, Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela Arieta şi Ţiplea Ioan împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă recurenţii inculpaţi Dan Nicolae Robert, Căpâlnă Daniela Arieta şi Ţiplea Ioan la plata sumei de câte 400 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 100 lei, reprezentând onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Hada Ovidiu Marius în sumă de 100 lei, până la prezentarea apărătorului ales, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.

În iunie 2011, DNA, Serviciul Teritorial Alba Iulia, i-a trimis în judecată pe Ovidiu Hada și Robert Dan, împreună cu alţi doi angajaţi (Daniela Căpâlnă – şefa serviciului de buget-finanţe şi Ioan Ţiplea – inspector în compartimentul de achiziţii publice) sub acuzaţia că, printr-o serie de contracte de achiziţii ilegale, au păgubit bugetul oraşului cu aproximativ 40.000 de euro. Anchetatorii au invocat cinci contracte încheiate de Primărie cu o firmă controlată de Ioan Ţiplea, pentru servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje. În data de 3 octombrie 2012, Ovidiu Marius Hada şi Ioan Ţiplea au fost condamnaţi de către instanța care a judecat fondul la cinci ani de închisoare, iar Robert Dan şi Daniela Căpâlnă au primit fiecare câte trei ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. Totodată, cei patru au fost obligaţi de instanţa de judecată să plătească suma de 171.212 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, către Consiliul Local, care s-a constituit parte civilă. Cei patru au declarat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul a fost disjuns din altul, care se află pe masa judecătorilor de la Alba Iulia din februarie 2011.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Foștii edili ai Hunedoarei, Ovidiu Hada și Dan Robert, precum și cei doi foști angajați, condamnați la închisoare cu executare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Gara Brad, la doi ani de la începerea lucrărilor de reabilitare         Scrisoarea deschisă a primarului Marcel Goia: „Autoritățile Publice Locale, bătaia de joc a Statului Român”         Traseu turistic refăcut de salvamontiști în Retezat         Rezultatele Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi – 19 octombrie 2018         „Trofeul Cetăţii” – turneu internaţional de şah la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”         Proteste la ArcelorMittal Hunedoara         La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime         Comunicat de presă (P): Senatoarea PNL, Carmen Hărău: Educația și cercetarea sunt scoase din agenda curentă a PSD         Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrăzii Lugoj – Deva. Când va fi inaugurat         CE RĂMÂNE DUPĂ RAPORTĂRILE MĂREŢE. Incompetenţa şi angajările „pe pile” falimentează turismul hunedorean         Orchestra Metropolitană București concertează la Castelul COrvinilor         18 octombrie 1409 – ziua istorică a Huniazilor         Deva – un oraș ecologic și durabil         Scandal în jurul unui bal al bobocilor. Un preot s-a revoltat pentru tema aleasă: Demoni vă doriţi, demoni veţi avea în şcoli în loc de elevi”         Cetatea Blidaru, locul de vis din patrimoniul UNESCO, ignorat de autorități         Vârstnic jefuit în scara blocului         Lansare de carte         Zilele icoanei încep la Deva         Transporturi agabaritice pe ruta Nădlac – Hunedoara         Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului