Evenimente la aniversare: Eminesciana 2017

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat și în acest an, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, ziua de naștere a marelui nostru poet Mihai Eminescu, o manifestare cultural-educativă specială, desfășurată sub semnul prețuirii creației sale. Toți iubitorii poeziei lui Eminescu au fost invitați, în ziua de 12 ianuarie, la locul tradițional de omagiere a marelui poet, la statuia acestuia din Parcul Cetății. Este cea de-a VIII-a ediție a manifestărilor culturale pe care le dedicăm an de an lui Mihai Eminescu, ediție pe care în acest an am așezat-o sub semnul versului „Când însuși glasul gândurilor tace”.

 

Versuri în parcul de la poalele Cetății

 

„Când însuși glasul gândurilor tace” este primul vers al unui îndrăgit sonet, o poezie de iubire în care Eminescu își idealizează dragostea, o poezie din care transpare gândul că echilibrul și armonia pot fi aflate doar prin iubire. Este una dintre cele mai frumoase, mai profunde și mai subtile poezii de dragoste, nu numai din creația lui Eminescu, ci din întreaga literatură română. De aceea am ales acest vers drept motto al manifestărilor noastre din acest an.

La ora 10.00, în Parcul Municipal de la poalele Cetății, lângă statuia poetului, numerosul public prezent la eveniment a avut prilejul să-l asculte, în deschidere, pe domnul Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, care a rostit o alocuțiune plină de emoție și de prețuire față de nepieritoarea operă a lui Mihai Eminescu, apreciind totodată evenimentul dedicat acestuia.

Evocarea a fost urmată de un moment artistic susţinut de membrii formației Rock Filarmonica din Oradea: Florian Chelu, Alexandrina Chelu și Iuliana Chelu. Versuri de Mihai Eminescu au fost rostite de către actrițele Isabela Haşa şi Cristina Lazăr de la Teatrul de Artă din Deva. Depunerea de flori la statuia poetului a marcat finalul manifestărilor din parc.

 

„Eminescu în eternitate”

 

La ora 12.00, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, s-a desfășurat concursul intitulat „Eminescu în eternitate”, pe tema vieții și operei poetului. În deschiderea acestuia, scriitorul și dascălul Gligor Hașa, cel pentru care Eminescu reprezintă icoana sfântă pe care o poartă în suflet, pentru care Eminescu este „muntele fără poteci”, cel care și-a făcut un ideal de viață din studierea creației eminesciene și transmiterea ei tuturor celor care se simt ai acestui pământ, a rostit, cu emoție și bucurie, gânduri pline de sensibilitate despre locul pe care Eminescu îl ocupă în cultura noastră.

La concurs au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva: Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”.

Au fost constituite echipe de câte trei elevi de la fiecare dintre colegiile și liceele devene participante.

Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viața, opera și receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara, șefa Serviciului de Relații cu Publicul, Luminița Vulcan, și Carmen Drăgoi, bibliotecară. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câștigătoare următoarele echipe, aparținând colegiilor/ liceelor din Deva:

Locul I – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva;

Locul II – Colegiul Național „Decebal” Deva;

Locul III – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva.

Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea Bibliotecii Județene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.

Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, interesați, foarte serioși în tratarea unui subiect atât de îndrăgit și de important pentru noi toți.

 

Expoziție de carte

 

La Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a putut fi vizionată și o expoziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.

Sărbătoare a culturii române, sărbătoare a poeziei, ziua de 15 ianuarie se află gravată în sufletele fiecăruia dintre noi, cei care aparținem acestui pământ, cei care iubim versul eminescian. Ne întâlnim an de an la statuia poetului de la poalele Cetății, îi ascultăm versurile, pe care parcă le redescoperim de fiecare dată, ascultăm cântece compuse pe aceste versuri, ascultăm cuvinte dedicate marelui poet. În jurul nostru s-a aflat un public extrem de numeros, oameni de diferite vârste, de la copii din clasele primare la oameni cu tâmple cărunte, de la cei care acum fac cunoștință cu versul eminescian la cei care îl poartă în suflet ca pe o comoară de preț. Așezată anul acesta sub genericul „Când însuși glasul gândurilor tace”, manifestarea noastră a fost un prilej de a aduce în gândurile fiecăruia armoniile versului eminescian, muzicalitatea și frumusețea acestei poezii unice.

În fiecare an, în preajma zilei de 15 ianuarie, ne pregătim sufletele pentru întâlnirea cu marea poezie a neamului nostru, pășim cu pioșenie și recunoștință pe cărările deschise de Eminescu, cărările slovelor românești bine orânduite, slove pe care le avem în inimile noastre.

 

Momente necesare

 

Această întâlnire de la statuia poetului a intrat deja în obișnuință, deja nu concepem ca festivitățile dedicate zilei lui de naștere să nu înceapă în acest punct care atrage pe oricine iubește creația lui Eminescu, o creație impresionantă despre care încă nu s-a spus totul, încă au rămas zone neexplorate. Ceea ce impresionează de fiecare dată este numărul mare de tineri care vin aici cu bucuria de a se întâlni cu veșnic tânărul Eminescu, un Eminescu pe care îl iubesc, un Eminescu care le deslușește răspunsurile la atâtea și atâtea întrebări legate de viață, de iubire, de soarta omului, de țara noastră și istoria ei. Eminescu nu are moarte, el este veșnic alături de noi, amintirea lui e nepieritoare și păstrată din generație în generație de toți cei care se simt ai acestui pământ. Într-adevăr, de peste 120 de ani, zeci de generații au crescut în cultul operei lui Eminescu, au iubit fiecare vers scris de acest mare poet și au păstrat aceste versuri ca pe niște icoane scumpe, neprețuite. Poezia lui Mihai Eminescu este veșnic vie, nealterată de trecerea timpului, tot mai limpede pe măsură ce trec anii, tot mai clară în mesajul pe care ni-l transmite peste veacuri.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva strânge laolaltă, an de an, la statuia lui Eminescu, sute de iubitori ai poeziei, sute de iubitori ai lui Eminescu. Avem alături scriitori, oameni de cultură, minunați dascăli, elevi, oameni de toate vârstele care îl prețuiesc pe marele nostru poet. Ne bucurăm că, și în acest an, interesul faţă de Eminescu a fost la fel de mare și de sincer, un motiv în plus să constatăm că poetul nostru național este nemuritor ca şi lumina Luceafărului de pe bolta cerească.

Ioan Sebastian Bara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 1 =

ACTUALITATE
Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă         Familii amenințate cu evacuarea din cantoanele gării Devei. Cum se va transforma zona         Un medic specialist va reprezenta interesele cetățenilor din Archia în Consiliul Local Deva         Cod galben de polei în Hunedoara