Foto 6 Moara

EDUCAȚIE NONFORMALĂ. Copii din toată țara învață istorie jucându-se în Ţara Haţegului

Reprezentanţii organizaţiei SENS au organizat la Sarmizegetusa jocuri de-a dacii şi romanii, baronii sau sultanii, activităţi educaţionale menite să facă istoria accesibilă pentru toţi copiii din judeţ, dar şi din ţară.

Zeci de copii de la şcolile din judeţul Hunedoara, dar şi din ţară s-au înscris la module educaţionale gratuite organizate de SENS (Societatea de Educaţie Nonformală şi Socială) la Sarmizegetusa. Evenimentele interactive şi prezentările cu tematică istorică de interior, dar şi în aer liber, au inclus prezentare de echipament militar, probarea acestuia, dar şi realizarea de fotografii cu garderoba sau armele soldaţilor antici sau mai moderni, prezentări de costume şi obiecte folosite în viaţa cotidiană din capitala Daciei Felix, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dar replici ale obiectelor folosite de celebrul haiduc Faţă Neagră, bănuit a fi fost însuşi comitele judeţului Hunedoara, baronul Nopcsa. Copiii au jucat jocuri antice, cum ar fi delta, dar au făcut şi instruire în mişcările de luptă, încercându-şi puterea cu replici ale armelor de odinioară, în condiţii de siguranţă, spre amuzamentul colegilor.

 

Activităţi educaţionale gratuite

 

„Pentru că suntem o organizație educațională și pentru că avem, în Țara Hațegului, la Sarmizegetusa, un complex educațional nonformal, Legendarium, compus dintr-o expoziție cu legende istorice hațegane, o reprezentare a unei camere de tortură romană, un spațiu exterior cu jocuri romane și, mai nou, o «Bibliotecă Legendară – LegendaRoom», adică un loc unde, spunem noi, legendele «prind viață», era normal să desfășurăm activități cu copiii în «Săptămâna Altfel». Absolut toate modulele educaționale pe care le-am organizat zilele acestea au fost gratuite, iar înscrierile on-line pentru activități s-au făcut cu mai bine de o lună în avans. Am fost solicitați de foarte multe școli, dar cei care s-au înscris din timp au avut prioritate”, a declarat Laura Vesa, una dintre reprezentantele organizaţiei SENS.

 

Bătăliile de la Tapae şi legenda neamului Kedeffy

 

Organizatorii au desfăşurat activități atât cu copii din școli ale Țării Hațegului – Râul Mic, Sălașu de Sus, Sarmizegetusa, cât și cu elevi de la Liceul “Sigismund Toduță” din Deva, Simeria și chiar Satu Mare. „Am fost plăcut surprinși când o doamnă profesor din Satu Mare, care ne-a vizitat Legendarium-ul (n.r. spaţiu cu expoziţii legate de legendele locale) vara trecută și a rămas impresionată de ceea ce a văzut și a aflat aici, ne-a sunat pentru o programare la modulele organizate de noi. Toate acestea ne fac să credem în munca noastră, să dezvoltăm, în fiecare an, noi proiecte educaționale în și pentru Țara Hațegului și să fim mândri de ceea ce realizăm, este tocmai acest răspuns pe care îl primim de la cei care  de serviciile noastre, atât copii cât și adulți. Atunci când un profesor dintr-un alt colț de țară își aduce elevii tocmai aici, în Țara Hațegului, pentru a-i învăța despre istoria locurilor și atunci când elevii, de toate vârstele, participă activ și parcă pierd noțiunea timpului, încercând să pătrundă în legendele și să trăiască și ei aventurile unor celebre personaje de demult, atunci când acești elevi se întorc împreună cu părinții, pentru a le arăta și lor acest loc unde istoria, basmele, tradițiile și magia populară hațegană parcă prind viață, atunci înseamnă că ceea ce facem, facem bine!”, este convins şi Dacian Muntean. De altfel, hunedoreanul şi-a adunat poveştile într-un volum de legende: „De la Poarta de Fier la Înalta Poartă – 10 Legende Haţegane”. Cartea cuprinde zece istorii, care mai de care mai interesante. Printre acestea se numără legenda bătăliei de la Tapae, povestea domniţei Ileana, de la Cetatea Colţ, legenda neamului Kendeffy şi a domniţei Elisabeta, de la Răchitova, a originii lui Iancu de Hunedoara, dar şi legendele domniţei Stela de la Răchitova, a originii lui Mehmed Fatih şi a domniţei Safira de la Prislop. De asemenea, cartea istoriseşte despre comoara lui Decebal, cea din albia Streiului, dar dezvăluie şi poveşti cu tâlhari şi haiduci, cum este povestea lui Faţă Neagră, ori poveşti cu strigoi şi vârcolaci: legenda strigoaniei Ciciroanie şi legenda lui Lupu Vârcolacul.

 

 

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece + 11 =

ACTUALITATE
INIŢIATIVĂ OANA FRÂNC: Petiţie pentru Pediatria Spitalului Judeţean         DEZBATERE PUBLICĂ. Călugărul franciscan Bojte Csaba a pus orfanii Românei în atenţia UE         Carmen Hărău, despre Laurențiu Nistor: „Păi, ești om serios sau nu ești om serios?”         Ziua Armatei Române a fost sărbătorită şi la Deva         Lucări de renovare plănuite la Tribunalul Hunedoara         Un turist ceh și-a bătut joc de cetățile dacice. Viktor Nomad a fost găsit după ce a vandalizat Piatra Roșie         Drama adolescentei de 15 ani violată în fosta unitate militară din Hunedoara         REVELION ÎN STRADĂ. Andra conduce în topul făcut de Primăria Deva         N-ARE BALTA PEŞTE. Mlaştina urbană de la Lido, în aşteptarea întâlnirilor electorale         Monica Iacob – Ridzi a fost eliberată pentru trei zile din penitenciar         ALEGERI PARLAMENTARE. Uniunea Salvaţi România va avea liste complete în Hunedoara         A fugit de la locul accidentului         IDEALUL FEMININ DE ACUM UN SECOL. Cele mai frumoase portrete de femei din trecutul Hunedoarei         Accident pe DN 7: trei oameni au fost răniți         Acuzații de înșelăciune în afaceri cu lemne         EVENIMENT CULTURAL. O fermecătoare carte pentru copii         „Prietenii muzicii” la muzeul din Deva         O VIAȚĂ ÎN SPRIJINUL CELORLALȚI. Anca Iordănescu, din Lupeni, se luptă pentru copiii bolnavi de cancer         Escrocii care au terorizat bătrâni prin metoda „Acidentul”         IAR SE BĂLĂCĂRESC PARTIDELE DE DREAPTA. Liberalii au coborât discursul politic la nivel de bârfă