Conferinţa Regională a Asociaţiei Intercomunitare „Ţara Zarandului” LEADER GAL

Tema acesteia a fost ,,Diseminarea rezultatelor prin Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală în Ţara Zarandului PNDR 2007-2013”

Recent, în comuna hunedoreană Luncoiu de Jos a avut loc un eveniment important pentru aşezările rurale din Ţara Zarandului.

Activitate deosebită

Timp de două zile, în această pitorească aşezare din nordul judeţului Hunedoara s-a desfăşurat
Conferinţa Regională ,,Diseminarea rezultatelor prin Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală în Ţara Zarandului PNDR 2007-2013”, în organizarea Asociaţiei Intercomunitare „Ţara Zarandului” LEADER GAL. Pe această temă, dar şi pe altele strâns şlegate de dezvoltarea Ţării Zarandului, am purtat o discuţie cu Marius Sârb, director executiv al Asociaţiei Intercomunitare „Ţara Zarandului” LEADER GAL.

Bună ziua, în primul rând aş dori să vă întreb ce activităţi aţi realizat şi ce rezultate aţi avut de când am avut ultimul interviu?

Bună ziua, referitor la întrebarea D-voastră, putem spune că a fost o perioadă încărcată în care preocuparea generală a fost cea de informare a teritoriului cu privire la Implementarea Strategiei de Dezvoltare a Ţării Zarandului. Ca exemple vă pot da: activităţile de animare a teritoriului cum ar fi Evocarea istorică de la ”Dupăpiatră” din Comuna Buceş, Târgul olarilor – Obârşa din Comuna Tomeşti, Serbările Naţionale de la Ţebea din Comuna Baia de Criş, Zilele Comunei Lucoiu de Jos, Târgul de Toamnă de la Băiţa; seminariile de informare desfăşurate în toate comunele din teritoriu, activităţi şi seminarii în cadrul cărora au fost purtate discuţii interesante cu participanţii în legătură cu accesarea fondurilor europene, implementarea proiectelor, exemple de bune practici, au fost distribuite pliante de informare, mape, materiale promoţionale. Alte exemple de activităţi au fost organizarea grupurilor de lucru şi a conferinţelor locale ce au avut rolul de a informa asupra stadiului Implementării Strategiei de Dezvoltare şi a dezbate cu beneficiarii stadiul implementării proiectelor acestora cât şi problemele întâmpinate pe parcurs. Ultima activitate, cea mai solicitantă, necesitatând un grad mare de atenţie în vederea desfăşurării a fost ultima Conferinţă Regională a G.A.L. ,,Ţara Zarandului”.
De ce spuneţi că ultima activitate a fost solicitantă şi a necesitat o atenţie mai mare?

Având în vedere că s-a încheiat programarea PNDR 2007 – 2013, şi activitatea G.A.L. Ţara Zarandului este pe final, astfel prin Conferinţa Regională ,,Diseminarea rezultatelor prin Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală în Ţara Zarandului PNDR 2007-2013” desfăşurată la Luncoiu de Jos pe parcursul a două zile, am prezentat toată activitatea de la început a Grupului de Acţiune Locală şi până la momentul de faţă precum şi proiectele implementate.
Participare numeroasă

Au fost mulţi participanţi?

Da, au venit în număr mare, reprezentaţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, ai Prefecturii Hunedoara, O.J.F.I.R. Hunedoara, C.D.R.J. Hunedoara, Camera Agricolă Hunedoara, A.P.I.A., reprezentanţii Primăriilor membre în G.A.L., reprezentanţi ai O.N.R.C. Hunedoara, reprezentanţi ale Grupurilor de Acţiune Locală care au dat curs invitaţiei de a participa, beneficiarii care au semnat contracte de finanţare prin G.A.L. Ţara Zarandului, precum şi reprezentanţi din mediul privat, iar pe această cale ţin să le mulţumesc pentru că ne-au onorat cu prezenţa.
Ce s-a discutat în cadrul Conferinţei D-voastră?
Cum am mai menţionat şi anterior a fost prezentată întreaga noastră activitate iar pe această cale ţin din nou să mulţumesc Consiliului Director al Asociaţiei, a membrilor Asociaţiei, partenerilor care ne-au sprijinit în desfăşurarea acesteia, măsurile finanţate şi proiectele implementate prin G.A.L. Ţara Zarandului, prezentarea şi vizitarea unor proiecte de succes precum şi trasarea obiectivelor pe programarea viitoare 2014- 2020.

Proiecte de milioane de euro

Câte proiecte aţi finanţat prin G.A.L. Ţara Zarandului?
O să încep cu Măsura 413.322 ,,Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurala şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, măsură destinată autorităţilor publice şi O.N.G. –urilor, s-au finanţat proiecte cu o valoare nerambursabilă contractată de 1.174.834 Euro; prin Măsura 413.313 ,,Încurajarea activităţilor turistice” au fost finanţate proiecte cu o valoare nerambursabilă contractată 185.755 Euro; prin Măsură 413.312 ,,Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, au fost finanţate proiecte cu o valoare nerambursabilă contractată de 10.498 Euro; Prin Măsura 411.121 ,,Modernizarea exploataţiilor agricole” au fost finanţate proiecte cu o valoare nerambursabilă contractată de 35.494 Euro; prin Măsura 411.112 ,,Instalarea tinerilor fermieri” au fost finanţate proiecte în valoare nerambursabilă contractată de 396.000 Euro. Ca şi completare vă pot spune că marea majoritate a proiectelor sunt implementate, restul fiind pe final.
Am observat că aţi spus despre vizita unor proiecte?
Da, am făcut în aşa fel posibil ca să structurăm Conferinţa Regională astfel ca ea să includă şi vizita unor exemple de bună practică pe parcursul ambelor zile. Vizita proiectelor de succes este importantă deoarece bunele practici sunt un mijloc prin care putem să învăţăm din experienţa altora pentru a ne pune în aplicare propriile idei, ele pot fi folosite pentru a stimula creativitatea şi pentru a sugera noi abordări. Contextul în care se aplică este mereu diferit, chiar şi proiectele de succes sunt dificil de implementat dintr-un loc în altul, însă pot, cel puţin pot să ofere prilej de reflecţie şi idei privind posibile adaptări şi îmbunătăţiri.

Planuri de viitor

Care sunt planurile G.A.L. ,,Ţara Zarandului” pe viitor?
În cadrul Conferinţei Regionale a fost dezbătut şi acest aspect, a fost analizată situaţia curentă în comparaţie cu perioada anterioară înfiinţării G.A.L.-ului, concluzia fiind că această dezvoltare economică, socială şi culturală susţinută prin G.A.L . trebuie să continue neapărat. Cum am mai spus, obiectivele viitoare sunt trasate deja în mare parte, urmează conceperea şi elaborarea unei noi Strategii de Dezvoltare Locală pentru Ţara Zarandului, iar obiectivul general pe care se va merge va fi tot acela ca şi până în prezent şi anume acela de a ,,Sus Ţine Ţara Zarandului”.
Care sunt concluziile de final al întregii activităţii G.A.L. ,,Ţara Zarandului”?
A fost o experienţă unică care dorim să se repete, într-adevăr au fost şi provocări la început, pe parcurs dar şi recompensele au venit pe masură în urma realizărilor, iar în final putem spune că am descoperit, am învăţat şi am înţeles mai bine parcurgând etape importante în maturizarea noastră ca Grup de Actiune Locala (GAL) nevoile şi priorităţile de dezvoltare din teritoriul GAL Ţara Zarandului şi totodată ne vom obliga la un efort susţinut de a continua dezvoltarea zonei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru − 3 =

ACTUALITATE
Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani         Bibliotecarul Avram Iancu vrea să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai Dunării         Percheziții DIICOT în Hunedoara         SCĂLDĂTOAREA DEVEI. Aqualand, patria politrucilor mufaţi la banul public         Marius Isfan le arată hunedorenilor Deva frumoasă         Hoţii îşi fac de cap în „ţara comandantului Mocanu”. Farmacii şi magazine prădate la Lupeni         Alin Simota se află pe lista interlopilor fugari de un an         Proiect pentru un parc tematic în jurul Castelului Corvinilor         Reparații pe șoseaua Deva – Lugoj