După ce s-au certat pe supremaţie, Liderii minerilor din Valea Jiului vor din nou să se unifice într-o singură structură sindicală

Sindicatele Minerilor din Valea Jiului se reorganizează. După ec Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, organism înfiinţat de Miron Cozma, s-a spart şi majoritatea minerilor s-au afiliat la nou – înfiinţatul „Muntele”, acum şi acesta este pe cale să devină istorie. Liderii mienrilor discută acum realizarea unei noi structuri sindicale.

 

mineri1Compania Naţională a Huilei Petroşani este istorie, cum la fel s-a întâmplat şi cu defuncta Regie Autonomă a Huilei sau, mai nou, cu Societatea Naţională a Huilei, creată prin îngroparea CNH, cu tot cu datoriile istorice. Minele viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – au fost înglobate în CEH, iar Petrila, Paroşeni şi Uricani au intrat pe program de închidere sub administrarea Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiuliui. Şi, la vremuri noi, este nevoie de sindicate noi, şi-au spus pesemne liderii minerilor din Valea Jiului care ani de zile s-au luptat pentru supremaţie şi pentru avanatajele conferite de acest statut. Practic, acesta a fost şi motivul pentru care LSMVJ s-a spart şi a luat fiinţă Sindicatul „Muntele”, după ce, exact ca în bancul cu oltenii care au nevoie de o maşină cu 4 locuri în faţă, fiecare lider şi-ar fi dorit să fie şeful tuturor ortacilor din Valea Jiului în relaţia cu administraţia minieră. Acum, liderii minerilor vorbesc din nou despre unitate sindicală. „Pentru a avea o relaţie instituţională cu administraţia CEH bazată pe atributul unui dialog social principal, constructiv şi în deplină concordanţă cu respectul faţă de legislaţia în domeniul activităţii sindicale, se impune realizarea unei noi construcţii sindicale, bazată în primul rând pe voinţa majorităţii salariaţilor de la fiecare sucursală în parte şi, ulterior, pe realizarea şi consolidarea unităţii sindicale, în cadrul unei noi federaţii care să funcţioneze la nivelul CEH, cu legitimitate maximă conferită de reprezentativitatea dată atât de numărul membrilor săi de sindicat, cât şi de cea conferită de afilierea la Federaţia Energetica din cadrul Blocului Naţional Sindical, deţinător al reprezentativităţii la nivel de ramură”, a excplicat preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş.

Bebe Nica, pionul de sacrificiu!

Lacataş a mai precizat că Liga a lansat invitaţia tuturor sindicatelor existente la nivelul subfilialelor Complexului Energetic Hunedoara şi tuturor salariaţilor să constituie noi organizaţii sindicale, independente şi cu structuri de conducere care să reprezinte voinţa majorităţii salariaţilor, astfel încât „împreună să putem realiza o construcţie sindicală solidă, serioasă, profesionistă şi reprezentativă care să poată negocia un contract colectiv de muncă avantajos pentru mineri şi energeticieni deopotrivă şi să poată susţine un dialog social competent în cadrul noii structuri a CEH”.

De precizat că, din informaţiile de până acum liderii minerilor de la sucursalele extractive par dispuşi să creeze o nouă structură sindicală, iar cel care va fi sacrificat de această dată este preşedintele în exerciţiu al Sindicatului Muntele, Petre Nica, pe care nici colegii lui nu-l mai recunosc drept lider reprezentativ.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “După ce s-au certat pe supremaţie, Liderii minerilor din Valea Jiului vor din nou să se unifice într-o singură structură sindicală

  1. cetatean

    Nimic nou. Fiecare partid la putere isi atrage de partea sa sindicatele. Se continua obiceiurile.
    Cand vin altii la putere se schimba si orientarea sindicatelor (a liderilor ca ei sunt cei care sunt atrasi si recompensati de partide).

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − 3 =

ACTUALITATE
Accident rutier grav pe Calea Zarandului         Accident rutier în Cristur, pe șoseaua Hunedoara – Deva         Consiliul Județean pregătește banii pentru refacerea șoselei spre Sarmizegetusa Regia         Soarta tristă a așezării romane de la Micia, locul istoric care ar fi putut aduce turiști         Un polițist din Hunedoara a prins un tâlhar, după ce l-a alergat pe străzi         ADVERTORIAL. Educația financiară este vitală pentru un antreprenor         BIROCRAŢIA SUFOCĂ ROMÂNIA. Două miliarde de euro de la UE n-au mai ajuns la drumurile patriei         INSTITUŢIA PREFECTULUI. Lista despăgubirilor a fost aprobată de Guvern         O tânără a fost jefuită în Hunedoara         Accident în Hunedoara, produs de un bărbat de 71 de ani         PROIECT PILOT. Tablete pentru elevi şi laptopuri pentru dascăli, moca, de la stat         Pagube de peste jumătate de milion de lei în judeţul Hunedoara         Aproape 200 de cadre didactice, cercetători, academicieni și scriitori au dat publicității apelul ”Dreptul la Educație”         Ministrul Turismului la Geoagiu Băi. Mircea Titus Dobre: „Ce a fost până acum a fost o pancartă”         Drumul Ilia – Gelmar se va face cu 40 milioane euro, bani europeni         Semnal de alarmă: Hunedoara înconjurată de terenuri poluate. Cât de nocive sunt haldele de steril         Imagini aeriene de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Cum s-a lucrat (VIDEO)         Atenționare meteo: cod galben de ploi și vijelii!         Scandal în trafic cu urmări grave, filmat de un martor (VIDEO)         Accidentul rutier din intersecția de la Sântuhalm. Cine a fost vinovat