Drumul spre Sarmizegetusa Regia se închide, dar monumentul va putea fi vizitat în continuare pe trasee ocolitoare

Drumul care duce de la Costeşti la Sarmizegetusa Regia va fi închis începând de luni 24 august până în decembrie, pentru lucrări de modernizare. Deşi părerile unanime erau rezervate în privinţa derulării proiectului, există şanse reale ca drumul să fie făcut până la sfârşitul anului.

„Consiliul Judeţean Hunedoara face cunoscut faptul că în perioada 24 august – 21 decembrie 2015 Drumul Judeţean 705A: Costeşti – Sarmizegetusa Regia, între km 19+465 şi km 37+370, va fi închis circulaţiei datorită lucrărilor de modernizare finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, în cadrul proiectului ”Modernizare drumuri de acces pentru integrarea în circuitul turistic european a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”. Situl istoric Sarmizegetusa Regia nu se închide. Acesta va putea fi vizitat de către turişti pe rute de acces ocolitoare. Informaţii în legătură cu aceste rute pot fi obţinute la pensiunile turistice din zona Costeşti. Ţinând cont de faptul că modernizarea drumului de acces către cetatea Sarmizegetusa Regia reprezintă o lucrare de maximă prioritate, ne cerem scuze pentru disconfortul creat. Vă mulţumim pentru înţelegere!”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Kilometrul şi milionul

După multe amânări şi revizuiri, licitaţia pentru modernizarea drumului spre fosta capitală a Regatului Dac, Sarmizegetusa Regia, a fost câştigată de SC Trans Construct Import Export SRL, care a ofertat 18,2 milioane de lei, deşi proiectul beneficia de o finanţare de peste 41 de milioane de lei. Lucrările de modernizare a celor 18 kilometri de drum dintre satul Costeşti şi Sarmizegetusa Regia au început de câteva zile. „Nu ne interesează numele firmei care va moderniza drumul, ci respectarea termenelor stabilite în contract şi a calităţii lucrărilor. Societatea va plăti penalităţi dacă nu va respecta contractul”, spunea în urmă cu câteva zile Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

O sută de mii de turişti pe an

Constructorii au termen ca până la finalul acestui an să finalizeze lucrările de modernizare a tronsonului rutier. Până acum s-au făcut lucrări de nivelare a gropilor şi de compactare, fără ca drumul să fie închis circulaţiei. Totuşi, având în vedere faptul că drumul spre Sarmizegetusa Regia este tranzitat de un număr mare de turişti şi ţinând cont de întârzierea cu care au început lucrările, restricţia de circulaţie este absolut necesară. „Nici o naştere nu s-a produs fără sânge şi fără durere, dar copilul a crescut frumos aproape de fiecare dată. Suferim acum, dar vom avea la anul un drum care va aduce cel puţin o sută de mii de turişti la Sarmizegetusa Regia”, spune Vladimir Brilinsky, administratorul cetăţii.

Cum se ajunge la Sarmizegetusa Regia

Punctul de plecare spre Sarmizegetusa Regia îl reprezintă satul Costeşti. La Costeşti se ajunge pe doua trasee: dinspre Orăştie pe traseul Beriu – Orăştioara – Costeşi (aproximativ 20 km) şi dinspre Călan pe direcţia Oraşul Nou – Ohaba Streiului – Chitid – Ocolişul Mic – Costeşti (aproximativ 22 km). Turiştii pot merge de la Costeşti în direcţia Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia pe drumul aflat în lucru doar cu pasul sau pe bicicletă. Din Costeşti există şi două rute ocolitoare spre capitala Regatului Dac, aceste trasee pot fi străbătute doar cu maşini de teren cu tracţiune integrală. O variantă ar fi pe la Târsa – Rudele – Melea – Godeanu – Sarmizegetusa Regia sau Prisaca – Muncel – Godeanu – Sarmizegetusa Regia. Turiştii care nu unt dotaţi cu maşini de teren off road pot apela la patronii pensiunilor din zonă care au pus mână de la mână şi au adunat un mic parc de maşini de teren cu care să urce turişti la monumentul UNESCO. „Cele două trasee ocolitoare oferă turiştilor peisaje deosebit de frumoase, pe care le-ar fi ratat în alte împrejurări. Vor putea vedea vârful Godeanu, pe care nu-l pot vedea într-o drumeţie pe drumul principal, masiv despre care se bănuieşte că a fost Muntele Sfânt al dacilor. Va fi o aventură off road de neuitat, deşi traseele nu pun integritatea turiştilor în pericol, asigurând un plus de pitoresc vizitei la Sarmizegetusa Regia”, ne-a relatat Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului.

Program de vizitare Sarmizegetusa Regia

Vizitarea sitului istoric de la Sarmizegetusa Regia se va face, de acum încolo, doar în locurile şi pe traseele stabilite şi numai nouă luni din an, între 1 martie şi 30 noiembrie. În cele trei luni de iarnă în care situl este închis, iar administratorii vor efectua lucrări de întreţinere. De asemenea, vizitele la Sarmizegetusa Regia vor presupune taxe de intrare şi taxe de fotografiere şi filmare. Astfel, intrarea pentru elevi, studenţi şi pensionari este 2 lei, iar pentru adulţi 5 lei. Cei care fac fotografii sau filmează în scop comercial vor plăti 300 de lei pe oră. În plus, accesul cu maşini pe Valea Albă este taxat cu 10 lei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + paisprezece =

ACTUALITATE
Buna Vestire la Mănăstirea Prislop: cozi interminabile la mormântul părintelui Arsenie Boca         Femeie ucisă de soț și incendiată: bărbatul a încercat apoi să se omoare         Demisie în spital, după moartea fetiței de un an și zece luni         PLATOUL VÂRTOAPELOR. Locul de unde ghioceii, ca nişte clopote ale tăcerii, ridică liniştea lumii la cer         Mămicile au protestat în Hunedoara, după moartea fetiței de un an și 10 luni         Spărgători din Hunedoara capturați de polițiști         ÎMPĂDURIRI. Peste 7.000 de arbori vor fi plantați pe „muntele sfânt al dacilor”         SECRETELE HUNEDOAREI. Mănăstirea Prislop supravegheată de securiști în anii 1950. Informator: „Se roagă să revină regele Mihai în țară”         Protestul mămicilor după moartea copilei de un an și 10 luni în spitalul din Hunedoara         Ca-n ţara comandantului Mocanu! Mai avem de aşteptat după rezultatul anchetei Corpului de Control al IGPR         Ziua Mondială a Apei, marcată în școli din mediul rural         Scandalul continuă: Angajaţii UM Orăştie ameninţă cu greva         Mircea Muntean reacţionează         Câinele salvat de pompieri din flăcări, îngrijit la adăpostul din Hunedoara         Un copil a furat o mașină și a ieșit cu ea la plimbare         Spărgător de automate de lapte prins în Deva         Incendiu în pădurea comunei Romos         Cum va fi celebrată Ziua Poliției în Deva și Petroșani         Fetiță decedată în spital         Cum a lovit „blestemul aurului dacic” satele din umbra Sarmizegetusei Regia