Drumul Crucii, tradiția din Vinerea Mare, de la Straja

În fiecare an, în Vinerea Mare, are loc în municipiul Lupeni din județul Hunedoara Pelerinajul „Drumul Crucii”, după o tradiție începută în anul 1999, prin care se reiterează drumul parcurs de Mântuitorul spre Golgota, purtându-și în spate Crucea. La eveniment participă mulți credincioși din această zonă, și nu numai, fiind un prilej de rugăciune și meditație la pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos.

Vineri, având de partea lor o vreme călduroasă și însorită, sute de oameni au urcat pe jos, pe „Drumul Crucii”, care pornește din Lupeni spre schitul din Straja. Procesiunea a durat circa patru ore și a comemorat patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei.

Pe „Drumul Crucii”, care pornește din Lupeni spre schitul și Crucea Eroilor din Straja, credincioşii au purtat o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, ce urcă până la cota 1.440 de metri a muntelui. Crucea a fost încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe parcursul procesiunii, oamenii se opresc în 14 locuri, unde sunt monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi. „Cele 14 popasuri ne aduc aminte de Drumul Crucii lui Hristos, de pătimirea sa, dar și de noi, românii, pentru că și neamul nostru românesc și-a dus cu demnitate crucea aceasta a suferinței, având nădejdea și încerdințarea că nu suntem singuri, că Dumnezeu este cu noi”, a spus preotul Petrache Crețu.
Drumul Crucii în Straja a fost inițiat de Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului. „Parcurgând acest drum al Crucii, înțelegem din ce în ce mai mult chinurile la care a fost supus Mântuitorul, acum peste 2.000 de ani, pentru iertarea păcatelor noastre”, a spus Emil Părău.

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan se numără printre cele mai importante atracţii turistice din ţară. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini. În masivul Straja, unul din locurile de hotar ale Transilvaniei din 1916, în Primul Război Mondial s-au dat lupte grele pentru apărarea țării și au murit peste 1.500 de ostași români. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece + paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare