DREPT LA REPLICĂ CU „ŞOPÂRLE”. O diversiune NATURALĂ pentru activiştii de mediu

Fundaţia WWF – România, o organizaţie de mediu respectabilă, care în judeţul Hunedoara este preocupată de soarta zimbrilor din pădurea Silvuţ – Haţeg, a cerut printr-un drept la replică, să corectăm unele omisiuni apărute într-un articol legat de „Talibanii mediului din Cluj”. Doar că replica conţine informaţii false, care manipulează grosolan realitatea. WWF plasează povestea în Parcul Naţional Retezat, deşi este vorba de Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Or, diferenţa dintre ceea ce este permis într-un parc natural şi ceea ce e cu putinţă într-un parc naţional este foarte mare. Greu de crezut că ecologişti cu reputaţia celor de la WWF nu ştiu acest lucru…

Uimitoare pentru noi este atitudinea WWF, în condiţiile în care ZIARUL Hunedoreanului a promovat acţiunile fundaţiei ori de câte ori s-a ivit un prilej să o facă.

Despre dreptul la replică

La sfârşitul săptămânii trecute, WWF ne-a cerut, printr-un drept la replică, „completarea informaţiilor şi corectarea imaginii eronate pe care o formează acest material tendenţios în rândul cititorilor”. Ecologiştii vorbesc despre omisiunile din articolul „EFECTUL FLUTURE. Talibanii Mediului din Cluj mai dau o palmă iadului capitalist din Hunedoara”, în care noi arătam că peste 20 de proiecte europene ar putea pierde finanţarea nerambursabilă ca urmare a războiului pe care îl duc câteva ONG-uri de mediu, în special din Cluj, cu Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara.

De la ce a pornit gâlceava

Este de notorietate faptul că, de câţiva ani, judeţul Hunedoara este ţinta predilectă a unor activişti de mediu care încetinesc investiţiile locale cu contestaţii în instanţă. O astfel de contestaţie a dus la Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nr. 1728/2016, pronunţată ca urmare a acţiunilor întreprinse de Federaţia Coaliţia Natura 2000, grup de ONG-uri din care face parte şi WWF. În esenţă, instanţa anulează o decizie a etapei de încadrare emisă de APM Hunedoara pe motiv că „nu există aprobat Planul de management al Parcului Natural Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului”. La aceeaşi concluzie a ajuns şi Anne Jugănaru, secretar de stat în Ministerul Mediului, după un control pe această temă la APM Hunedoara. Dar aprobarea Planului de management nu ţine de Agenţia din Hunedoara, ci de Ministerul Mediului, astfel că APM Hunedoara a tras un semnal de alarmă prin care avertiza că se pot pierde bani europeni din cauza acestui blocaj. Agenţia anunţa printr-un comunicat de presă că „…a solicitat pentru toate cazurile avizul administratorului pentru ariile protejate fără structuri proprii de administrare Ministerului Mediului (MM), care în conformitate cu art.17, alin.1, litera a din OUG 57/2007 este autoritatea responsabilă pentru administrarea ariilor protejate declarate prin lege sau hotărâre de guvern” şi îi informa pe beneficiari (printre care şi WWF) că „APM Hunedoara nu are alte pârghii legale şi nici nu poate emite actele de reglementare finale deoarece ar însemna să încalce art. 28, alin.11 din OUG 57/2007”, după cum publicam în articolul care a produs supărare.

Cu scuze, despre partea tendenţioasă

În ediţia din 15 mai, avertizam că Ministerul Mediului ar trebui să găsească o soluţie de ieşire din impas până la data de 30 mai 2017. În caz contrar, toate proiectele cu finanţare europeană nerambursabilă ce depind de avizul administraţiei Parcului vor pierde fondurile. Sunt peste 20 de solicitări aflate în procedură, în special proiecte cu finanţare europeană promovate de primăriile din zonă, dar şi proiecte private. „Între cei care pot pierde bani se află şi un proiect LIFE 14/NAT/NL 000987, titular Asociaţia WWF Programul Dunăre-Carpaţi. Asociaţia WWF este un ONG ce face parte din Federaţia Coaliţia Natura 2000, cea care a provocat blocajul. Cum va proceda Ministerul Mediului să-şi servească camarila ONG-istă rămâne să aflăm în zilele viitoare”, mai scriam atunci. Fundaţia WWF apreciază ca ofensator termenul „camarilă”. Asta pare să fie ceea ce domniile lor numesc „tendenţios” în articol. Ne cerem scuze, însă noi am vrut să sugerăm „colaborarea fructuoasă” dintre activişti şi autorităţile centrale de mediu, colaborare ce poate fi probată cu asupra de măsură…

O diversiune aproape NATURALĂ la activiştii de mediu

În mod neaşteptat (surprinzător, chiar), WWF începe o nouă răfuială ONG-istă cu APM Hunedoara, deşi apelul Agenţiei era pentru a mişca lucrurile înţepenite-n proceduri înainte ca banii europeni să se ducă pe Apa Sâmbetei. Şi apelul a avut efect pentru că o parte din proiecte au fost salvate graţie intervenţiilor politice.
Dacă scopul dreptului la replică este greu de înţeles, mijloacele folosite sunt inacceptabile. Încă de la început, WWF arată că „1. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nr. 1728/2016 în procesul intentat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara de către Federaţia Coaliţia Natura 2000, în care WWF este membră, se referă la respingerea definitivă a proiectului de microhidrocentrale (MHC-uri) pe Râul Alb din Parcul Naţional Retezat, avizat în mod neîntemeiat şi nelegal de către APM Hunedoara”, se arată în materialul trimis redacţiei. Manipularea stă în implicarea Parcul Naţional Retezat în poveste. „Perla” Retezatului n-are nicio treabă cu conglomeratul de arii protejate din Parcul NATURAL Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Parcul Naţional Retezat e băgată incorect la înaintare pentru că produce efect emoţional garantat. Necinstit, dar eficient… într-un război care nu foloseşte nimănui. Un război care face enorm de mult rău judeţului Hunedoara de câţiva ani.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “DREPT LA REPLICĂ CU „ŞOPÂRLE”. O diversiune NATURALĂ pentru activiştii de mediu

  1. Gerula

    Postaci ai agentie pentru distrugerea mediului Hunedoara, captarea mafiotilor urma sa fie plasata la doar cateva sute de metri de iesirea Raului Alb din Parcul National Retezat, deci urma sa distruga, indirect dat total, si sectorul de rau din parcul national. Daca nu aveti cele mai vagi notiuni de ecologie, vedeti-va de stirile voastre cu babe violate si gropi in asfalt.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + nouăsprezece =

ACTUALITATE
Acoperișurile de bloc și mai mulți copaci s-au prăbușit în timpul unei vijelii         Pulsul Uniunii Europene. Grupul PPE din Parlamentul European: „UE 27 trebuie să fie mai puternică și mai pregătită pentru provocările viitoare”         Vizită în județ. Călin Popescu Tăriceanu la Sarmizegetusa Regia         Razie în căutarea haitelor din Valea Seacă. Hingherii au capturat zeci de câini         Un bărbat a fost înșelat pe stradă cu „daruri din partea primăriei”         Festival medieval la Castelul Corvinilor         Poiana Pelegii, murdărită după invazia turiștilor de picnic         Sărbătoare de suflet. Zilele orașului Geoagiu         Perspective europene. Iuliu Winkler: „Grupul PPE a reconfirmat sprijinul pentru Politica de Coeziune post 2020”         MONUMENT AL DELĂSĂRII. „Litoralul” Hunedoarei, o destinaţie ce a căzut din lac în puţ         Biciclist accidentat grav         Femeie înșelată de două escoace         Un tânăr a fost tâlhărit în Petroșani         Castelul Corvinilor are o nouă atracție: sala de tortură medievală         A murit Ileana-Lucia Floran. Scriitoarea, poeta și editoarea a scris ultima-i filă a vieții         Descoperire șocantă în Hunedoara: trupul unui bărbat sfășiat de câini         Imagini spectaculoase filmate din dronă cu ecoductul de pe Autostrada Lugoj – Deva         Un ranger a murit în Retezat         Avram Iancu a ajuns în țară. Înotătorul din Petroșani a fost întâmpinat de aproape 1.000 de oameni         Momârlanii au petrecut în Parâng, la Nedeia Troiței