Marian Munten ANR
1-14958859_10210593735340247_537200456_n

DRAGOSTE PE RINGUL DE BOX. Doi hunedoreni, campionii pugilismului românesc, la un pas de a obţine titlul mondial în Germania

Doi tineri hunedoreni, multiplii campioni naţionali, campioni europeni şi intercontinentali la box, Xenia Jorneac şi James Chereji, se luptă în Germania, pentru a ajunge în topul boxului mondial.

S-a apucat de box după ce, încă de când era de-o şchioapă, urmărea la televizor meciurile marilor pugilişti. A trecut câţiva ani iar, la un moment dat, Xenia, pe atunci o domnişoară de gimnaziu din Hunedoara, a ajuns să se întrebe dacă nu cumva o fi box şi pentru fete. S-a interesat şi a aflat că da, şi ea, micuţa delicată şi fragilă ca o un fir de floare, ar putea să înveţe să lupte în ring. E drept, când  a venit prima oară la club nu prea avea adversare. Fetele care încercaseră marea cu degetul înaintea ei renunţaseră după cel mult trei luni. Aşa că antrenorul a  pus-o să „se bată” cu băieţii. I-a curs de multe ori sânge din nas în urma pumnilor pe care i-a încasat! Însă Xenia, micuţa venită din Republica Moldova şi adoptată de Hunedoara, n-avea de gând să renunţe. Aşa a obţinut primele medalii şi, în 2008, aşa l-a cunoscut şi pe el, James Chereji.

Pumnii strânşi pentru 19 noiembrie!

Se ştiau încă din clasele de şcoală generală, când au început boxul la Clubul Sportiv de la Hunedoara. Au crescut,

Xenia şi Jimmy, de ani buni, mereu împreună. Sursa foto: Alexandre Gorodnyi

Xenia şi Jimmy, de ani buni, mereu împreună. Sursa foto: Alexandre Gorodnyi

practic, împreună. Iar de la pasiunea comună pentru box, până la o prietenie care s-a transformat în dragoste n-a mai fost decât un pas. Astăzi Xenia Jorneac şi James Chereji nu mai sunt în România. Ţara noastră i-a pierdut şi pe ei, aşa cum a pierdut atâtea alte tinereţi, puteri şi valori, dintr-un motiv stupid, aceleaşi dintotdeauna: nu sunt fonduri! Pentru că federaţia nu a găsit bani ca să le plătească ieşirile la competiţiile internaţionale şi pentru că în România tot ce primeau era o indemnizaţie de câteva sute de lei cu care nu puteau supravieţui, cei au au decis să-şi caute viaţa în altă parte. Primul care a plecat a fost Jimmy. Era bun. Campion european încă din clasa a opta,a simţit că în România îşi iroseşte anii şi potenţialul. Şi-a căutat nororcul în Germania şi l-a găsit. Un club privat l-a acceptat imediat, iar în 2013 a fost al treilea din lume la KO-ul anului. În doar câteva secunde adversarul său era la podea, în urma unei lovituri rapide şi bine plasată, care a făcut spectacol şi care l-a propulsat pe Jimmy în top. De atunci, antrenorul, prietenii şi adversarii i-au zis James Blitz. De altfel, James Chereji este campion european, intercontinental şi vrea ca, la sfârşitul săptămânii viitoare, la meciul din 19 noiembrie, să devină campion mondial la juniori.

Pugilişti de top, angajaţi în amenajarea grădinilor

El a început să facă box de la 7 ani, iar Xenia la 13. Dar chiar şi aşa, ambiţioasă, fata se ţine foarte aproape pe urmele

Sambătă, în 19 noiembrie, James Chereji, boxeur la Fight Power Academy, în Germania, ar putea câştiga titlul mondial.

Sambătă, în 19 noiembrie, James Chereji, boxeur la Fight Power Academy, în Germania, ar putea câştiga titlul mondial.

lui. Multiplă campioană naţională, hunedoreanca a câştigat titluri inclusiv la Campionatul Naţional de Senioare şi Cupa României. Spune că titlul de campioană mondială nu e foarte departe: „De când am venit aici, în Germania, Jimmy acum trei ani, iar eu un an mai târziu, noi am tot crescut. El e înaintea mea şi sâmbăta viitoare ar putea să obţină titlul mondial la juniori, adică tinerii cu vârsta de până în 24 de ani. Nici pentru mine, titlul nu e departe. În doi ani, cred că am putea să fim amândoi campioni mondiali”, explică Xenia, care a luat locul trei la Campionatul European de Box, în 2011, şi locul V la Campionatul Mondial de Box, în acelaşi an. Recunoaşte că boxul feminin nu are atâta căutare. De asta, dar şi pentru că la început nu a fost uşor, cei doi s-au angajat part-time, ca să mai adauge un bănuţ la veniturile pe care le obţin ca pugilişti. „Pentru un meci poţi obţine între 1.000 şi 3.000 de euro, depinde de nivel şi de multe altele. Iar băieţii pot câştiga chiar mai bine. Doar că meciurile nu sunt organizate regulat, cu o anume frecvenţă. Şi, atunci, tu trebuie să ai un venit pe care să te poţi baza”. Ca să obţină banii de care au avut nevoie pentru chirii, garanţii şi maşina ce le era atât de necesară ca să se deplaseze, hunedorenii s-au angajat într-o firmă de amenajări exterioare: plantări de arbuşti, gazon, grădini. Merg două zile şi jumătate pe săptămână, pentru că antrenamentele le mănâncă, şi ele, destul timp.

Vor să aducă Gala Boxului la Hunedoara

Şi, dacă lui Jimmy nu-i lipseşte mare lucru în Germania, pentru că toată familia lui s-a mutat deja acolo, Xenia spune că părinţii, sora şi nepoţelul o duc mereu cu gândul spre Hunedoara. „Vrem să dăm lovitura, să ajungem în topul boxului profesionist, să strângem nişte bani şi să ne întoarcem acasă. Să facem o şcoală de antrenori, o şcoală de box…”, spune Xenia. „Şi am vrea să organizăm o Gală a Boxului la Hunedoara. Aşa ceva nu ştim să se fi făcut vreodată… Să aducem nume cât de mari ale boxului mondial. Numai că pentru asta e nevoie de bani şi de susţinere. Nu putem face lucrul ăsta noi singuri”, adaugă James, care aşteaptă cu nerăbdare data de 19 noiembrie, când ar putea câştiga titlul mondial la juniori!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 2 =

ACTUALITATE
Pădurari din Hunedoara controlați de Garda Forestieră         Pompierii i-au vizitat pe copiii de la un centru de plasament din Orăștie         ȘI POLIȚIȘTII PARCHEAZĂ ILEGAL. Agentul „grăbit” la covrigi a fost dat de gol pe Facebook         Accident mortal pe DN 7         Minoră căutată de Poliție, după ce nu a mai revenit acasă         Bătrân înșelat cu 6.000 de lei         ÎN PRAG DE SĂRBĂTORI. Hunedoara, din nou în criza gunoaielor         Înainte de sărbători, hunedorenii „au invadat” cabinetele stomatologice         Pompierii au stins trei incendii izbucnite în VUlcan, Lupeni și Hunedoara         BLOCAJ ÎN MINELE URICANI ȘI PAROȘENI. Sute de mineri au protestat pentru salariile restante         Cum a început povestea tezaurelor antice, furate din Sarmizegetusa Regia         Turneu de Crăciun – Oare te-ai gândit? Corul Sanctus Pro Deo         ”PERLA ARDEALULUI” NU-ȘI GĂSEȘTE CUMPĂRĂTOR. Telekom România vinde stațiunea Vața Băi cu 2,2 milioane de euro         După nouă volume de carte ştiinţifică, dascălul Mihai Petre debutează literar cu „Cretă color”         Proteste în Mina Paroșeni: minerii amenință cu blocarea în subteran         O femeie din Deva a fost tâlhărită de doi tineri         Povestea Sfântului Nicolae și a tradițiilor marii sărbători         Iarnă grea peste satul Bătrâna. Cum se apără localnicii în fața vitregiilor naturii         VIDEO: Accident rutier pe Dealul Silvașului         DEPUTATUL CARMEN HĂRĂU DECLARĂ: „PNL va tăia privilegiile parlamentare”