DRAGOSTE PE RINGUL DE BOX. Doi hunedoreni, campionii pugilismului românesc, la un pas de a obţine titlul mondial în Germania

Doi tineri hunedoreni, multiplii campioni naţionali, campioni europeni şi intercontinentali la box, Xenia Jorneac şi James Chereji, se luptă în Germania, pentru a ajunge în topul boxului mondial.

S-a apucat de box după ce, încă de când era de-o şchioapă, urmărea la televizor meciurile marilor pugilişti. A trecut câţiva ani iar, la un moment dat, Xenia, pe atunci o domnişoară de gimnaziu din Hunedoara, a ajuns să se întrebe dacă nu cumva o fi box şi pentru fete. S-a interesat şi a aflat că da, şi ea, micuţa delicată şi fragilă ca o un fir de floare, ar putea să înveţe să lupte în ring. E drept, când  a venit prima oară la club nu prea avea adversare. Fetele care încercaseră marea cu degetul înaintea ei renunţaseră după cel mult trei luni. Aşa că antrenorul a  pus-o să „se bată” cu băieţii. I-a curs de multe ori sânge din nas în urma pumnilor pe care i-a încasat! Însă Xenia, micuţa venită din Republica Moldova şi adoptată de Hunedoara, n-avea de gând să renunţe. Aşa a obţinut primele medalii şi, în 2008, aşa l-a cunoscut şi pe el, James Chereji.

Pumnii strânşi pentru 19 noiembrie!

Se ştiau încă din clasele de şcoală generală, când au început boxul la Clubul Sportiv de la Hunedoara. Au crescut,

Xenia şi Jimmy, de ani buni, mereu împreună. Sursa foto: Alexandre Gorodnyi

Xenia şi Jimmy, de ani buni, mereu împreună. Sursa foto: Alexandre Gorodnyi

practic, împreună. Iar de la pasiunea comună pentru box, până la o prietenie care s-a transformat în dragoste n-a mai fost decât un pas. Astăzi Xenia Jorneac şi James Chereji nu mai sunt în România. Ţara noastră i-a pierdut şi pe ei, aşa cum a pierdut atâtea alte tinereţi, puteri şi valori, dintr-un motiv stupid, aceleaşi dintotdeauna: nu sunt fonduri! Pentru că federaţia nu a găsit bani ca să le plătească ieşirile la competiţiile internaţionale şi pentru că în România tot ce primeau era o indemnizaţie de câteva sute de lei cu care nu puteau supravieţui, cei au au decis să-şi caute viaţa în altă parte. Primul care a plecat a fost Jimmy. Era bun. Campion european încă din clasa a opta,a simţit că în România îşi iroseşte anii şi potenţialul. Şi-a căutat nororcul în Germania şi l-a găsit. Un club privat l-a acceptat imediat, iar în 2013 a fost al treilea din lume la KO-ul anului. În doar câteva secunde adversarul său era la podea, în urma unei lovituri rapide şi bine plasată, care a făcut spectacol şi care l-a propulsat pe Jimmy în top. De atunci, antrenorul, prietenii şi adversarii i-au zis James Blitz. De altfel, James Chereji este campion european, intercontinental şi vrea ca, la sfârşitul săptămânii viitoare, la meciul din 19 noiembrie, să devină campion mondial la juniori.

Pugilişti de top, angajaţi în amenajarea grădinilor

El a început să facă box de la 7 ani, iar Xenia la 13. Dar chiar şi aşa, ambiţioasă, fata se ţine foarte aproape pe urmele

Sambătă, în 19 noiembrie, James Chereji, boxeur la Fight Power Academy, în Germania, ar putea câştiga titlul mondial.

Sambătă, în 19 noiembrie, James Chereji, boxeur la Fight Power Academy, în Germania, ar putea câştiga titlul mondial.

lui. Multiplă campioană naţională, hunedoreanca a câştigat titluri inclusiv la Campionatul Naţional de Senioare şi Cupa României. Spune că titlul de campioană mondială nu e foarte departe: „De când am venit aici, în Germania, Jimmy acum trei ani, iar eu un an mai târziu, noi am tot crescut. El e înaintea mea şi sâmbăta viitoare ar putea să obţină titlul mondial la juniori, adică tinerii cu vârsta de până în 24 de ani. Nici pentru mine, titlul nu e departe. În doi ani, cred că am putea să fim amândoi campioni mondiali”, explică Xenia, care a luat locul trei la Campionatul European de Box, în 2011, şi locul V la Campionatul Mondial de Box, în acelaşi an. Recunoaşte că boxul feminin nu are atâta căutare. De asta, dar şi pentru că la început nu a fost uşor, cei doi s-au angajat part-time, ca să mai adauge un bănuţ la veniturile pe care le obţin ca pugilişti. „Pentru un meci poţi obţine între 1.000 şi 3.000 de euro, depinde de nivel şi de multe altele. Iar băieţii pot câştiga chiar mai bine. Doar că meciurile nu sunt organizate regulat, cu o anume frecvenţă. Şi, atunci, tu trebuie să ai un venit pe care să te poţi baza”. Ca să obţină banii de care au avut nevoie pentru chirii, garanţii şi maşina ce le era atât de necesară ca să se deplaseze, hunedorenii s-au angajat într-o firmă de amenajări exterioare: plantări de arbuşti, gazon, grădini. Merg două zile şi jumătate pe săptămână, pentru că antrenamentele le mănâncă, şi ele, destul timp.

Vor să aducă Gala Boxului la Hunedoara

Şi, dacă lui Jimmy nu-i lipseşte mare lucru în Germania, pentru că toată familia lui s-a mutat deja acolo, Xenia spune că părinţii, sora şi nepoţelul o duc mereu cu gândul spre Hunedoara. „Vrem să dăm lovitura, să ajungem în topul boxului profesionist, să strângem nişte bani şi să ne întoarcem acasă. Să facem o şcoală de antrenori, o şcoală de box…”, spune Xenia. „Şi am vrea să organizăm o Gală a Boxului la Hunedoara. Aşa ceva nu ştim să se fi făcut vreodată… Să aducem nume cât de mari ale boxului mondial. Numai că pentru asta e nevoie de bani şi de susţinere. Nu putem face lucrul ăsta noi singuri”, adaugă James, care aşteaptă cu nerăbdare data de 19 noiembrie, când ar putea câştiga titlul mondial la juniori!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + șapte =

ACTUALITATE
Programul de vizitare a Cetății Deva se modifică de la 1 mai         Un nou film american la Castelul Corvinilor         Spărgător prins, după ce a furat bijuterii de 110.000 de lei         Primăria Hunedoara și-a modernizat sala de ședințe         Forțe de ordine sporite la evenimentele din preajma zilei de 1 Mai         MĂRTURII. Cum a fost denunțat Eugen Evu, de colegi, cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceaușescu         Mărturii din „orașul depravării”, al anilor 1940, unde prostituția clandestină scăpase de sub control         Ovidiu Moș a fost ales primar interimar al municipiului Deva         INVITAȚIE LA MIȘCARE. La start, în Crosul Cetății Regale a Hațegului         Ucigașul celor două surori din Balomir a fost condamnat         1 Mai, zi cu porți deschise la Sarmizegetusa Regia         Primăria Deva în blocaj. Ovidiu Moş (PSD), favorit la preluarea atribuţiunilor de primar         Cetățile dacice au fost ecologizate de voluntari         Matrița antică din Sarmizegetusa Regia a fost evaluată la 560.000 de lei         ARHIVELE HUNEDOAREI. Mărturii rare din Lagărele de prizonieri sovietici din Valea Jiului         Primăria Deva, după încarcerarea lui Mircia Muntean         OPORTUNITĂŢI. Finanţări pentru reducerea poluării cu gunoi de grajd         Planurile Apa Prod: modernizarea cu fonduri UE a rețelei de apă și canalizare din toate comunele mari         TRAGEDIA COPIILOR ALPINIȘTI. Parchetul General a preluat ancheta „Avalanșei mortale” din Retezat         Grupare de traficanți de hașiș a acuzată că transporta drogurile în stomac