DOSARUL “MAFIA HALATELOR ALBE”. Nouă persoane din lanţul înşelăciunii cu medicamente pentru bolnavii de cancer, reţinute de procurori

După ore în şir de audieri, nouă din cele peste 30 de persoane duse, vineri, la audieri în cazul reţetelor false au fost reţinute de procurorii DIICOT.

Consiliera locala şi preşedinta PC Hunedoara, Tataiana Făgădar, precum şi medicii oncologi Elisaveta Mezo şi Alina Popa,  au fost reţinuţi în Dosarul "Mafia Halatelor Albe"

Consiliera locala şi preşedinta PC Hunedoara, Tataiana Făgădar, precum şi medicii oncologi Elisaveta Mezo şi Alina Popa, au fost reţinuţi în Dosarul “Mafia Halatelor Albe”

Mai bine de 12 ore au durat audierile, la sediul DIICOT, în urma percheziţiilor fãcute în cazul eliberărilor de reţete false, în care 30 de persoane au fost ridicate de procurori pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic. Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, a declarat că procurorii DIICOT au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mandate de reţinere pe numele a nouă dintre cele 35 de persoane.

“Nouă persoane au fost reţinute pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic. În cursul zilei de sâmbătă, cei nouă vor fi prezentaţi judecătorilor Tribunalului Hunedoara cu propunere de arestare preventivă sub aceleaşi învinuiri”, a subliniat Berbeceanu.

Printre persoanele pe numele cărora s-au emis mandate de reţinere se numără şi preşedintele organizaţiei municipale a PC Hunedoara, Tatiana Făgădar (foto), care este şi consilier local şi face parte din conducerea judeţeană a unui lanţ de farmacii, dar şi doi medici oncologi, între care şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Hunedoara, Elisabeta Mezo. Pe de altă parte, o grefieră de la Tribunalul Hunedoara, pe care anchetatorii o bănuiesc că ar fi divulgat aprobarea interceptărilor telefonice ale membrilor reţelei este cercetată în libertate, tot în libertate fiind cercetat şi soţul grefierei, fost şofer la Tribunalul Hunedoara.

Reamintim că vineri dimineaţa procurorii şi poliţiştii au descins în mai multe locaţii din judeţele Hunedoara şi Timiş, la medici şi farmacişti care ar fi eliberat sute de reţete false pentru medicamente, în special oncologice, apoi le-au decontat la CAS Hunedoara prin societăţi care deţin farmacii, încasând ilegal 3,3 milioane de lei. De asemenea, poliţiştii şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au făcut percheziţii la patru farmacii şi două cabinete medicale din judeţele Hunedoara, Timiş şi Sibiu. La finalul percheziţiilor, 35 de persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara.

Potrivit DIICOT,, în perioada 2010 – 2012, doi medici de la Spitalul Judeţean Hunedoara – Secţia Oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante, substanţe cu valori mari, pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice aflaţi în tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării şi depuse ulterior pentru decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei. Medicii care eliberau reţetele primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani, în funcţie deDSC_0108 cantitatea de medicamente prescrisă ce urma să fie decontată. Pentru a ascunde provenienţa sumelor de bani încasate ilegal prin decontarea reţetelor false, membrii grupării le-au înregistrat ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor pe care le deţineau. De asemenea, mai spun anchetatorii, membrii grupării au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop. Iar ulterior, aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva.

„Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile şi actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului”, au mai precizat procurorii DIICOT.

Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11 milioane de lei Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara.

[box]

CIFRĂ
9
persoane au fost reţinute pentru înşelăciune in Dosarul “MAFIA HALATELOR ALBE”[/box]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 3 =

ACTUALITATE
Atenție! Se montează parapeți pe DN 7, la ieșirea din Deva și în Mintia         Agresiune într-o școală din Călan         Hunedoreni reținuți în dosarul jafului vagoanelor de cărbune         Peste 100 de candidați pe posturile de ofițeri și agenți de poliție         Gestul motocicliștilor care au schimbat viaţa „bunicului Victor“         Grupare de hoți de cărbune destructurată. Prejudiciul este imens         Elevii din Hunedoara dați dispăruți de familii au revenit acasă         Mii de familii au rămas în beznă în urma fenomenelor meteo extreme         Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată în Hunedoara         Cod portocaliu de vreme rea în județul Hunedoara         SCÂNTEI ÎN CL DEVA. Răzvan Mareş rămâne vice. PSD trage clapă devenilor         Sarmizegetusa Regia se va închide pentru 30 de zile         Doi adolescenți sunt dați dispăruți         Soarta celor doi viceprimari ai Devei va fi decisă         Doliu în breasla magistraților din Hunedoara         Accident rutier pe DN 66, cu doi răniți         Consiliul județean a returnat 2.000.000 lei pentru drumul din munții Orăștiei         Atleta Maria Cioncan va fi comemorată în Hunedoara         Incident grav în gara Devei. Agenții de pază au deschis focul         Autoutilitară mistuită de flăcări pe autostradă