Documente valoroase dispărute din Casa Dr. Petru Groza au fost recuperate de Poliție

Poliţiştii din cadrul compartimentului de protejare a Patrimoniului Cultural Naţional au recuperat 3.200 documente sustrase din colecția privată a urmașilor omului politic Petru Groza, fostul preşedinte al Consiliului de Miniştri al Guvernului comunist instaurat la 6 martie 1945.
Documentele (înscrisuri, memorii, scrisori) au fost recuperate după ce urmașii lui Petru Groza au semnalat dispariția acestora. „Ancheta în acest caz a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva”, a precizat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara. „În acest caz, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva este înregistrat un dosar penal cu obiectul furt, urmând a se face propunerea în cauză”, a informat procurorul Gina Cibian, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.
10 tablouri recuperate în 2014
În mai 2014, poliţiştii au mai recuperat zece opere de artă sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva. Este vorba de zece tablouri realizate de pictori români, a căror valoare a fost estimată la 200.000 de euro. Tablourile au fost realizate de pictorii români Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu şi provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva. Furtul a fost reclamat pe 12 iulie 2013. Bunurile au fost recuperate în urma unor descinderi care au avut loc la două adrese din Bucureşti. Tablourile erau date în urmărire naţională şi internaţională. Reclamaţia fusese făcută de către un nepot al lui Petru Groza, împotriva unui alt nepot al acestuia, potrivit unor surse judiciare.
Alte cinci tablouri valoroase înlocuite cu falsuri
De asemenea, în 2011, poliţiştii au mai recuperat două tablouri sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva, dintr-un lot de cinci opere de artă furate. Un timişorean a fost anchetat pentru furtul tablourilor păstrate în casa familiei fostului şef de guvern de la 1946. In acest caz, infracţiunile au avut loc în anii 2004 – 2005: timişoreanul ar fi fost cel care l-a convins pe îngrijitorul din acea vreme al casei să fure operele de artă şi apoi să le înlocuiască prin falsuri.
Cele cinci opere de artă furate din colecţia Petru Groza, dintre care două semnate de Nicolae Grigorescu, au fost vândute apoi pe piaţa neagră a antichităţilor, fiind estimate la aproape 400.000 de euro. Până în 2011, doar două dintre picturi, „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă”, de Nicolae Grigorescu, şi „Vapoare pe Dunăre”, de Nicolae Dărăscu, au mai fost recuperate de poliţişti. Pe acestea, moştenitorii prim-ministrului comunist le-au scos la licitaţie şi au obţinut 143.000 de euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 13 =

ACTUALITATE
O tânără s-a spânzurat în locuința ei din Deva         Profesorul Eli Androne Petru a câștigat procesul cu primăria         Situația celor două mari proiecte de infrastructură derulate în Hunedoara prin POR 2014 – 2020         Zeci de angajați ai fabricii Terpena au de suferit de pe urma dezastrului. S-au plâns la ITM Hunedoara         Concert de muzică populară în Piața Cetății         Copil de 12 ani rănit în accident         Au furat două motofierăstraie         Persoane bănuite de furt depistate de poliţiştii hunedoreni         ȘI TU POȚI DEVENI SALVATOR!         Evaziune de peste 22 de miliaone de lei. Români și chinezi implicați în afacerile ilegale         Ascensoare noi în Spitalui municipal Hunedoara         Noi mărturii în dosarul matriței din Sarmizegetusa Regia         Fitness în aer liber la poalele Cetății         Sorin Vasilescu participă la o întâlnire în Austria cu specialiști în arheologie         CEH pierde 300 de tone de huilă în fiecare zi         Turiștii din Parâng sunt așteptați cu un drum plin de gropi         A XVI-a ediție a Festivalului – Concurs „Tudorică Munteanu”, organizat în Orăștie         Proiect de lege important. Fermierii care vor fi scutiți de la plata taxelor pentru sănătate, șomaj și salarii         18 octombrie – ziua în care Huniazii au intrat în istorie         Monica Iacob Ridzi a depus o cerere de eliberare condiționată