Documente valoroase dispărute din Casa Dr. Petru Groza au fost recuperate de Poliție

Poliţiştii din cadrul compartimentului de protejare a Patrimoniului Cultural Naţional au recuperat 3.200 documente sustrase din colecția privată a urmașilor omului politic Petru Groza, fostul preşedinte al Consiliului de Miniştri al Guvernului comunist instaurat la 6 martie 1945.
Documentele (înscrisuri, memorii, scrisori) au fost recuperate după ce urmașii lui Petru Groza au semnalat dispariția acestora. „Ancheta în acest caz a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva”, a precizat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara. „În acest caz, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva este înregistrat un dosar penal cu obiectul furt, urmând a se face propunerea în cauză”, a informat procurorul Gina Cibian, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva.
10 tablouri recuperate în 2014
În mai 2014, poliţiştii au mai recuperat zece opere de artă sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva. Este vorba de zece tablouri realizate de pictori români, a căror valoare a fost estimată la 200.000 de euro. Tablourile au fost realizate de pictorii români Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu şi provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva. Furtul a fost reclamat pe 12 iulie 2013. Bunurile au fost recuperate în urma unor descinderi care au avut loc la două adrese din Bucureşti. Tablourile erau date în urmărire naţională şi internaţională. Reclamaţia fusese făcută de către un nepot al lui Petru Groza, împotriva unui alt nepot al acestuia, potrivit unor surse judiciare.
Alte cinci tablouri valoroase înlocuite cu falsuri
De asemenea, în 2011, poliţiştii au mai recuperat două tablouri sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva, dintr-un lot de cinci opere de artă furate. Un timişorean a fost anchetat pentru furtul tablourilor păstrate în casa familiei fostului şef de guvern de la 1946. In acest caz, infracţiunile au avut loc în anii 2004 – 2005: timişoreanul ar fi fost cel care l-a convins pe îngrijitorul din acea vreme al casei să fure operele de artă şi apoi să le înlocuiască prin falsuri.
Cele cinci opere de artă furate din colecţia Petru Groza, dintre care două semnate de Nicolae Grigorescu, au fost vândute apoi pe piaţa neagră a antichităţilor, fiind estimate la aproape 400.000 de euro. Până în 2011, doar două dintre picturi, „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă”, de Nicolae Grigorescu, şi „Vapoare pe Dunăre”, de Nicolae Dărăscu, au mai fost recuperate de poliţişti. Pe acestea, moştenitorii prim-ministrului comunist le-au scos la licitaţie şi au obţinut 143.000 de euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Restricții pe autostrăzile A1 și A6 până în luna septembrie         Turiștii care vizitează Cetatea Devei au la dispoziție două sisteme de ghidare         Primăria a eliberat, astăzi, autorizația pentru instalația de desprăfuire de la ArcelorMittal         Accident cumplit de muncă în Deva         Amfiteatrul cu 5.000 de locuri, ridicat pe ruinele arenei din Ulpia Traiana Sarmizegetusa         Medalie de aur pentru muzeu, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”         Controversele nodului rutier de pe Autostrada Deva – Orăștie, după accidentul soldat cu patru morți         Poliția Locală din Deva a demarat o campanie împotriva celor care împrăștie gunoaiele din tomberoane         Ce soartă are drumul spre Râușor, devastat de viituri         A înfipt cuțitul în soțul ei după un conflict domestic         Rezultatele la Evaluarea Națională         Bazin de înot construit în Petrila         Ursici, satul din Munții Orăștiei unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor         ZILELE CREDINȚEI ȘI CULTURII LA DEVA, ediția a V-a, 25-29 iunie 2018         Drumuri stricate de camioanele încărcate cu lemne         Arte marțiale pe Cetatea Devei         Lansare de carte la Hunedoara         Simulator de incendiu prezentat, în premieră în România, la I.S.U. Hunedoara         ACCIDENTUL FILMAT ÎN DIRECT: Imagini cutremurătoare cu carnajiu pe autostrada A1, provocat de un șofer care a intrat pe contrasens         Inundații în comuna Densuș