DEZVĂLURI. „Spumă și Bibanul”, povestea celei mai temute grupări interlope din Deva ultimelor decenii

Dosarul celei mai temute grupări infracționale din Deva ultimelor decenii a rămas mărturie pentru modul în care lumea interlopă a Devei a beneficiat de ajutorul oamenilor legii.

În 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat sentinţele definitive în dosarul „Spumă şi Bibanul”, al mafiei din Deva anilor 2000. În urma anchetei procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, peste 20 de membrii ai grupării interlope, printre care şi cinci poliţişti, inclusiv fostul comanant al Poliţiei Deva, Ioan David, au fost pedepsiţi cu până la cinci ani de închisoare, pedepse reduse şi datorită prescripţiei asupra unor fapte, pentru infracţiunile consemnate în dosarul de crimă organizată. Arestările în dosarul „Spumă şi Bibanu” au început în iulie 2004, iar printre cei trimişi după gratii s-a numărat inclusiv “protectorul” interlopilor, Ioan David, acuzat că în perioada în care s-a aflat la şefia Poliţiei a sprijinit şi a acoperit, împreună cu subordonaţii săi, infracţiunile comise de membrii grupării de crimă organizată.

„Cetatea crimei” din anii 2000

Rechizitoriul dosarului prezenta situaţia sumbră din Deva anilor 2000. În lumea interlopă a municipiului Deva s-au cristalizat treptat, în acei ani, câteva grupuri infracţionale cu manifestări specifice criminalităţii organizate, arătau anchetatorii. „Activităţile ilegale, violente, desfăşurate de acestea, reglările de conturi constând în omucideri, incendieri de autoturisme (inclusiv ale magistraţilor) şi staţii de distribuţie a carburanţilor, conflicte pentru controlul teritoriului, au indus un puternic sentiment de nesiguranţă în opinia publică. Grupul infracţional violent coordonat de inculpatul Ioiescu Ovidiu, zis Pera, s-a constituit începând cu anul 2003 pe scheletul fostului grup condus de condamnatul Crâznic Cornel, zis Mărgan. În stabilirea controlului asupra localurilor din municipiul Deva, Crâznic Cornel a introdus modul de operare al impunerii „oamenilor de ordine”, provenind din grupul propriu. După fuga lui în Spania, coordonarea şi modul de operare au fost preluate de inculpatul Ioiescu Ovidiu, lider violent, care începând cu anul 2003 a reorganizat grupul şi a recrutat noi membri întâlniţi la sala de forţă. Ulterior, gruparea s-a consolidat prin aderarea unor indivizi cu cazier judiciar, care căutau protecţie în interiorul unui grup organizat, ajungând la un efectiv de 40 – 50 membri. Aceştia au intrat în conflict cu alte grupuri ce urmăreau să-şi plaseze oamenii în localuri, împrejurare în care s-au impus prin organizarea unor „echipaje” şi efectuarea unor „intervenţii rapide” având ca obiectiv „executarea” patronilor sau membrilor altor grupuri care nu le recunoşteau autoritate”, arătau anchetatorii.

Taxe de protecţie

Pentru a conferi o aparenţă de legalitate acestor „intervenţii”, în vara anului 2003 a fost recrutat în grup un fost sportiv de performanţă, responsabil de zonă al unei societăţi de pază şi protecţie din Bucureşti, spre care erau dirijaţi patronii care acceptau protecţia. „Ordinea era menţinută însă de membrii grupului violent care, în zona „obiectivelor protejate” încasau taxa de protecţie atât patronilor cât şi membrilor unor grupuri de infractori neviolenţi (hoţi de buzunare, practicanţi ai jocului alba-neagra, proxeneţi etc.). Controlul violent exercitat de grupul condus de inculpatul Ovidiu Ioiescu a produs, rapid, un val de plângeri adresate Poliţiei Deva care a reacţionat părtinitor astfel încât victimele şi-au pierdut încrederea, adresându-se Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, apoi Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba lulia. În această împrejurare grupul inculpatului Ioiescu Ovidiu a aderat la grupul inculpaţilor Bumbaru Constantin zis Bibanul şi Sârbu Lucian zis Spumă. Cei doi lideri având o substanţială putere financiară, acumulată din practicarea schimbului valutar ilegal, a cămătăriei, obţinerea unor credite preferenţiale etc., le-au pus la dispoziţie, pentru adunare, un local din Deva devenit cartier general al grupului unificat, le-a asigurat protecţia în raporturile cu autorităţile şi i-a folosit pentru eliminarea prin „intervenţii rapide” a grupurilor adverse”, se arăta în rechizitoriul dosarului.

Favorizaţi de poliţişti

Liderii grupului infracţional, preocupaţi de asigurarea protecţiei activităţii infracţionale pe care o desfăşurau, în anul 2003 au racolat, prin oferte de servicii sexuale şi plata unor taxe de protecţie constând în sume de bani, achitarea consumaţiei în localuri, intervenţii pentru promovarea în funcţie etc. pe şeful de atunci al Poliţiei municipiului Deva – comisarul şef Ioan David, pe şoferii acestuia – agenţii Nicolae Stăiculescu, Ioan Florin Pasc, pe un ofiţer din cadrul Biroului Ordine Publică – Emilian George Igna, şi pe agentul Sorin Precup din cadrul Biroului Violenţe, se arăta în dosar. Cei cinci poliţişti au aderat la gruparea infracţională căreia îi furnizau informaţii despre grupurile adverse, acţiunile poliţieneşti ce urmau a fi organizate ori favorizînd infractorii cu ocazia instrumentării dosarelor privind plângerile penale depuse de victime.

Reţea bine structurată

Grupul infracţional organizat de inculpaţii Bumbaru Constantin, Sârbu Lucian şi Ioiescu Ovidiu s-a remarcat prin dezvoltarea rapidă a unei structuri ierarhice interne, bine determinată, subordonată liderilor, specializarea membrilor organizaţiei pe activităţi infracţionale specifice (şantaje, taxe de protecţie, proxenetism, trafic de droguri, trafic de valută falsă, exploatarea pieţei jocului „alba-neagra”), utilizarea unor mecanisme specifice de neutralizare a controlului social (preocupări pentru racolarea unor poliţişti, magistraţi, funcţionari din administraţia locală şi centrală), se mai arată în dosarul Spumă şi Bibanul.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − zece =

ACTUALITATE
Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni         MICII DUMNEZEI DE LA ŢARĂ. Primarul Mihai Irimie (PNL) lasă Şoimuşul pe sec         HUNEDOARA LIRICĂ, SCHIMBARE ÎN PROGRAM. Municipiul Hunedoara va avea două seri de festival         Fostul dealer al brățărilor dacice din Sarmizegetusa Regia a fost trimis în judecată         Ultimele pregătiri pentru deschiderea Ștrandului Corvina         Hoțul de la Castelul Corvinilor a cerut eliberarea         EVENIMENT. Dan Radu Ruşanu, ultima apariţie pe scena publică a judeţului Hunedoara         DAN RADU RUŞANU, ULTIMUL SFAT „Faceţi Conurbaţie. Altfel, ajungeţi în Ochiul Ciclonului, locul unde nu se întâmplă nimic”