DEZVĂLUIRI. Secretele crimei la comandă care a cutremurat Deva anilor 2000

De aproape 20 de ani, o crimă petrecută în centrul Devei a rămas învăluită de mister. Victima a fost un prosper om de afaceri, vicepreşedinte la acea vreme al PDSR Hunedoara, Sorin Moldovan, despre care procurorii susţineau că avea legături strânse cu traficanţii de comori antice. Sorin Moldovan a fost găsit împuşcat în centrul Devei. După mai multe luni, principalul suspect al crimei, un interlop pe nume Raul Opriş, s-a sinucis în momentul în care ar fi fost urmărit de poliţişti. Misterul crimei s-a adâncit odată cu aflarea unor detalii din trecutul fostului şef al Vămii din Deva.

În 30 noiembrie 2000, în jurul orei 19:00, Sorin Moldovan a fost împuşcat mortal în cap, în centrul Devei. Ucigaşul, care purta o cagulă pe cap, îl pândise dintr-un autoturism Mercedes auriu, cu numere false. A deschis focul asupra victimei în momentul în care Moldovan ieşise din clădirea Cepromin, unde se afla firma pe care o deţinea, şi se îndrepta spre maşina sa, un Jeep Cherokee. Sorin Moldovan a fost împuşcat cu două focuri de armă, în cap şi în brat. O ambulanţă l-a preluat şi l-a transportat la spitalul din Deva, aflat la 500 de metri distanţă, însă medicii nu i-au mai putut salva viaţa. Inspectoratul General al Poliţiei Române informa că imediat după crimă au fost alarmate efectivele Ministerului de Interne din Hunedoara şi judeţele limitrofe şi au fost institituite măsuri suplimentare de verificare a persoanelor care părăsesc România.

Împușcat în cap

A doua zi, poliţiştii au descoperit maşina ucigaşului, abandonată într-o pădure din comuna Lipova, judeţul Arad. Informaţii contradictorii au apărut în cursul anchetei. Iniţial, procurorii au cercetat ipoteza ca autorul crimei să fi avut un complice. O altă ipoteză a fost că uciderea a avut ca scop furtul maşinii de lux a politicianului, chiar dacă ucigaşul îl urmărise dintr-o altă maşină. Între timp, poliţiştii au încercat să dea de urma telefonului victimei, însă nu au reuşit.

Presupusul criminal a fost descoperit aproape patru luni mai târziu, în 14 martie 2001, în Timişoara. Se numea Raul Octavian Opriş, avea 20 de ani şi era recidivist, fiind condamnat în trecut pentru furturi şi violenţe. S-a sinucis, împuşcându-se în tâmplă, înainte de a fi capturat de poliţişti. Cu câteva zile în urmă, potrivit anchetatorilor, Opriş a ucis un poliţist din judeţul Timiş, Saşa Disici, care îl urmărise pentru furturi de maşini. În noaptea de 3 spre 4 martie 2001, plutonierul major Saşa Disici a pornit în urmărirea unui automobil care a fost raportat ca fiind furat, după ce şoferul a forţat un cordon al poliţiei pe Calea Lugojului. După o urmărire ca de circa 20 de kilometri, poliţistul a ajuns din urmă maşina, care oprise pe o stradă din Ianova.  Imediat ce a coborât din autoturism Saşa Disici a fost împuşcat cu mai multe focuri de armă. Unii martori au susţinut că autorul crimei nu era singur în maşină. Însă, la fel ca în cazul uciderii lui Sorin Moldovan, doar Opriş a fost identificat. După sinuciderea lui Raul Opriş, asupra lui a fost găsit un pistol Cravena Zastava 99 si câteva zeci de cartuşe. S-a stabilit că aceeaşi armă cu care tânărul s-a împuşcat în cap fusese folosită la comiterea asasinatului lui Sorin Moldovan. Cazul Sorin Moldovan a fost închis.

După aproape cinci ani de la comiterea crimei din centrul Devei, anchetatorii grupărilor mafiote din Deva au confirmat însă, într-un alt dosar de crimă organizată, că asasinatul afaceristului Sorin Moldovan ar fi fost făcut la comandă.

Probleme cu legea

Moldovan era patronul a patru societăţi comerciale, incluse în holdingul Rombusiness SA, iar înainte de a se dedica afacerilor sale prospere a îndeplinit funcţia de şef al vămii Deva. A fost destituit, cercetat şi trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în 1997, fiind acuzat de luare de mită, contrabandă, înşelăciune în dauna avutului public şi fals intelectual.

Procurorii susţineau că între anii 1996 şi 1997, Sorin Moldovan ar fi pretins şi primit, personal sau prin intermediari, sume de bani şi alte bunuri materiale de la anumite persoane care solicitau scutirea de taxe vamale a unor autoturisme, pe baza unor adeverinţe de repatriere. În semn de protest faţă de măsură arestării preventiv, Sorin Moldovan a intrat în greva foamei. Arestul preventiv s-a prelungit pe o perioada de trei luni, după care Moldovan a fost eliberat din lipsă de probe. Ulterior, dosarul său a fot redeschis, iar Moldovan a fost condamnat la trei ani de închisoare, atât pe fond, cât şi la recursul judecat de Curtea de Apel Alba Iulia. A primit condamnarea în octombrie 2000, dar a atacat sentinţa la Curtea Supremă de Justiţie a României. Nu a apucat să îşi afle sentinţa finală.

Sorin Moldovan avea 33 de ani şi era vicepreşedinte al filialei Hunedoara în cel mai puternic partid politic şi preşedinte al Organizaţiei de Tineret Hunedoara a PDSR. De asemenea, despre el au fost publicate informaţii că fusese propus pentru a deveni prefect al judeţului şi, de asemenea, că s-ar fi împrumutat pentru a finanţa campania electorală în judeţ şi nu ar mai fi restituit banii, zvon neconfirmat la acea vreme de conducerea fostului partid. De asemenea, ar fi avut legături strânse cu lumea interlopă, care se ocupa cu traficul de artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei.

Teroarea din Cetatea Crimei

Cazul Moldovan a întregit tabloul Devei de la sfârşitul anilor 1990, în care grupările mafiote au instaurat teroarea. Oraşul ajunsese să fie supranumit „cetatea Crimei”, iar multe dintre infracţiunile grave comise de interlopi nu au fost elucidate nici până în prezent.

„În lumea interlopă a municipiului Deva s-au cristalizat treptat, în ultimii ani, câteva grupuri infracţionale cu manifestări specifice criminalităţii organizate. Activităţile ilegale, violente, desfăşurate de acestea, reglările de conturi constând în omucideri, incendieri de autoturisme (inclusiv ale magistraţilor) şi staţii de distribuţie a carburanţilor, conflicte pentru controlul teritoriului, au indus un puternic sentiment de nesiguranţă în opinia publică”, informau anchetatorii, în dosarul „Spumă şi Bibanul”, din 2005, în care ulterior au fost copndamnaţi membrii „marcanţi” ai lumii interlope, dar şi poliţiştii care i-au sprijinit, în frunte cu comandantul Poliţiei Deva de la acea vreme, Ioan David. Asasinarea la comandă a politicianului din PDSR a fost relevată în rechizitoriul unui alt dosar, al traficanţilor de comori antice sustrase în anii 1990 şi 2000 din siturile fostelor cetăţi dacice.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Licitație de peste 14 milioane de lei, întoarsă de CNSC         Aproape 600.000 de lei pentru paza obiectivelor INSEMEX         Cine a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Corvinilor         Superlativele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara         CONCURS DE INCOMPETENŢE. La eşecuri, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe subalterni         ÎN SLUJBA VIEŢII, ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Cinci ani de funcţionare a Centrului pentru Situaţii de Urgenţă fără nicio secundă de întrerupere         Zimbrii dau târcoale satelor din Țara Hațegului         Străinii atrași de frumusețea unei așezări din Ținutul Pădurenilor         Trimis în judecată pentru abuzarea fiicelor         Orașele hunedorene care se întrec pentru cele mai importante finanțări UE         Începe sesiunea de iarnă la Universitatea Petroșani         Drumurile naționale intră în reparații         SIFONARE DE PARALE CU SF-URI. Primăria Hunedoara a cumpărat studii duble pentru reabilitarea Centrului Istoric         Infractori adolescenți. Și-au urmărit victima până la bloc și i-au smuls poșeta de pe umăr         Se circulă în condiții de iarnă pe multe drumuri județene.         Beneficiarii de ajutor social pot lucra, ca zilieri, la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră         Bărbat dispărut de peste trei săptămâni         Un incendiu a mistuit casa femeii care trăia în mijlocul unei păduri din Ţinutul Pădurenilor         Castelul Corvinilor a adus peste șase milioane de lei la bugetul local         Un autotren scăpat de sub control a blocat circulația pe calea ferată