DEZVĂLUIRI. Recompensa pentru matrița din Sarmizegetusa Regia este disputată în instanță

Au trecut peste trei ani de la descoperirea matriței antice din Sarmizegetusa Regia, iar obiectul antic, unic în lume, continuă să stârnească patimi. Andreea Ciuciu, o  tânără din Arad care ar fi participat la găsirea matriței din seara de 23 iunie 2013, a solicitat în instanță despăgubiri de 500.000 de lei, pentru participarea la descoperire.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Deva, iar pârâții sunt Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Judeţean Hunedoara și Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice. Tânăra a solicitat acordarea unei recompense în valoare de 1/7 din 45 la sută din valoarea obiectului descoperit, „având în vedere că am fost parte a grupului de șapte persoane care a realizat această descoperire, unicat și cu valoare excepțională”, se arată în dosar.

Versiunea Andreei Ciuciu despre descoperirea matriței antice prezintă diferențe de cea relatată oficial de reprezentanții sitului UNESCO și este negată de administratorul Sarmizegetusei Regia, Vladimir Brilinski.

„La data de 23 iunie 2013, împreună cu un grup de prieteni am vizitat vestigiile cetății Sarmizegetusa Regia din Munții Orăștiei. Acest grup de prieteni era compus, pe lângă subsemnata, din numiții Trufaș Ioan, Robert Kurti, Gura Cristian și soția acestuia și Radu Brilinski și soția acestuia. Făcând o plimbare prin pădurea din jurul cetății, o persoană din grup a observat un arbore doborât de furtună, smuls din pământ cu tot cu rădăcini. Uitându-ne cu mai mare atenție în groapa astfel formată ni s-a părut că observăm, ieșind din pământ, un obiect cu forma regulată. Din curiozitate și inițial pe un fond de glumă, ne-am apropiat și am început să dezgropăm obiectul care se dovedea a fi unul unul din metal, dar niciunul dintre noi nu putea determina despre ce este vorba. Dându-ne seama că obiectul ar putea reprezenta un artefact antic, probabil dacic, având în vedere locația unde ne găseam, l-am dezgropat de tot, l-am introdus în rucsacul unuia dintre cei din grup și l-am transportat la tatăl lui Radu Brilinski, unul dintre membrii grupului nostru. Aceasta pentru că tatăl lui Radu Brilinski, Vladimir Brilinski, era administratorul sitului Sarmizegetusa. Când a văzut obiectul, Vladimir Brilinski a luat legătura cu superiorii săi și cu diverse cadre universitare din domeniul istoriei și arheologiei, pentru a-i încunoștința despre descoperire. Am lăsat obiectul în păstrarea domnului Brilinski Vladimir, așa cum acesta ne ceruse, și care l-a prezentat a doua zi dimineața persoanelor pe care le anunțase despre descoperire și care s-au deplasat la fața locului pentru a-l examina”, a susținut Andreea Ciuciu, în cererea depusă inițial la muzeu și apoi la Judecătoria Deva. Arădeanca a precizat că a încercat ulterior să obțină informații despre modalitatea în care ar putea fi recompensată pentru participarea la realizarea descoperirii și că a aflat din presă că piesa ar fi fost estimată la valoare de un milion de euro, fără însă să aibă cunoștiință de o estimare oficială a artefactului.

Relatarea reclamantei, negată de Vladimir Brilinsky

Potrivit lui Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO, o mare parte a afirmațiilor făcute de tânără sunt false. „Ce este important în acest moment este că în vitrina muzeului din Deva se află un obiect de o foarte mare valoare care este recuperat și nu răscumpărat. Statul român nu a dat bani pentru el. Dacă nu ar fi fost administrația sitului de la Sarmizegetusa Regia, obiectul nu ar fi existat în prezent la Muzeul din Deva”, a precizat Vladimir Brilinski.

La o săptămână de la descoperire, Consiliul Județean Hunedoara a oferit în premieră informații despre descoperirea de la Sarmizegetusa Regia. „În urma unei furtuni violente care a avut loc în noaptea de 23 spre 24 iunie a.c., pe teritoriul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte, administrat de Consiliul Judeţean Hunedoara, a fost descoperită o piesă deosebit de importantă, sub un fag dezrădăcinat. Este vorba de o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul găsit arată calitatea artistică iesită din comun a mestesugarului care l-a realizat si implicit a produselor obţinute. Piesa de o valoare inestimabilă a fost recuperată imediat de către reprezentantul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia si predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane (MCDR) Deva. După studierea atentă de către colectivul stiinţific al Santierului Arheologic „Cetăţile dacice din Munţii Orăstiei”, această piesă remarcabilă va intra în circuitul muzeal firesc, fiind înregistrată în inventarul MCDR Deva”, informa CJ Hunedoara, în comunicatul din 1 iulie 2013.

Tot ce e în sit rămâne al sitului

Reprezentanții Muzeului au depus o întâmpinare față de pretențiile reclamantei în care au invocat lisa calității procesuale pasive a MCDR. „Precizăm că în afară de solicitarea reclamantei, pentru matrița de bronz descoperită nu au fost formulate cereri de către alte persoane, prin care să se solicite recompense”, se arată în întâmpinarea din dosar. „Orice fel de intervenții într-un sit de către persoane neautorizate este interzisă, iar descoperirea unor bunuri nu reprezintă o descoperire întâmplătoare. Mai mult, efectuarea unor lucrări care pot afecta siturie arheologice, în absența certificatului de descărcare arheologică, reprezintă o infracțiune”, au completat reprezentanții MCDR.

Potrivit informărilor oferite de-a lungul timpului, matriţa de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperită întâmplător, în vara anului 2013, la rădăcina unui fag bătrân doborât de furtunile din preajma  sărbătorii Sânzienelor. Vechi de circa două milenii, misteriosul obiect antic folosit pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal a fost realizat din bronz şi are o greutate de circa opt kilograme şi o formă hexagonală. Pe el au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Potrivit istoricului Gelu Florea, prezenţa matriţei în capitala Regatului Dac reprezintă o dovadă în plus a conectării acestui spaţiu cultural la fluxul artistic şi tehnologic de foarte bună calitate din antichitate. Matriţa poate fi văzută la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “DEZVĂLUIRI. Recompensa pentru matrița din Sarmizegetusa Regia este disputată în instanță

  1. Cristian

    Da tu de unde stii, filosofule ca e realitate ? Ai fost acolo ? Daca sunt minciuni pentru a destabiliza o situatie de la fata locului ? Ce zici ?

    Răspuns
  2. Vlad

    Da cine o crede pe patzachina asta ? Cum se plimba ea prin padure cand acolo nu e voie sa te abati de la traseu ? Aici ceva e cusut cu ata alba.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × cinci =

ACTUALITATE
Incendiu în Călan: peste 20 de persoane au fost evacuate         Nicolae Gherghin, colecționarul de timp         3.000 de sancţiuni au fost aplicate de Poliţia Locală Deva         Peste 30 de proiecte de hotărâre sunt supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Deva         Schi-alpinismul, recunoscut drept sport olimpic. Selecţia pentru lotul naţional, la finele lui ianuarie         Până acum, 820 de concurenţi vor alerga la înălţime. Pe 17 iunie, la Retezat SkyRace Intersport!         Tragedie pe un bulevard din Hunedoara. Un tânăr a fost implicat într-un accident mortal         Gealaţii lui Arion către secretarul general PNL Hunedoara: „Îţi sparg faţa şi maşina”         Mesajul lui Traian Berbeceanu către ministrul Justiției         Călători străini prin judeţul Hunedoara: „O mică Elveţie!”         Când va fi dată sentința în dosarul de proxenetism al lui Daniel Pleșcan         Peste 100 de jandarmi vor asigura ordinea în stațiunile Hunedoarei         Hoț arestat după ce a atacat paznicii unui transport de cărbune din Valea Jiului         AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Poliția Hunedoara se întărește cu 60 de agenți         PROCESUL DECENIULUI. Domeniul Kendeffy din Retezat, la ultimul termen de judecată         Violatorul care și-a mutilat fosta iubită a cerut eliberarea         Tribunalul Hunedoara decide soarta fostului primar Cornel Resmeriță         Ce șanse mai au proiectele de restaurare din Hunedoara depuse la ADR VEST         DOSARELE „PETRU GROZA”. Răfuielile din presa hunedoreană a anilor interbelici         ÎNGRIJORĂTOR: Numărul diabeticilor nou depistaţi a crescut cu o treime în ultimii patru ani