Dezastrul de la poalele Retezatului. Ce s-a ales de tabăra școlară Brădățel

Fosta tabără școlară Brădățel, înființată în anii ’80 la 10 kilometri de Lacul Gura Apelor de la poalele Retezatului, îi întâmpină pentru călători într-un peisaj dezolant, în contrast cu frumusețea naturii de pe Valea Râului Mare.

Tabăra școlară a fost închisă în anul 2005, iar în prezent, susține Lorincz Szell, șeful Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret (DJST) Hunedoara, se află în conservare. Lacătul pe clădirile folosite pentru cazarea elevilor, pe fostul restaurant, fostul cinematograf și celelalte anexe a fost pus pentru că acestea nu mai îndeplineau condițiile necesare pentru organizarea taberei. Lăsate în paragină, spațiile s-au degradat, acoperișurile construcțiilor s-au prăbușit, iar hoții au fost lăsați să scotocească prin ele. De mai mulți ani nu există pază la Brădățel și doar faptul că vechea tabără se află într-un loc izolat, în vecinătatea Parcului Național Retezat, a salvat-o de la dezastrul total.

„Tabăra se află în conservare. Sunt planuri pentru ea, dar nu este buget. Un plan vizează dărâmarea ei în totalitate și construcția altei tabere sau, dacă nu, predarea acesteia căter Consiliul Local sau către Consiliul Județean, în funcție de decizia Ministerului Tineretului și Sportului”, a precizat Lorincz Szell.
Povestea taberei de la Brădățel este legată de construcția barajului Lacului Gura Apelor din Retezat. Clădirile ei au fost folosite ca spații de cazare pentru muncitorii care lucrau la amenajarea hidrografică. La sfârșitul anilor ’80, autoritățile au decis transformarea lor într-un complex de agrement pentru copii și sportivi. După 1990, complexul nu a beneficiat de investiții, în ciuda potențialului zonei. A rămas în grija Ministerului Tineretului și Sportului, care îl administrează prin Direcția Județeană de Tineret și Sport Hunedoara. Și alte foste tabere școlare din județul Hunedoara s-au ruinat în ultimele două decenii. Singurele complexe funcționale, potrivit informațiilor publicate pe pagina Ministerului Tineretului și Sportului sunt cel de la Costești (Munții Orăștiei) și Cabana Căprioara (Deva).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Răspunsul fabulos dat de un român viceprimarului care i-a jignit pe șoferii de TIR         Cel mai bătrân “agent electoral” iese la pensie. Culoarul Mureş Nord trece de la promisiune la statutul de contract         Centenar I. D. Sîrbu         Situația lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile județene derulate în 2019         Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei cadrelor didactice         Trafic reluat în zona pasajului de cale ferată de pe strada Hărăului         Imagini senzaționale de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Ce s-a întâmplat pe Dealul Liliecilor         Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului         Șosele noi în Ținutul Pădurenilor         Gafă în direct a viceprimarului din Vulcan: „Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească”         Avem un județ turistic! Degeaba!         Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva         Codrii dispăruți. Tăierile masive de pădure din Ținutul Pădurenilor se văd din satelit         Povestea Buzduganului lui Ioan de Hunedoara, din Porţile de fier ale Transilvaniei         O viitură a provocat distrugeri șoselei construite pe fonduri UE în Ținutul Pădurenilor         Sarmizegetusa Regia își deschide porțile pentru copii         Reparații pe Autostrada Deva – Orăștie         Accident grav cu motocicleta         Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură         DIN NOU DESPRE GUNOAIE. Brădenii reclamă proastele servicii de salubrizare