Dealul a coborât la vale şi a blocat intrarea în Brănişca

DJ 706 A Ilia – Bejan a fost impracticabil, timp de patru ore, din cauza unei alunecări de teren provocată de lucrările la tronsonul de autostradă Deva – Lugoj.

În urmă cu circa o lună, mai mulţi locuitori din comuna Brănişca, în frunte cu primarul aşezării, Teodor Lazăr, au făcut un protest inedit, nemulţumiţi fiind de starea în care a fost adus drumul judeţean (DJ) 706 A Ilia – Bejan de constructorii autostrăzii Deva – Lugoj.

Aducere aminte
Atunci primarul, câţiva consilieri locali, dar şi mai mulţi oameni din Brănişca au blocat drumul au blocat drumul, la intrarea în comună dinspre Deva, cu birouri şi ghivece de flori. “Având în vedere situaţia jalnică în care se află DJ 706A, la îndemnul cetăţenilor am hotărât ca să încercăm sensibilizarea autorităţilor pentru a repara acest drum, întrucât, după cum se vede, se apropie perioada de iarnă. Dacă va ninge, nu se va mai putea circula pe acest drum. Toate necazurile se vor sparge în capul primarului, întrucât cetăţenii sau trecătorii pe acest drum nu ştiu că drumul este al Consiliului Judeţean. Ei spun că este al Primăriei comunei Brănişca”, a declara, în urmă cu o lună, Teodor Lazăr, primarul comunei Brănişca, care s-a ales cu un dosar penal pentru blocarea circulaţiei pe drumurile publice. Drumul a fost reabilitat, în urma intervenţiei celor de la Consiliul Judeţean (CJ), dar mai erau şi alte aspecte adiacente acestuia, pe care le reclamau cei din Brănişca.

“Să-i facă dosar penal lui Dumnezeu”
Unul dintre aceste aspecte era legat de neasigurarea dealului din marginea drumului, de pe partea opusă Văii Mureşului, pe care s-a făcut un drum de exploataţie pentru excavarea pământului necesar amenăjarii autostrăzii. Marţi dimineaţă, după ore bune de precipitaţii, dealul respectiv a luat-o la vale, acoperind DJ 706 A în acelaşi loc unde se protestase luna trecută. Mai mult, din cauza depunerii de pământ, şi apa a acoperit partea carosabilă, DJ 706 arătând ca un pârâu. Incidentul s-a produs când nici nu se luminase bine de ziuă, pe la 7.30, iar drumul a fost deblocat după circa patru ore. „Dacă drumul a fost reabilitat de constructori, dealul trebuia asigurat cumva de cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Cei de la CNADNR, deşi cunoşteau situaţia, nu au făcut nimic. Am intervenit cu două utilaje de-ale noastre şi cu unul de la CJ Hunedoara şi la 11.30 circulaţia a fost reluată. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic altceva, dar se puteau produce lucruri la care nici nu vreau să mă gândesc. După primul protest, cel din decembrie, mi s-a întocmit un dosar penal, cercetările fiind începute, dar încă nu am fost chemat la audieri. Am spus că dacă vor fi precipitaţii nu se va mai putea circula pe acest drum. Le-am spus celor de la Poliţia Şoimuş, care instrumentează cauza mea, să îi deschidă acum dosar penal şi lui Dumnezeu, pentru că a plouat o zi întreagă. Sper ca măcar acum să se ia măsurile de siguranţă necesare”, a spus Teodor Lazăr, primarul comunei Brănişca.

Să fim optimişti???
Pe raza comunei Brănişca a mai avut loc un incident în ce priveşte construirea tronsonului de autostradă Deva – Lugoj. În timpul lucrărilor, constructorii au dat peste un cimitir ilegal, în care au găsit oseminte ale celor care au murit în timp ce erau internaţi la Centrul de Îngrijire şi asistenţă din Brănişca. Acesta a fost unul dintre cele cinci motive pentru care CNADNR a întârziat avizarea proiectului tehnic, pe lângă obligativitatea stzabilizării versantului care a luat-o la vale, celelalte fiind halda de la Mintia, nodul rutier de la Şoimuş şi celebra deja peşteră cu lilieci, de care a auzit toată lumea, dar de văzut nu i-a văzut nimeni. Şi, ce este mai curios, este faptul că dacă lucrările de la autostradă au fost blocate, cele de la DN 76, către Brad, care se derulau în imediata apropiere, s-au desfăşurat fără probleme. Tronsonul de autostradă Deva – Lugoj trebuia finalizat în luna mai acestui an, dar un document al Ministerului Fondurilor Europene arată că acesta va fi terminat doar în trimestrul al treilea din 2018. În decembrie 2015, Guvernul Cioloş a tăiat din finanţările pentru două tronsoane de autostradă, unul fiind Deva – Lugoj. Autostrăzile Lugoj-Deva și Sebeș-Turda, cel de-al doilea tronson afectat, aveau nevoie fiecare de alocare de cel puțin un miliard de lei, din care 75% vin de la UE, în 2016. Au primit doar un sfert, respectiv o treime. Pentru proiectul Lugoj-Deva, faza a doua a proiectului este în valoare de 1842 milioane lei, dar alocarea pe 2016 este de numai 348 milioane lei, din care de la buget doar 207 milioane de lei. De altfel, autostrada Deva – Lugoj nici nu figurează printre proiectele prioritare pe 2016 ale Ministerului Transporturilor. Aşa că, la cum merg lucrurile acum, şi termenul din 2018 poate fi considerat unul destul de optimist.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece + nouă =

ACTUALITATE
Un an de la data la care trebuia finalizată Autostrada Deva – Lugoj         A fost deschis Târgul European al Castelelor, la Hunedoara         Accident rutier cu doi răniți la intrarea în Deva, pe Drumul Național 7         E ŞI ALDE LA GUVERNARE! Mircea Moloţ a reuşit să deblocheze proiectele europene din Ţara Haţegului         Fosta Școală 10 din Hunedoara a ajuns în paragină         DEPOUL DEVASTAT. Ultima „redută” a mocăniței din Hunedoara a fost ruinată         Tribunalul Hunedoara decide soarta spărgătorului de la Castelul Corvinilor         Sfârşit de săptămână cu Târgului European al Castelelor. VEZI Programul evenimentului         Dungi si flori in noua colectie Sense primavara-vara 2017         OMUL CU CEL MAI STUFOS CAZIER RĂMÂNE LIBER. Cu magistraţii la Judecata de Apoi         Ce soartă va avea Pasul Vâlcan, zona turistică pustie dotată cu telegondola de 33 de milioane de lei         Ludovic Orban: „Nu voi tolera coconul acela care se formează în jurul fiecărui lider”         Accident într-o intersecție din Deva         Povestea fostului securist din fruntea minerilor care a condamnat România la CEDO         Percheziții la traficanți internaționali de țigări         Un polițist a salvat un tânăr de la sinucidere         Povestea marii tragedii aviatice din 1940: „Erau peste tot morţi, mutilaţi în modul cel mai îngrozitor”         Șofer căutat de Poliție după un accident         Accident rutier pe Calea Zarandului         SĂPTĂMÂNA POMENILOR. Danii de peste patru milioane de lei pentru ONG-iştii hunedoreni