De jale și dor la Capela din Orăștie

Vechiul și totuși noul proiect de extindere a actualei capele funerare din municipiul Orăștie renaște disensiuni. Vechi, deoarece despre acest plan sau intenție se tot vorbește din anul 2014. Nou, pentru-că acum este în stadiul de a fi pus în aplicare dar…?!? Nelipsitul dar din viața politică.

Anul acesta activitatea de mărirea capacității și modernizare acesteia au început, constructorul care a câștigat licitația (înțelegând de aici că avea cunoștință de caietul de sarcini), își face treaba până la un punct. Dar abia acum începe să se dea peste cap activitatea. Noua construcție, mai bine zis corpul anexă a ajuns într-un stadiu avansat, așa că, a devenit necesar ca lucrările să fie mutate asupra corpului existent, în care până acum se desfășura activitatea specifică.

Normal ar fi fost respectarea caietului de sarcini, adică ca activitatea din cadrul casei mortuare să se desfășoare fără perturbări, însă constructorul spune că nu poate face acest lucru. Așa că Consilieri Locali din Orăștie au un nou punct pe ordinea de zi a două ședite a Consiliului Local (CL) „Proiect de hotărâre privind aprobarea preluării în folosință gratuită prin contract de comodat a unui imobil situat în municipiul Orăștie, str.Viitorului, f.n.”, inițiat de către primarul Municipiului.

 

Vântul din paharul CL

Proiect de hotărâre vizează, mai sus menționat, preluarea în folosință gratuită, prin contract de comodat a imobilului situat în municipiul Orăștie, str. Viitorului, f.n., proprietatea unei societăți comerciale din Orăștie, format dintr-o clădire în suprafață de 314 m.p., (fosta cantină /Club).

„Având în vedere demararea lucrărilor la Capela cimitirului din str. Mureșul și faptul că trebuia întreruptă activitatea acesteia pe o perioadă de aproximativ 6 luni era necesară identificarea altei locații adecvate pentru desfășurarea acestor activități.

Din discuțiile purtate cu reprezentanții S.C. s-a convenit punerea la dispoziție, cu titlu gratuit a imobilului sus menționat pentru o perioadă de 6 luni prin încheierea unui contract de comodat.

Prin urmare, s-a inițiat prezentul proiect de hotărâre care este unul necesar pentru asigurarea continuității activităților susmenționate pe care îl propun spre dezbatere cu solicitarea de a fi aprobat în forma prezentată.” Se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.

În prima ședință în care a fost dezbătut proiectul, din 06.07. cu ocazia ședinței extraordinare, a fost expusă părere că poate se găsește altă soluție, având în vedere faptul că, imobilul respectiv este în vecinătatea unei unități școlare, cerându-se, eventual, să utileze capela altor culte. La acea dată proiectul de hotărâre a fost respins nefiind întrunit cvorumul prevăzut de lege.

 

Si după vânt vine furtună

Vineri, 21 iulie, același proiect este pus pe masa de lucru a CL. De astă dată mai „bine documentați” consilierii vin să dezbată pro și contra acestui proiect cu idei care mai de care. De la „Studiile psihologice au demonstrat: După vârsta de șase ani copiii dezvoltă teama de moarte!”, hai nu zău ce te faci cu cei ce au avut decese în familie înaintea împliniri celor șase ani, la „să facem casa mortuară sezonieră la Sinagogă” în prezent centru expozițional și cultural, clădire din 1896 ridicată de către Comunitatea Evreilor din Orăștie, funcționând Locaș de Cult Mozaic până la mijlocul secolului al XX-lea, restaurată de către Guvernul României și dată în folosință municipiului Orăștie de către Federația Comunităților Evreiești din România cu scop cultural. De la „minimul respect pe care trebuie să-l acordăm defuncților” și „cerința părinților de la Școala Gimnazială Dominic Stanca (aflată în imediată apropiere de imobilul propus pentru „Capela sezonieră”), care, supunea un consilier „nici nu vor să audă de așa ceva”, nu a fost diferență decât de câte voci, ziceri de aleși locali.

Nu au lipsit nici cerințe de gen „academic”: „Când se susține o susținere științifică se citează sursa, altfel eu o să o iau ca demagogie”, susține un al consilier. Cum am ajuns în Aula Academiei de la CL nici nu-mi dau seama.

Sala Oglinzilor de la Casa de Cultură (uitând că lăcașul de cultură Orăștian este concesionat Consiliului Județean spre reabilitate), Lacul Sumuștău dar și CT Zona au mai fost menționate ca posibile locații în discuțiile aprinse dintre aleșii locali. Dar niciuna nu îndeplinește toate condițiile. Locașurile de cult au fost iarăși puse în discuție, uzitându-se și celelalte activități ale acestora. Liturghii, Boteze, Cununii, ș.a.  A mai existat și părerea ca să se pună în vedere constructorului să construiască un loc sezonier în Cimitir pentru desfășurarea, până la finalizarea lucrărilor. Deci vom avea în același loc o capelă, două calpele, trei… sau la unison acapella?

 

Concluzia ziaristului

Există, în formă de proiect, o dorința ca acea fostă cantină /Club să fie transformată în cantină pentru elevii cuprinși programul „After School” de la Școala Gimnazială Dominic Stanca. Deci?

Nu cred că obținerea tuturor avizelor sanitare, de mediu, împotriva incendiilor, etc, necesare desfășurări activități la „casa mortuară sezonieră” se va putea face în termenul celor șase luni cât cere constructorul stoparea depunerii defuncților în actuala capelă.

Cel care a adus la starea de fapt actuală stă bine mersi, și-i va primii și banii (iar dacă va fi nevoie sumele se vor suplimenta), este constructorul. Acesta și-a asumat o licitație (reiterez și un caiet de sarcini) în acre este scris că trebuie să construiască fără oprirea activității actualei Capele funerare din municipiul Orăștie.

Deci este firesc să ducă la bun sfârșit lucrarea pentru care a licitat prin Caietul de Sarcini asumat!

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 1 =

ACTUALITATE
Peste 250 de infractori depistați cu ajutorul tehnicii criminialistice         POSTUL PAȘTELUI. Arsenie Boca și secretele celor mai puternice învăţături din Post         Singurătatea satelor din tărâmul de vis al Grădiștii Muncelului         Tânărul din Hunedoara care îi tunde gratuit pe sărmanii dintr-un oraş englez         Alin Simota face primii pași spre eliberare         În atenția crescătorilor de ovine         Curățenie generală pe râul Zlaști         Elevă bătută într-o școală din Deva         Cetatea Devei, subiectul unui nou scandal: ce beneficii și-au dat administratorii sitului         Cum este devastată pădurea de pe Dealurile Silvașului         Soarta cimitirului din Hațeg a fost decisă de magistrați         RAPORT DE CONTURI. Dregătorii hunedoreni s-au întrecut în furăciuni         Accident rutier grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         Accident rutier produs de o tânără de 22 de ani         Razii la transportatorii de lemne: o cantitate impresionantă de material lemnos confiscată de Poliție         PAS CU PAS. Căpuşa favorită a primarilor PNL a intrat în afaceri şi cu Deva         Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, cunoscut în Europa prin proiectul Danube GeoTour         Târgul de Mărțișor își deschide porțile pe 26 februarie, în Piața Unirii         Premii pentru elevii de la Liceul de Arte         Cinci incendii în ultimele zile, în orașele Hunedoarei